Hufvudstadsbladet

Simon Skrabb vill bli historisk

- HENRIK SKIöLD/TT

Finland har aldrig lyckats ta sig till ett stort fotbollsmä­sterskap på herrsidan. Är det äntligen dags? Det tror och hoppas Simon Skrabb.

IFK Norrköping­s formstarke anfallare togs som väntat ut i förbundska­ptenen Markku Kanervas trupp inför mötet med Bosnien–Hercegovin­a och Armenien. Två matcher som mycket väl kan avgöra om Finland tar sig till EM-slutspelet nästa sommar – och i så fall för första gången på herrsidan. Den första matchen mot Bosnien–Hercegovin­a slutade med förlust 1–4. Den andra spelas mot Armenien i dag.

Efter sju spelade matcher håller Finland andraplats­en i grupp J bakom Italien, två poäng före Armenien och Bosnien–Hercegovin­a.

– Jag har gått och väntat sedan i juni på landskampe­rna och att få skriva historia med Finland om vi tar oss hela vägen, säger Skrabb.

”Verkligen något att spela för”

För finlandssv­ensken från Jakobstad är det en ny situation.

– När jag kom in i landslaget första gången var det efter ett förlorat kval. Då handlade det mest om att försöka ta några ströpoäng för att det inte skulle se för dåligt ut i tabellen. Nu har vi verkligen något att spela för, säger han.

Det är inte första gången det finländska fotbollsla­ndslaget varit med och utmanat om en VM- eller EMplats, men frågan är om utsikten att lyckas är ljusare än någonsin.

Skrabb märker av ett kraftigt ökat fotbollsin­tresse när han kommer hem.

– Det är en jätteboom, det är det. Jag kan säga att Teemu Pukki inte har det lätt att röra sig på gatorna där hemma.

Hyllar Kanerva

Pukki har gjort succé med nykomlinge­n Norwich i Premier League. Förra säsongen vräkte han in mål för klubben i den engelska andraligan, The Championsh­ip.

Han är bara en av många profiler i utländska klubbar som Markku Kanerva – som tog över efter Hasse Backe i december 2016 – fogat ihop till ett slagkrafti­gt lag.

För Skrabb är Kanervas ledarskap en stor anledning till framgångar­na hittills.

– Vi har fått in en tränare som verkligen gjutit in att vi ska ha en tro på oss själva, på vårt spel och spela på våra egna styrkor. Han verkligen lyssnar på spelarna. Vad som behöver göras, vad som krånglar. Det är inget stenhuvud som ska pränta in sina grejor, han verkligen lyssnar för att hitta den bästa lösningen, säger Skrabb.

Finland avslutar kvalet i november. Då väntar Liechtenst­ein hemma och Grekland borta.

 ?? FOTO: STEFAN JERREVåNG/TT ?? Simon Skrabb, här i IFK Norrköping­s tröja.
FOTO: STEFAN JERREVåNG/TT Simon Skrabb, här i IFK Norrköping­s tröja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland