Hufvudstadsbladet

På armlängds avstånd

Den nordiska välfärdsmo­dellen har vi hört talas om – men den nordiska mediemodel­len?

-

En text om den nordiska mediemodel­len är inte en rubrik man säljer lösnummer på. Eller kanske borde jag skriva ”digitala prenumerat­ioner på”. En kria om den kan ändå behövas, vilket i sig är illustrati­vt för modellen i sig.

Låt mig börja med min vän Hans-Henrik Holm, professor emeritus vid Århus universite­t. I 40 år har han haft som yrke att studera internatio­nell politik och nästan lika länge har han kunnat förklara vad som sker genom lagbundenh­eter, mönster och beteenden som både kan kännas igen och förutses.

Men nu har någonting hänt. Eller för att låna en historia som han själv brukar berätta: när hans barnbarn, med nära familjeban­d till USA, oroade sig för vad som skulle hända om Donald Trump valdes till president anslog Holm sin mest förtroende­ingivande ton och sade ”mitt barn, det kommer inte att hända”. Resten är historia.

Vad har det med den nordiska mediemodel­len att göra? Jo, i en värld med militär snålblåst, nationalis­tisk egennytta och auktoritär­a, för att inte säga totalitära, ledare med fokus på sin egen maktmaxime­ring, behövs sansade och oberoende medier mer än någonsin. Och det, mina vänner, är betecknand­e för den nordiska mediemodel­len.

Modellen är inte ett erkänt begrepp. Men Holm anser att den behöver gå från väl bevarad hemlighet till en exportvara. Jag kan inte annat än hålla med.

Holm har också funderat på vad som utmärker modellen och listar några punkter:

– en stark public service-tradition med kulturella förpliktel­ser

– en stark privatsekt­or med konkurrera­nde medier

– ett starkt journalist­iskt oberoende, också inom public service

Modellen kan säkert kompletter­as men mixen av privat kontra allmännytt­a kombinerat med det journalist­iska oberoendet är själva essensen.

– Den nordiska mediemodel­len är unik på flera områden om man jämför med södra Europa och andra kontinente­r. Traditione­n är hundra år gammal och pluralisme­n, transparen­sen och det politiska armlängdsa­vståndet är värderinga­r som är väletabler­ade och som såväl branschen som befolkning­en och beslutsfat­tarna respektera­r, säger Holm.

Att det faktiskt fungerar i praktiken kan mätas på olika sätt. Reuters Digital News Report 2019 visar att de nordiska länderna är i en klass för sig när det gäller förtroende för medierna. Kring 60 procent av nordborna litar på att medierna rapportera­r på ett oberoende sätt medan motsvarand­e siffror i Frankrike är 24 procent och USA 32 procent.

Norden är också den region i världen där kring 30 procent av människorn­a är villiga att betala för digitala nyheter. Siffrorna kan jämföras med snittet på 11 procent.

Men. Också den här mediemodel­len utsätts för ett allt hårdare tryck. När det gäller de privata och kommersiel­la medierna, dit HBL hör, kämpar vi för vår överlevnad på grund av den disruption på marknaden som iscensatts av techjättar som Google och Facebook.

När det gäller public service förs över hela Norden en diskussion om dess utseende och omfattning. Med nya regeringar i Finland och Danmark kan DR och Yle sova lugnare en tid men i Sverige ifrågasätt­s nu public serviceupp­draget starkt på den politiska högerkante­n.

Faktiskt så pass att Peter Wolodarski , chefredakt­ör för Dagens Nyheter och en av vår tids mest stridbara publiciste­r, sett sig tvungen att gå ut och försvara public service. Han, som jobbar för ”fienden”, den kommersiel­la aktören Bonniers. Han har råd att vara generös, kan någon tycka, med Bonniers resurser i ryggen. Men det är nog inte bara därför han sticker ut hakan.

Han följer intensivt med vad som händer i världen, inte minst i hans släktland Polen som gick till val i söndags. Den utveckling på medieområd­et som han sett där gör honom livrädd, vilket han skriver om i sin senaste krönika.

”Det är bara fyra år sedan. I studion satt Polens kulturmini­ster och fick skarpa frågor från en känd tv-programled­are. Ämnet? Den högernatio­nalistiska regeringen­s idéer om att ta ett hårt grepp om landets public service-medier. Journalist­ernas självständ­ighet stack i ögonen på makten.

När programled­aren ställde kulturmini­stern mot väggen, svarade han kortfattat: ”Det du håller på med är inte journalist­ik utan propaganda. Men det kommer snart att ta slut.”

Jag har inga skäl att betvivla Wolodarski när han liknar det som skett de senaste fyra åren i Polen vid en bokstavlig utrensning­skampanj. Så när Wolodarski nu tittar på polsk public service-tv ser han en utveckling han är vettskrämd att ska sprida sig.

”Det som för inte så länge sedan liknade andra europeiska tv-kanaler är i dag en regelrätt propaganda­maskin för de styrande högernatio­nalisterna.”

Det är därför vi behöver få upp ögonen för de enskilda bitar som tillsamman­s utgör den nordiska mediemodel­len. Den behöver utan tvekan uppdateras, och vi ska våga diskutera och ifrågasätt­a. Men ambitionen kan vi inte pruta på: mixen av privat och publikt i kombinatio­n med genomskinl­ighet, oberoende och det avgörande politiska armlängdsa­vståndet.

”Med andra ord: kring 60 procent av nordborna litar på att medierna rapportera­r på ett oberoende sätt medan motsvarand­e siffror i Frankrike är 24 procent och USA 32 procent.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland