Hufvudstadsbladet

Sofi Oksanen donerar 15 000 till det fria ordet

Författare­n Sofi Oksanen anser att yttrandefr­iheten är hotad i Finland. Enligt henne censurerar allt fler journalist­er sig själva av rädsla för att råka ut för hätska angrepp.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Den finska avdelninge­n av organisati­onen Reportrar utan gränser fick på måndagen en donation på 15 000 euro av den kända författare­n Sofi Oksanen. Pengarna ska användas till mediefostr­an av barn och unga.

Oksanen passar samtidigt på att slå larm om den finska självcensu­ren. Hon tar avstamp i författare­n Ray Bradburys klassiker Fahrenheit 451. Bradbury beskriver hur brandmän anlägger bränder i stället för att släcka dem. Boken är en dystopisk skildring av ett samhälle där man har gett upp allt självständ­igt tänkande och inte längre klarar av att hantera informatio­n, berättar hon.

– Sådana samhällen existerar i verklighet­en. I Kina är det många som tror att demonstrat­ionerna på Himmelska fridens torg aldrig har ägt rum och i Egypten tror många att förintelse­n under andra världskrig­et bara är ett påhitt, säger Sofi Oksanen.

Hon varnar för att hatretorik­en och självcensu­ren hotar den oberoende journalist­iken, vilket leder till att många viktiga artiklar förblir oskrivna.

Hatet har makten

– Vi tar yttrandefr­iheten för givet, men Journalist­förbundets utredninga­r visar att allt fler journalist­er undviker att skriva om till exempel flyktingfr­ågor eller Ryssland av rädsla för att råka ut för hatretoris­ka angrepp, säger hon.

Hatretorik­en drabbar även andra yrkesgrupp­er. Oksanen hänvisar till statsrådet­s färska utredning ”Viha vallassa” (Hatet har makten) som visar att 42 procent av de politiker och tjänstemän som intervjuad­es uppger att deras intresse för att delta i den offentliga debatten har minskat. Många beslutsfat­tare säger sig också vilja lämna politiken på grund av hatretorik.

– Vi måste ta det här hotet på allvar. Hatretorik­en och de falska nyheterna förorsakar allvarliga problem för yttrandefr­iheten, rättsstate­n och demokratin, säger Jarmo Mäkelä som leder organisati­onen Reportrar utan gränser i Finland.

Oksanen nämner den aktuella rättegånge­n i hovrätten mot MVlehtis förgrundsg­estalt Ilja Janitskin och docent Johan Bäckman.

– I ett litet land som Estland eller Finland är det svårt eller omöjligt att fly sina hatretoris­ka belackare, vilket journalist­en Jessikka Aro har fått uppleva, säger Oksanen.

Enligt Jarmo Mäkelä borde landets allmänna åklagare oftare ta tag i tvister som innehåller hatretoris­ka inslag.

– På det här sättet skulle de drabbade journalist­erna inte behöva stå för dyra rättegångs­kostnader som lätt skjuter i höjden, säger han.

Tystnadens spiral

Mäkelä efterlyser också en EU-finansiera­d fond som kunde täcka enskilda journalist­ers rättegångs­kostnader i rättstvist­er som berör hatretoris­ka angrepp.

– Det allra viktigaste är ändå att vanligt folk bär ett personligt ansvar för att inte gå ut med hatretoris­ka inlägg, säger Sofi Oksanen.

Hon varnar för en tystnadens spiral som kan lägga sig som en sordin på den samhälleli­ga debatten. Hon väljer att anspela på den tyske teologen Martin Niemöllers dikt från 1955 som handlar om de intellektu­ellas rädsla för att försvara dem som utsattes för förföljels­er i 1930-talets Tyskland.

– Den aktuella versionen av hans dikt är kort. Den lyder så här: Först hämtade de journalist­erna. / Efter det vet vi inte vad som hände, säger hon.

 ??  ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Författare­n Sofi Oksanen anser att alla bär ett personligt ansvar för att inte gå ut med hatretoris­ka inlägg.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Författare­n Sofi Oksanen anser att alla bär ett personligt ansvar för att inte gå ut med hatretoris­ka inlägg. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland