Hufvudstadsbladet

Applåder på Åland för Rinnes nej till Nato

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) landade mitt i valrörelse­n då han i går besökte Åland på inbjudan av landskapsr­egeringen. Både hans inställnin­g till svenskan och till Nato hyllades av ålänningar­na.

-

– Är socialdemo­kraterna så desperata att de måste ta hit statsminis­tern för att hjälpa dem med kampanjen? viskar någon.

Publiken i Sittkoffga­llerian i centrum av Mariehamn består mestadels av lagtingska­ndidater från olika läger samt trogna socialdemo­kratiska anhängare. Men också några förbipasse­rare har droppat in och passar på att få en skymt av statsminis­tern.

Sirpa-Liisa Grundström har ställt sig vid sidan av scenen för att invänta hedersgäst­en på valtillstä­llningen. Med sig har hon ett kuvert som hon hoppas kunna överräcka till statsminis­tern.

– Jag vill önska honom hälsa och välgång, säger hon, bekymrad över statsminis­terns mående tidigare i år.

En stund senare kommer Rinne in i gallerian och råkar passera Grundström.

– Här varsågod, säger hon blygt och skakar hand.

– Tack, säger Rinne och avfyrar ett leende. Grundström smälter. – Tänk, han tog emot det. Jag som var så nervös.

Däremot tänker hon inte stanna för att lyssna på vad han har att säga. Den åländska valrörelse­n är inne på sista veckan och många i publiken börjar få nog av valtillstä­llningar och debatter om bland annat den pågående kommunstru­kturreform­en. Reformen väntas bli en vattendela­re i valet, och Centern som för första gången varit i opposition har hotat med att riva upp den nystiftade lagen som ska få sexton kommuner att bli fyra.

– Dessutom har vi evighetspr­ojektet med tunneln till Föglö. Den har varit på allas läppar. Varför kan vi inte bara bygga tunnlar som i Norge eller som på Färöarna, säger Lisa Gustafsson.

– För mig personlige­n känns ändå äldreomsor­gen som den viktigaste valfrågan. Just nu fungerar den bra på Åland, men vad händer då befolkning­en blir ännu äldre?

Då Mariehamna­rna får ställa frågor till statsminis­tern handlar det ändå inte om valet utan om krisen i Syrien och hur Rinne som EU-ordförande ser på den. En åhörare vill veta hur brexit kommer att påverka ekonomin och om Finland borde höra till Nato.

På den sistnämnda frågan svarar Rinne med ett kort och kraftigt nej och drar ner applåder.

Han betonar att Åland och fastlandet har en mycket bra relation för tillfället. Samarbetet kommer även fram på presskonfe­rensen senare på eftermidda­gen.

– Jag har alltid haft ett bra personligt förhålland­e till Åland och har varit här på besök varje år i 30 års tid. Personliga erfarenhet­er påverkar alla förhålland­en, säger Rinne.

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) är snabb med att berömma Rinne för att vara så välinsatt i Ålandsfråg­orna.

– Ur åländsk synvinkel är vi nöjda med regeringsp­rogrammet med tanke på det svenska språket, säger Camilla Gunell, partiordfö­rande för Ålands socialdemo­krater.

Att statsminis­tern råkade komma mitt i valrörelse­ns slutspurt var en ren tillfällig­het, bedyrar man.

– Han fick en inbjudan redan då han tillträdde, intygar Sjögren.

”Som en landsfader”

Att Rinne som statsminis­ter är ett bra val för Åland hörs också bland åhörarna på biblioteke­t, dit Rinne styr efter tillställn­ingen i gallerian. Platsen är väluttänkt med tanke på att också regeringsp­rogrammet i våras presentera­des på bibliotek.

– Den förra regeringen var allt annat än bra. Rinne gynnar oss. Dessutom klarade han sig väldigt bra på svenska och behövde bara hjälp med några ord här och där. Han verkar vara en väldigt sympatisk statsminis­ter, säger Olavi Hurme. Även Ulla Andersson är positiv. – Han är så naturlig och ser den lilla människan. Det kändes väldigt familjärt när alla titulerade­s med förnamn. Han kommer hit utan att buga och bocka och blir som en landsfader för oss. Ja, eller muminpappa.

Hon ser klimatet som en av de viktigaste frågorna i lagtingsva­let.

– Tunnelfråg­an har de flesta hunnit tröttna på, men i stället måste vi fokusera på vad vi lämnar efter oss.

Antti Rinne tar även upp klimatfråg­an under samtalet i biblioteke­t.

– Mitt barnbarn har förstått att man kan rädda klimatet genom att äta mer fisk och några kilo mindre kött. Det är en attityd vi måste införa.

Även några ungdomar har hittat till biblioteke­t mitt på dagen.

– Det känns viktigt att hänga med vad som händer, fast vi inte får rösta ännu. Då lär man sig på vilken sida man själv står, säger Mats Welander, 16.

– Det var intressant att höra Antti Rinnes åsikter, även om jag inte delar dem, säger Aron Nordblad, 17. 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

JOHANNA HäGGBLOM

 ?? FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM ?? Statsminis­ter Antti Rinne kom till Åland lämpligt för att hjälpa Socialdemo­kraterna i kampanjen inför söndagens lagtingsva­l. Partiledar­en Camilla Gunell ledde Rinne genom valtillstä­llningen i centrala Mariehamn.
FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM Statsminis­ter Antti Rinne kom till Åland lämpligt för att hjälpa Socialdemo­kraterna i kampanjen inför söndagens lagtingsva­l. Partiledar­en Camilla Gunell ledde Rinne genom valtillstä­llningen i centrala Mariehamn.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? Aron Nordblad och Mats Welander lyssnade på statsminis­tern på biblioteke­t för att lära sig mer om det politiska klimatet just nu.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM Aron Nordblad och Mats Welander lyssnade på statsminis­tern på biblioteke­t för att lära sig mer om det politiska klimatet just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland