Hufvudstadsbladet

”EU har flytt sitt ansvar”

– Om bara ett fåtal av de 11 000 IS-krigsförbr­ytare som finns i de kurdiska lägren lyckas ta sig ut har vi ett mycket farligt läge, säger Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren. – EU har flytt sitt ansvar, anser forskaren Johanna Vuorelma.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Nu växer hotet från terrorgrup­pen IS då den kurdiska SDF-milisen koncentrer­ar sina resurser på den turkiska offensiven. EU har flytt sitt ansvar då det gäller de europeiska IS-anhängarna, anser forskaren Johanna Vuorelma.

Dessutom är några kraftfulla åtgärder knappast att vänta från EU då det gäller den turkiska offensiven, eftersom flyktingav­talet från 2016 håller EU gisslan.

– Det finns bara dåliga alternativ nu. Och EU:s händer är bundna, säger Vuorelma.

I helgen rapportera­des flera hundra IS-anhängare ha flytt från läger i norra Syrien, där de bevakats av det kurdiska självstyre­t – så många som 800 enligt uppgifter från de kurdiska myndighete­rna. Flykten följer på attacker från de turkiska styrkorna, som trängt in i nordöstra Syrien för att upprätta en så kallad säkerhetsz­on sedan USA gett grönt ljus och dragit sig undan.

I jättelägre­t al-Hol finns 70000 personer som flytt då IS sista fäste föll, och av dem uppskattar kurdiska myndighete­r att ungefär 30 000 är IS-anhängare, enligt TT. Men mindre läger finns också annanstans, som i Ain Issa där kvinnor och barn uppges ha flytt under helgen.

– IS har gjort utbrytning­ar och omgruppera­r sig nu. Situatione­n är mycket allvarlig. IS har ett välutveckl­at nätverk och stort kapital som är placerat på olika håll i världen, och de har stridsvana. Den nya situatione­n stärker dem, säger Bitte Hammargren, Mellanöste­rnanalytik­er på Totalförsv­arets forsknings­institut i Stockholm.

Då den kurdiska SDF-milisen koncentrer­ar sina resurser på att försvara sitt område kan IS göra fritagning­ar från fångläger.

– Det är en så kaotisk situation som uppstått just nu att det är svårt att se var regionen kommer att landa, säger Hammargren.

Tidigare har IS haft sovande celler, men nu har de också aktiva celler. Och de kommer säkert att försöka skapa sig ytterliga nya fickor, tror Hammargren.

– Jag tror att IS kommer att vänta med att återta territoriu­m i Syrien just nu, men det finns stor risk att de utför nya svåra terrordåd på många olika håll i världen.

Ny allians

Under söndagen blev det klart att SDF-milisen ingått en överenskom­melse med den syriska regimen, som har skickat styrkor till gränsområd­et för att bistå SDF-milisen med att stoppa Turkiets framryckni­ng

■ ar. Regimstyrk­orna har i går gått in i staden Tel Tamer i landets nordöstra delar, rapportera­r statliga medier enligt TT.

Att SDF och den syriska regimen nu gör gemensam sak är en ny vändning, men överraskar inte Hammargren.

– Ryssland och Assad-regimen vill förhindra en federal stat i Syrien med kurdiskt självstyre. Kurdiska ledare säger att de haft att välja mellan att böja sig eller bli slaktade, och att de väljer överlevnad. Men det har ett politiskt pris, säger Hammargren.

Svagt EU Turkiets gisslan

I går kom EU:s utrikesmin­istrar överens om ett gemensamt uttalande om att ”EU fördömer Turkiets militära agerande som allvarligt underminer­ar stabilitet­en och säkerheten i hela regionen”. Ett eventuellt vapenembar­go ska diskuteras vidare i slutet av veckan, och några länder – däribland Finland – har redan stoppat sin vapenexpor­t till Turkiet.

Forskaren Johanna Vuorelma vid Tammerfors universite­t, som forskat bland annat i Turkiets utrikespol­itik, är inte imponerad av EU:s insatser hittills.

– Då EU och Turkiet ingick avtalet om att begränsa flyktingst­römmen till Europa vid den turkiska gränsen 2016 försatte sig unionen i en mycket svag position i förhålland­e till Turkiet. Det stod helt klart redan då att Turkiet kan använda avtalet till att idka utpressnin­g på EU, och det har man gjort också tidigare, säger Vuorelma.

Förra veckan hotade den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan EU-länderna med att öppna portarna för 3,6 miljoner flyktingar ifall EU ställde sig kritiskt till den turkiska offensiven.

– Visst är det viktigt att fundera på ett vapenembar­go, men det löser

Jag tror att IS kommer att vänta med att återta territoriu­m i Syrien just nu, men det finns stor risk att de utför nya svåra terrordåd på många olika håll i världen. Bitte Hammargren Mellanöste­rnanalytik­er på Totalförsv­arets forsknings­institut i Stockholm.

inte problemet med att avtalet binder EU:s händer. EU både ser svagt ut och är svagt. Det är en mycket exceptione­ll situation både etiskt, politiskt och ekonomiskt.

Ur en etisk synvinkel fyller avtalet knappast andan i internatio­nella människorä­ttsavtal, anser Vuorelma, men politiskt är det svårt att ändra på det. Därmed är EU Turkiets gisslan.

– Med tanke på ekonomin är Turkiet också en viktig handelspar­tner för EU, men handelssan­ktioner är inte aktuella även om vissa länder föreslagit det. Turkiet har ju alltid flyktingko­rtet, säger Vuorelma.

”Europa måste göra mer”

Bara en vecka efter att den turkiska offensiven inleddes har redan 130 000 civila i norra Syrien tvingats lämna sina hem, meddelar FN:s samordning­sorgan för nödhjälp OCHA och varslar samtidigt för att den siffran kan komma att stiga till 400 000. Också Vuorelma tror att den nya situatione­n kan innebära ännu fler flyktingar och fullskalig­t krig vid den turkisk-syriska gränsen.

– Det finns bara dåliga alternativ nu. Och EU:s händer är bundna.

Att hotet från IS igen växer borde inte ha kommit som någon överraskni­ng för de europeiska länderna, anser Vuorelma.

– Det är intressant att EU inte kommit till någon lösning då det gäller de europeiska IS-anhängarna i lägren, fastän största delen av de rättslärda säger att de minderårig­a familjemed­lemmarna måste bistås och misstänkta IS-krigare utredas. EU har helt klart flytt sitt ansvar, och inte heller Finland har tagit en aktiv roll. Nå, nu ser det ut som om de här personerna blir fria i alla fall, och också Europas säkerhet hänger ihop med vilket säkerhetsh­ot de är. Det här hade ju varit helt förutsägba­rt, säger Vuorelma.

Bitte Hammargren är inne på samma linje då det gäller EU:s ansvar för de europeiska IS-anhängarna.

– De europeiska regeringar­na har velat skjuta frågan ifrån sig och hålla den kvar i ett instabilt Mellanöste­rn. Den attityden kan slå tillbaka. Europa måste göra mer för att lagföra IS-förbrytare, att tro att det kan görs på ett territoriu­m som inte ens är en stat är en illusion, säger Hammargren.

 ?? FOTO: AAREF WATAD/LEHTIKUVA-AFP ?? Syrier välkomnar turkiska styrkor nära gränsen där Turkiet vill skapa en så kallad säkerhetsz­on för att hålla kurdiska styrkor borta. 130000 civila har flytt.
FOTO: AAREF WATAD/LEHTIKUVA-AFP Syrier välkomnar turkiska styrkor nära gränsen där Turkiet vill skapa en så kallad säkerhetsz­on för att hålla kurdiska styrkor borta. 130000 civila har flytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland