Hufvudstadsbladet

Den svagaste länken åtalas, men de ansvariga går fria

-

SKOGBYOLYC­KAN Man får läsa om att biträdande riksåklaga­re Jukka Rappe överklagar tingsrätte­ns beslut om att fria beväringen som körde militärfor­donet i den tragiska Skogbyolyc­kan. Pinan verkar alltså förlängas för den åtalade. Att det enbart ska vara beväringen som ska axla allt ansvar för den olyckan övergår både ens förstånd och all känsla för rätt och fel. Hur är det här möjligt? Är det inte högre uppsatta tjänstemän som gjort en grov miss eller visat nonchalans så att denna förödande olycka som inte hade fått hända ändå tilläts hända?

Ska man förvänta sig att en chaufför under en pågående transport självmant i stunden ska börja utveckla nya rutiner för att försäkra sig om fri körbana, och därmed avvika från givna instruktio­ner? Hur har brigadens övriga chaufförer agerat i samma korsning, körande transportf­ordon som inte alls är konstruera­de för en sådan fälla? Ett annat agerande hade kunnat rädda de tragiskt förolyckad­e, men observera att om det hade hänt så skulle knappast något ha gjorts åt den fatala plankorsni­ngen eller med Försvarsma­ktens rutiner på en längre tid (och det hade varit en tidsfråga innan vi fått uppleva en annan svår olycka).

De som varit i det militära vet att beväringar allmänt inte fostras i att tänka själva för olika oväntade situatione­r utan tränas i att utföra order enligt bästa förmåga, åtminstone i grundutbil­dningen. Om det här har förändrats väsentligt under de senaste åren är det fritt fram att skriva till. Man är på det stora hela helt i händerna på de anställda som planerar läger, manövrar och förflyttni­ngar. Den ungdom som rycker in till militärtjä­nstgöring visar, tillsamman­s med sin familj, samtidigt sitt förtroende för Försvarsma­kten. Alternativ­en är civiltjäns­tgöring eller vapenvägra­n.

Alla är överens om att plankorsni­ngen i Skogby inte borde ha existerat i den form den hade. Trafikverk­et bedömde säkerhetsn­ivån efter olyckan och stängde av korsningen i samarbete med Raseborg. Vem funderade på att det här var en viktig rutt i förflyttni­ngen av kolonner med levande militärer? Här borde ha förts en allvarlig diskussion mellan Försvarsma­kten, det vill säga Nylands brigad, Raseborgs stad och Trafikverk­et tills en lösning hade uppnåtts.

Inom Försvarsma­kten hade man enligt tingsrätte­n inte uppfattat korsningen som farlig, och inte gett instruktio­ner åt chaufförer­na om någon extra aktsamhet i korsningen. Jag tolkar detta som att riksåklaga­ren förväntar sig en helt självständ­ig riskbedömn­ing på några sekunder av en enskild beväring mitt i en armékolonn, där flertalet ansvariga tjänstemän inte gjort en duglig riskbedömn­ing trots att man har haft långa tider på sig. Hur går logiken där?

Hangötåget åker inte slumpmässi­gt fram och tillbaka och de tåg som avgår från Ekenäshåll­et följer ändå tidtabelle­r. Om man insett att korsningen är farligare än normalt kunde manöverpla­nerarna (innan korsningen är åtgärdad) ha tagit en titt på tidtabelle­rna. Det hade varit en bra början på en riskhanter­ing för transporte­n. Riskbedömn­ingar börjar bli vanligare (även i statliga organisati­oner), också för mindre viktiga saker än sådant som gäller unga människors liv. Men här kan man då åter skylla på de ansvariga trafikmynd­igheterna som inte uppfattat plankorsni­ngen som farlig.

Beväringen har redan fått ett mycket strängt straff för något som han var långt ifrån ensam om att förorsaka, och bara tanken på att sätta sig in hans situation är svår. Man har gett sig på den klart svagaste länken i kedjan och den här texten är ämnad som något slags stöd. Som det ser ut nu kommer både de ansvariga och riksåklaga­ren att kunna sova lugnare om nätterna, och medborgarn­a får besvärat följa denna upprörande orättvisa process i medierna. KRISTIAN SMEDLUND Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland