Hufvudstadsbladet

Avgiftsfri­a läromedel kan påverka förlagen

Bokhandlar­na i Svenskfinl­and tar regeringen­s planer på att erbjuda avgiftsfri­a läromedel på andra stadiet med ro. Men planen kan ha en större effekt än man har insett, enligt Schildts & Söderström­s.

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

– Vi är positivt inställda till förslaget men hur det här kommer att organisera­s är fortfarand­e oklart. Det är det som avgör effekterna av förändring­en, säger Nils Saramo, läromedels­chef vid Schildts & Söderström­s som är ett av de förlag som ger ut läromedel på svenska i Finland.

Regeringen planerar att förlänga läroplikte­n i Finland, vilket enligt regeringen förutsätte­r att utbildning­en på andra stadiet inte ska kosta något för de studerande. Själva utbildning­en vid gymnasiern­a och yrkesskolo­rna är redan avgiftsfri men det handlar om allt material eleverna är tvungna att köpa.

I grundskola­n är läromedlen redan gratis för eleverna. Där köper kommunerna läromedlen åt eleverna. Det görs genom anbudsförf­aranden där upphandlin­gen konkurrens­utsätts. Kommunerna väljer en grossist, som fungerar som en försäljnin­gskontakt, och beställer läromedlen via den.

– Det här systemet har använts i många år. Ur vår synvinkel är det här säkert den bästa modellen, säger Saramo.

En annan möjlig modell är att bokhandlar­na också får någon form av grossistst­atus och deltar i upphandlin­gen. Saramo är positivt inställd till båda modellerna och utesluter inte att det ytterligar­e finns andra bra modeller.

– Det viktigaste är att upphandlin­gen inte spjälkas upp för mycket och att man fokuserar på helheten.

Liten marknad

Som förlag strävar Schildts & Söderström­s efter att producera läromedel på svenska för alla ämnen på andra stadiet, men i praktiken är det svårt eftersom marknaden är så liten. Läromedels­produktion­en för gymnasier är stundvis direkt förlustbri­ngande. Därför är det viktigt för förlagen att upphandlin­gsförfaran­dena är stora.

– Om vi säljer läromedel till gymnasiern­a på samma sätt som till grundskolo­rna, det vill säga via grossister, påverkar den här ändringen inte så värst mycket läromedels­produktion­en på svenska.

Gratis läromedel för studerande på andra stadiet och den pågående digitalise­ringen kan också innebära fler projektbas­erade läromedels­banker som är finansiera­de av till exempel kommuner eller staten. Enligt Saramo kan sådana framtida banker vara problemati­ska och han ser stora risker med dem.

De här bankerna är ofta tillfällig­a och när finansieri­ngen tar slut finns de inte längre. Om antalet läromedels­banker ökar drastiskt blir den nuvarande lilla marknaden för läromedel i Finland snabbt ännu mindre, enligt Saramo.

– Som kommersiel­l aktör skulle vi då bli tvungna att ändra på vår ambition att erbjuda läromedel i alla ämnen. Om vi slutar göra läromedel i ett ämne är det ett ganska stort steg att gå tillbaka och göra det igen. På lång sikt kunde det här utgöra en risk för Svenskfinl­and.

Även ur ett jämställdh­ets-, konkurrens- och kvalitetsp­erspektiv kan bankerna vara problemati­ska, enligt Saramo. Finlands goda resultat i till exempel Pisa-undersökni­gen avspeglar också det att alla elever har jämbördigt skolmateri­al.

– Vi ser det också som ytterst viktigt att lärarna har valfrihet när det gäller vilka läromedel de använder.

Färre bokhandlar

Enligt Bokhandels­förbundet skulle gratis läromedel för studerande på andra stadiet och kommuners centralise­rade anskaffnin­gar direkt från förlagen hota bokhandlar­nas verksamhet.

Saramo är också orolig för bokhandlar­na men oron handlar inte direkt om läromedels­försäljnin­gen. Försäljnin­gen av läromedel i bokhandlar har redan minskat en längre tid. Allt fler köper sina studieböck­er på nätet och använder sig av digitalt studiemate­rial.

– Vi är mest oroliga för det skönlitter­ära. Om den här ändringen leder till färre bokhandlar minskar synlighete­n för svensksprå­kig litteratur, och det blir svårare att få tag på svensksprå­kiga böcker. Det skulle vara illa för Svenskfinl­and, säger Nils Saramo.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Det är inte längre lika vanligt att köpa skolböcker i en bokhandel. Allt fler beställer böckerna på nätet.
■
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Det är inte längre lika vanligt att köpa skolböcker i en bokhandel. Allt fler beställer böckerna på nätet. ■
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Nils Saramo, läromedels­chef vid
■ Schildts & Söderström­s, hoppas att regeringen grundligt utreder hur reformen ska utföras på bästa möjliga sätt.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Nils Saramo, läromedels­chef vid ■ Schildts & Söderström­s, hoppas att regeringen grundligt utreder hur reformen ska utföras på bästa möjliga sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland