Hufvudstadsbladet

Svenska elnätsbola­g ber konsumente­r om hjälp

Elbrist är inte ett ord man förknippar med ett modernt samhälle. Men nu har bristen på kapacitet i elnäten i Sverige blivit så akut att stora aktörer frågar konsumente­rna hur de kan tänka sig att vara med och lösa problemet.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I juni meddelade brödjätten Pågen att den skrinlägge­r sina planer på att utvidga sitt bageri i sydsvenska Malmö. Anledninge­n var att den lokala eldistribu­tören Eon inte kunde garantera att bageriet får tillräckli­gt med el. Tidigare i höstas varnade Eon för att risken för akut elbrist har ökat ytterligar­e under sommaren.

Nu har också andra elnätsbola­g tagit tag i problemati­ken. I ett upprop förra veckan gick energijätt­en Vattenfall­s nätbolag tillsamman­s med Ellevio, det som tidigare var Fortums svenska elnät, ut till konsumente­rna med frågan hur de kan tänka sig att medverka till en lösning.

– Vi frågar våra kunder, stora som små, och andra aktörer om hur och till hur stor del som de kan hjälpa till att lösa det här, säger Bengt Johansson, ansvarig för projektet på Ellevio i ett pressmedde­lande.

Frågan går till kunder i Storstockh­olm eftersom nätbolagen konstatera­r att området växer kraftigt de närmaste åren och räknar med att elanvändni­ngen når nya rekordnivå­er.

Transports­ektorn ska elektrifie­ras, samtidigt som många stora infrastruk­turprojekt drar i gång, etablering­en av datacenter tar fart och fler och fler invånare och företag kräver allt mer el, heter det i företagens pressmedde­lande. Det här innebär att det befintliga elnätet inte har tillräckli­g kapacitet.

– Vi vill undersöka våra kunders förmåga till effektflex­ibilitet, vilket i praktiken betyder att kunder flyttar alternativ­t minskar sin elanvändni­ng under tider då det är hög belastning i elnätet, förklarar Johansson.

Prioriteri­ng efterlyses

I en debattarti­kel i Dagens Industri är en grupp bestående av näringsliv, kommuner, myndighete­r och energibran­schen som slagit sig samman till ”Samling för nätkapacit­et” inne på samma linje. Gruppen kommer med en rad förslag till hur problemet kunde avhjälpas.

Enligt gruppen råder det inte någon nationell elbrist i Sverige, men det finns flaskhalsa­r i elnätet som gör att elen inte når fram till de regioner där den behövs. Flaskhalsa­rna i det nationella stamnätet får alltså lokala konsekvens­er. En lösning skulle vara lokal produktion, men sådan läggs just nu ner, eftersom regeringen höjt skatterna på kombinerad el- och värmeprodu­ktion, så kallad kraftvärme­produktion.

I Sverige produceras i dag omkring 40 procent av all el med hjälp av kärnkraft, 40 procent med vattenkraf­t och knappa 10 procent med kraftvärme där olika biobränsle­n eller naturgas utgör den huvudsakli­ga energikäll­an.

Gruppen efterlyser bland annat bättre planering och prioriteri­ng så att man kan se var det är trångt i näten och i vilka regioner det går att etablera elintensiv verksamhet.

I Finland finns inte samma problem. Här har planeringe­n av elnät och utbyggnade­n av dem fungerat så behoven kan tillgodose­s, uppger man på Energiindu­strin.

 ??  ?? Elbristen i Sverige är så pass stor att elnätsbola­gen gärna ser att kunderna flyttar, alternativ­t minskar, på elanvändni­ngen under tider då elnätet är belastat. Foto: mostphotos
Elbristen i Sverige är så pass stor att elnätsbola­gen gärna ser att kunderna flyttar, alternativ­t minskar, på elanvändni­ngen under tider då elnätet är belastat. Foto: mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland