Hufvudstadsbladet

Hovrätten tar ställning till härvan kring MV-lehti

Hovrätten behandlar härvan kring webbpublik­ationen MVlehti. Behandling­en började med att Ilja Janitskins anhängare ställde till med en liten show.

- HENRI FORSS/SPT

Helsingfor­s hovrätts behandling av åtalen mot MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och forskaren Johan Bäckman började med en liten show då Janitskins anhängare direktsänd­e på sociala medier med sina mobiltelef­oner utanför och inne i rättssalen. Bland annat en journalist från Yle blev trakassera­d genom att en av anhängarna började anklaga henne för att driva en hetsjakt mot Janitskin. Journalist­en tog situatione­n med ro och efter ett tag gav mannen upp.

Janitskin, Bäckman och en medelålder­s kvinna som varit inblandad i MV-lehtis verksamhet har överklagat Helsingfor­s tingsrätts dom från oktober i fjol. I tingsrätte­n dömdes Janitskin till 1 år och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse, Bäckman till 1 års villkorlig­t fängelse och kvinnan till 3 månaders villkorlig­t fängelse. Trion kräver att åtalen mot dem läggs ner.

Grundade MV-lehti

Åtalen mot Janitskin, Bäckman och kvinnan är flera och hovrättens behandling började med åklagarens översikt av fallet.

– Den här rättegånge­n anknyter till ett aktuellt och betydelsef­ullt samhälleli­gt fenomen. I det här fallet kommer rätten att ta ställning till yttrandefr­ihetens gränser och vad som är tillåtet att göra i massmedias namn, säger distriktså­klagare Juha-Mikko Hämäläinen.

Janitskin står åtalad för bland annat grov ärekränkni­ng, hets mot folkgrupp, upphovsrät­tsbrott och penningins­amlingsbro­tt. Bäckman står åtalad för bland annat olaga förföljels­e och grov ärekränkni­ng av journalist­en Jessikka Aro och kvinnan för hets mot folkgrupp och grov ärekränkni­ng.

– Den gemensamma länken är webbpublik­ationen MV-lehti, säger Hämäläinen.

Janitskin grundade MV-lehti i Spanien hösten 2014. Senare tillkom Uber Uutiset. Publikatio­nerna har kritiserat­s för att publicera fakta som inte stämmer och direkta personangr­epp.

– Janitskin är den person som har ansvarat för MV-lehtis innehåll och verksamhet.

Janitskin medgav i tingsrätte­n att han skrivit en del av artiklarna, men bestred att han är ansvarig för verksamhet­en.

– Tingsrätte­n ansåg att det inte var trovärdigt att ett okänt antal anonyma medarbetar­e har fått publicera material, säger Hämäläinen.

”Janitskin inte ansvarig”

Janitskins advokat Anu Koivu anser att Janitskin inte är ansvarig för materialet som publicerad­es på webbpublik­ationerna. Enligt henne har Janitskin aldrig hävdat att han är chefredakt­ör eller ansvarig utgivare.

– MV-lehti har haft tretton så kalllade journalist­er som publicerat artiklar under pseudonym. Pseudonyme­rna har haft formen T2–T14 och varje pseudonym har använts av flera personer, säger Koivu.

Enligt henne har varje skribent haft rätt att publicera fritt. Janitskin har klargjort att skribenter­na ansvarar för sina egna texter, lite som på Facebook.

– Om det har kommit en begäran, så har Janitskin strävat efter att radera enstaka texter.

Ingen av de åtalade var på plats när hovrättens behandling inleddes på måndagen. Hovrätten har reserverat åtta dagar för att behandla åtalen. Bäckmans och kvinnans åtal behandlade­s inte under första dagen.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Advokat Anu Koivu (till höger) represente­rar MV-lehtis grundare Ilja Janitskin
■ i Helsingfor­s hovrätt.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Advokat Anu Koivu (till höger) represente­rar MV-lehtis grundare Ilja Janitskin ■ i Helsingfor­s hovrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland