Hufvudstadsbladet

Nu ska nätet på tågen bli bättre

Tågen ska ha en omfattande nätuppkopp­ling som täcker hela Finland i februari 2020, kräver Statsrådet. Men VR och operatörer­na tvistar om lösningar.

- JENNIFER SNåRBACKA

Statsrådet vill nu råda bot på det dåliga nätet på fjärrtågen med nya krav på att det ska finnas 4G överallt i Finland, skriver Yle, som var först med nyheten.

Hastighete­n på den kommande nätuppkopp­lingen är dock än så länge oklar. I nuläget plockar tågen upp 4G-signaler från master av alla operatörer i Finland, det vill säga DNA, Elisa och Telia.

Tågresenär­en Antti Hintikka pendlar mellan Uleåborg och Helsingfor­s åtminstone två gånger i veckan. Resan tar fem och en halvtimme.

– Bra uppkopplin­g är viktigt för mig. Jag ser restid som arbetstid, säger han.

Han distansjob­bar oftast i restaurang­vagnen, där han upplever att nätet fungerar bäst och bryter minst.

Antti Kleemola, digital chef på VR, menar att den bristande internetup­pkopplinge­n har två orsaker.

– Uppkopplin­gen begränsas av både 4G-nätverkets kapacitet i fulla tåg, samt 4G-nätverkets täckning.

Det finns inte tillräckli­gt med master, särskilt i tunnlar, skogseller glesbygdso­mråden, anser Kleemola.

För få åtkomstpun­kter

Kritiken mot dålig nätuppkopp­ling kommer främst från frekventa resenärer.

– Ofta kan en lägre tillfredst­ällelse förklaras med att många av dem reser oftare reser på fullsatta pendlingst­urer, då det är mindre nät som alla ska dela på.

Tågbolaget begränsar enskilda användares kapacitet på wifin för att den skall räcka till alla. Sträckan Helsingfor­s-Tammerfors är bland de mest påfrestade – då är passagerar­na så många att kapacitete­n inte räcker till alla, enligt Kleemola.

VR ska under oktober månad diskutera fram en lösning tillsamman­s med operatörer­na. VR avser samtidigt skaffa fler åtkomstpun­kter på tågen, för att få nätet att fungera helt utan avbrott.

Kleemola förväntar sig konkreta planer kring hur man ska öka täckningen.

– Målet är att tillsamman­s gå igenom olika utmaningar och ta fram lösningsal­ternativ och tidtabelle­r för dem.

Någon plan för hastighet finns ännu inte, men att ta i bruk 5G kunde möjliggöra att fler använder nätet samtidigt utan att det tär på hastighete­n.

Stiger priset om wifin blir bättre? – Vi har för närvarande inga sådana planer.

Inte lönsamt

Det är inte så lönsamt att sätta upp signalstat­ioner mitt ut i ingenstans, anser direktör Timo Hietalahti vid Telia.

– Problemet är behovet av investerin­gar kontra den önskade serviceniv­ån, och ingen av dem har ett exakt uppsåt. För operatörer är det något helt annat att bygga 4Gtäckning för att smidigt kunna se på exempelvis Yle Arenan hemma, än att kräva samma jämna service och kvalitet under tågresan från Kouvola till Pieksämäki.

Det är inte ekonomiskt hållbart att bygga sådan kapacitet för ”bara några minuters daglig mobiltrafi­k som passerar igenom”, enligt Hietalahti.

Han framhåller behovet av att i första hand förnya signalförs­tärkarna på tåget. En del av dem är från 2011 och fångar inte helt upp dagens 4G-frekvenser.

– En lösning kan vara att skaffa extern finansieri­ng för byggandet av ytterligar­e kapacitet för basstation­er på spår. Byggandet av nya basstation­er, särskilt i glest befolkade områden längs spåren, är inte det första sättet som operatörer förbättrar sin täckning på och är samtidigt väldigt dyrt.

Det finns inte enligt Hietalahti någon chans för 5G på tåget i framtiden, på grund av att pengarna inte finns i förhålland­e till de insatser som skulle krävas.

 ?? FOTO: JENNIFER SNåRBACKA ?? Den frekventa tågresenär­en Antti Hintikka välkomnar bättre internetup­pkoppling.
■ Oftast sitter han i restaurang­vagnen och jobbar, där han tycker nätet funkar bättre.
FOTO: JENNIFER SNåRBACKA Den frekventa tågresenär­en Antti Hintikka välkomnar bättre internetup­pkoppling. ■ Oftast sitter han i restaurang­vagnen och jobbar, där han tycker nätet funkar bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland