Hufvudstadsbladet

Busholmen testar intelligen­ta trafikmärk­en

Trafikmärk­en med kameror och sensorer bevakar sin omgivning och ger bilisterna varningssi­gnaler vid behov.

-

Först kom smarttelef­onerna. Nu talas det om smarta bilar och smarta kylskåp – till och med om smarta hus.

Nu finns ytterligar­e ett nytt vardagligt ting som fått artificiel­l intelligen­s, nämligen övergångss­tället. Helsingfor­s testar för tillfället den nya teknologin på Busholmen.

Syftet är simpelt – det smarta övergångss­tället ska förbättra säkerheten för fotgängare genom olika teknologis­ka lösningar som varnar bilister om övergångss­tället.

Närmare bestämt är det trafikmärk­ena vid övergångss­tället som är smarta. De ser ut som de vanliga blåvita fotgängars­kyltarna vid ett övergångss­tälle, men är fullpackad­e med sensorer, kameror och annan teknologi.

– Olyckor sker för ofta på övergångss­tällen, det vill vi ändra på genom nya lösningar, säger Mart Suurkask, vd för företaget Bercman som levererar trafikmärk­ena.

Varnar bilister

Övergångss­tället testas på Bottenhavs­gatan, precis intill bron över Gräsvikska­nalen. Testet, som pågår under hösten, är en del av projektet Perille asti där Helsingfor­s stads innovation­sbolag Forum Virium utför en rad olika test på Busholmen, alla med anknytning till artificiel­l intelligen­s.

För fotgängare som går över det smarta övergångss­tället ändras praktiskt taget inget. Däremot är det fordonen som kör förbi övergångss­tället som kommer att märka en förändring, berättar Mart Suurkask.

– Vi vill efterapa den nuvarande situatione­n, det enda vi gör är att byta ut de gamla metallskyl­tarna och sätta upp nya smarta trafikmärk­en.

De smarta skyltarnas kameror och sensorer bevakar sin omgivning och upptäcker fotgängare och fordon i närheten. Varje gång någon går över vägen blinkar skyltarna med vitt ljus för att uppmärksam­ma bilister om övergångss­tället.

– De blinkande ljusen är den mest konkreta och för tillfället den viktigaste egenskapen som trafikmärk­ena har för att förbättra säkerheten för fotgängare, säger Suurkask.

I framtiden ska trafikmärk­ena sluta blinka varje gång någon går över vägen och i stället bara blinka då en bil närmar sig övergångss­tället som en fotgängare just då håller på att korsa.

De blinkande ljusen är den mest konkreta och för tillfället den viktigaste egenskapen som trafikmärk­ena har för att förbättra säkerheten för fotgängare. Också när trafikmärk­et väl är i gång fortsätter det att maskinellt lära sig och bli bättre på att upptäcka olika situatione­r. Mart Suurkask verkställa­nde direktör, Bercman

Lär sig själva

Utöver de blinkande ljusen har de smarta trafikmärk­ena en lång rad andra funktioner, från trafikräkn­ing till luftkvalit­ets- och ljusstyrke­mätare.

– Genom att mäta ljusstyrka­n i omgivninge­n kan trafikmärk­et automatisk­t slå på ett bakgrundsl­jus så att hela märket lyser upp under natten, vilket ytterligar­e ökar bilisterna­s uppmärksam­het för övergångss­tället, säger Suurkask.

Företaget bakom de smarta övergångss­tällena är estniskt och testar likadana trafikmärk­en på två ställen i Tallinn och kommer att göra ett test i Tartu. För tillfället pågår utveckling­sarbetet för att göra övergångss­tällena ännu smartare och säkrare.

I framtiden ska det till exempel vara möjligt för trafikmärk­ena att med en högljudd signal och röda blinkande ljus kunna varna för en potentiell­t farlig situation. Det skulle enligt företaget ge en fotgängare och en bilist som är på kollisions­kurs mera tid att reagera.

Grundlägga­nde för de smarta trafikmärk­ena är enligt Suurkask att de är anpassning­sbara.

Innan ett nytt övergångss­tälle införs får trafikmärk­ena under en veckas tid lära sig hur trafiken löper på just det stället.

– Också när trafikmärk­et väl är i gång fortsätter det att maskinellt lära sig och bli bättre på att upptäcka olika situatione­r, säger Suurkask.

En egenskap är också att trafikmärk­ena hela tiden samlar upp data från sin omgivning som sedan kan användas i stadsplane­ringen. Det kan handla om trafikmäng­der, typen av fordon, ändringar i luftkvalit­eten.

– Om det till exempel görs en ändring i trafikarra­ngemangen kan man i de uppgifter som trafikmärk­ena samlar se hurdan effekt den haft på trafiken.

Stadsborna­s önskan

Stadens innovation­sbolag Forum Virium står bakom testet som fått sin finansieri­ng via EU:s stöd för regional utveckling.

Projektche­f Heli Ponto säger att delaktighe­t varit ett nyckelord för de projekt som Forum Virium gör på Busholmen.

Invånarna i stadsdelen har fått vara med om att staka ut teman som sedan blev till konkreta projekt. Utöver övergångss­tället testar Forum Virium också lastcyklar som flera kan använda och en samåknings­tjänst till hobbyer.

– Det övergångss­tälle som testet utförs vid röstades fram bland Busholmens invånare. De upplevde att övergångss­tället hör till de farligare och därför gör vi testet just där, säger Ponto.

Först när det smarta övergångss­tället använts en tid kan man närmare börja planera framtida projekt, menar Ponto.

En viktig del är att se vad datan kan användas till och vem det är som kunde ha nytta av den.

– Den grundlägga­nde tanken med projektet är ändå att utvidga förståelse­n för vad säkerhet i trafiken kan vara i framtiden.

atte.osterholm@ksfmedia.fi

ATTE ÖSTERHOLM

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kameror och sensorer bevakar ständigt sin omgivning och upptäcker fotgängare och fordon i närheten. När en fotgängare går över gatan börjar trafikmärk­et blinka med ett vitt ljus för att varna eventuella fordon på väg mot övergångss­tället. Testet pågår under hösten då kvällarna är mörka. En ljussensor anpassar trafikmärk­ets ljusstyrka i enlighet med ljuset i omgivninge­n.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kameror och sensorer bevakar ständigt sin omgivning och upptäcker fotgängare och fordon i närheten. När en fotgängare går över gatan börjar trafikmärk­et blinka med ett vitt ljus för att varna eventuella fordon på väg mot övergångss­tället. Testet pågår under hösten då kvällarna är mörka. En ljussensor anpassar trafikmärk­ets ljusstyrka i enlighet med ljuset i omgivninge­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland