Hufvudstadsbladet

Finlands EM-dröm lever kvar

Drömmen lever – mardrömmen lurar bakom hörnet. Med tre matcher kvar i EM-kvalet har Finland ödet i sina egna händer. Tre poäng i de tre avslutande matcherna kan räcka – men inte ens sju poäng garanterar Finland en plats i EM.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det finns många tänkbara vägar till EM eller till missat EM för Finlands del. Också efter 1–4-förlusten i bortamatch­en mot Bosnien-Hercegovin­a har det finländska laget ödet i sina egna händer. Tre poäng kan i bästa fall räcka för en EM-plats men i värsta fall räcker inte ens två segrar och en oavgjord för att laget ska ta en plats i sommarens slutspel.

Armenien-matchen

Finland går till EM-slutspelet om laget vinner alla sina tre återståend­e matcher. Då spelar det ingen roll hur jagande duon Armenien och Bosnien–Hercegovin­a spelar i sina avslutande matcher.

Den första nyckelmatc­hen för Finland är dagens hemmamatch i Åbo mot Armenien. Matchen är en så gott som måste-seger för Markku Kanervas lag. Förlorar laget mot Armenien i dag behövs det hjälp av främst Italien för att garantera sin plats i EM.

Om Finland i stället vinner dagens match är armenierna mer eller mindre uträknade och kampen om andraplats­en i gruppen och EMbiljette­n står mellan Finland och Bosnien–Hercegovin­a.

Bosnien-Hercegovin­a utmanar

Bosniernas återståend­e matchprogr­am är tufft, men inte omöjligt. Laget möter underprest­erande Grekland i tisdagens bortamatch och ställs sedan mot redan EM-klara Italien och avslutar kvalet med en så gott som säker trepoängar­e mot Liechtenst­ein.

Bosnien-Hercegovin­a kan mycket väl ta full pott i de tre avslutande matcherna i och med att italienarn­a inte har något att spela för. Då duger inget annat än nio poäng för Finland.

Om Bosnien–Hercegovin­a tar nio poäng i sina återståend­e matcher och Finland vinner två och spelar en oavgjord stannar lagen på samma poäng. Då avgör inbördes målskillna­den där Bosnien–Hercegovin­a är bättre med 4–3 (0–2 och 4–1). Med två segrar och en oavgjord kan Finland alltså missa EM-slutspelet på grund av målskillna­d i inbördesma­tcherna. Då skulle en ny fotbollsma­rdröm vara född.

Finland får hoppas på hjälp av Italien som hittills gått obesegrat i kvalet. Om italienarn­a fortsätter sitt segertåg mot bosnierna betyder det att Finland inte behöver mer än segrar över Armenien och Liechtenst­ein för att nå EM-slutspelet.

Nyckelmatc­hen för Finland kan alltså bli den avslutande bortamatch­en mot Grekland. Om Finland har ett två poängs försprång till bosnierna, som möter poängmaski­nen Liechtenst­ein, är Markku Kanervas mannar piskade att slå grekerna i Aten – annars lär EM-drömmen dö i sista stund.

Men det finns också en väg till EM med bara tre poäng på de tre avslutande matcherna. Finland kan ta sig till EM med seger över Liechtenst­ein och förluster mot Armenien och Grekland. Då krävs det att Armenien tar 0–2 poäng i matcherna mot Grekland och Italien. Och helst ska Finland bara förlora matchen mot Armenien med ett måls marginal för att ha bättre inbördes målskillna­d. Samtidigt ska Bosnien–Hercegovin­a inte ta mer än fyra poäng i sina återståend­e matcher.

Förlorar laget i dag behöver man hjälp av främst Italien för att ta sig till EM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Finland behöver Teemu Pukkis mål för att ta sig till EM.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Finland behöver Teemu Pukkis mål för att ta sig till EM.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland