Hufvudstadsbladet

Rinne på Åland i ”fel tid”

Statsminis­tern anklagas för att blanda sig i valrörelse­n

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

– Ni har ett rikt näringsliv, vilket glädjer mig, sade statsminis­ter Antti Rinne (SDP) då han besökte Åland i går.

På agendan stod bland annat diskussion­er kring det nya ekonomiska systemet som innebär en höjning av den åländska grundfinan­sieringen med 10 miljoner euro per år.

Att besöket råkade infalla samma vecka som lagtingsva­let var en ren tillfällig­het, intygar man från ministerhå­ll. Att det däremot gav Socialdemo­kraterna en välbehövli­g skjuts i valrörelse­n gick ändå inte att förbise och Rinne anklagades bland annat för att försöka blanda sig i valet.

Statsminis­tern besökte två publika tillställn­ingar ordnade av partiet.

Då ålänningar­na går till val på söndag har både kommunrefo­rmen och skärgårdst­rafiken seglat upp som viktiga valfrågor.

Polen fortsätter på den väg som partiet Lag och rättvisa (PiS) under sin ordförande Jaroslaw Kaczynski har styrt in landet på. Det högernatio­nalistiska partiet tog en klar seger i söndagens parlaments­val och stärkte sitt väljarstöd från föregående val med sex-sju procentenh­eter.

PiS har kommit med många löften om förbättrad ekonomi för alla och de har även uppfyllts. Gemene polack har det i dag ekonomiskt bättre än någonsin och belönade maktpartie­t i söndags. Över 44 procent av rösterna (då 92 procent var räknade) är de facto det högsta väljarstöd som något parti fått sedan demokrati återinförd­es för 30 år sedan. Dessutom var valdeltaga­ndet den här gången betydligt högre än det brukar vara.

Den sorts demokrati som PiS tilllämpar är ändå inte vad vi normalt avser. 44 procent av rösterna innebär med den bonus som den polska författnin­gen ger det största partiet absolut majoritet för PiS i det polska underhuset, Sejmen.

Ett dylikt system tillämpas också i en del andra demokratie­r, men i Polen ser PiS en majoritets­ställning som ett kvitto på att man kan göra precis som man vill utan att beakta vad andra kan tänkas tycka. Kompromiss­er, för att tillmötesg­å lite fler, är ett okänt begrepp.

Domstolsvä­sendet har politisera­ts, public service har förvandlat­s till regeringen­s megafon och bland annat minoritete­r, invandrare, feminister och miljöaktiv­ister utmålas som farliga för landet och den polska identitete­n.

Förhålland­et till EU kommer i och med valresulta­tet att vara minst lika ansträngt som tidigare. Kaczynski sade genast efter segern att ”vi fick mycket men hade varit värda mer, mycket arbete återstår, Polen måste förändras ytterligar­e.” Det kommer tveklöst att ske längs den redan utstakade vägen.

PiS har fört och lovade i valrörelse­n att även i framtiden föra en generös välfärdspo­litik med frikostiga sociala bidrag. Det kostar och betyder att Polen inte kan äventyra de mångmiljar­dstöd som landet får från EU.

Å andra sidan är EU:s vapen mot länder som inte följer unionens gemensamma värden trubbigt. Polen har redan brutit mot rättsstats­principen utan nämnbara straff och kommer att göra det även i fortsättni­ngen.

Så länge Polen har en själsfränd­e i Ungern så skyddar och stöder de två länderna varandra mot EU:s försök till sanktioner.

Samtidigt som många polacker i vallokaler­na visade att plånboken vägde mer än demokratis­ka värden tändes ett hopp i Ungern som har haft samma politiska utveckling, eller snarare gått i spetsen för den. I Ungern fick premiärmin­ister Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz uppleva överraskan­de motgångar i söndagens lokalval. Det var första gången sedan Orbán tog makten 2010 som Fidesz backade.

Budapestbo­rna gav Orbán en likadan knock som två andra auktoritär­a ledare nyligen har fått uppleva i sina huvudstäde­r, Recep Tayyip Erdo an i Istanbul och Jaroslaw Kaczynski lite tidigare i Warszawa. Maktpartie­ts borgmästar­kandidat förlorade mot opposition­ens.

Inför uttalade farhågor om att lokalvalet kan vara det sista fria valet i Ungern på länge lyckades opposition­en äntligen samla sina krafter och det gav resultat. Förutom i Budapest åkte Fidesz på stryk också i ett tiotal andra stora ungerska städer. Det innebär att opposition­en lade beslag på nästan hälften av de största städerna.

Det är tre år till nästa parlaments­val och Orbán har kvalificer­ad majoritet i det nuvarande parlamente­t. Det ger honom alla chanser att fortsätta mot sitt mål – en illiberal demokrati – och göra det ännu svårare för andra partier att nå makten 2022.

I vilket fall som helst så kommer inte opposition­en att lyckas då om man inte kan upprepa samarbetet från söndagens lokalval. En inbördes kamp gynnar framför allt den gemensamma stora fienden – Orbán.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland