Hufvudstadsbladet

Nieminen glänser i SDHL

Landslagss­tjärnan Petra Nieminen ångar på i svenska ligan SDHL. Efter helgens hattrick ligger hon fyra i poängligan.

- FILIP SAXéN

Petra Nieminen är en av landslaget­s bärande spelare. Trots att Nieminen bara är 20 år gammal har hon redan hunnit spela hem ett VM-silver, ett OS-brons, ett VMbrons och ett SM-guld med Luleå.

I helgens matcher var den målfarliga forwarden på ypperligt spelhumör så hon spelade fram till lagets enda mål i förlustmat­chen mot Djurgården för att sedan sätta tre mål mot Linköping. Nieminen är efter helgens fyra poäng uppe i sammanlagt 8+6=14 på nio matcher i höst, hon är poängbäst i sitt lag och hon ligger fyra i poängligan i SDHL.

Nieminen blev känd för hela nationen då hon i VM på hemmaplan i våras sköt det underkända målet i förlängnin­gen i finalen mot USA.

Landslagst­ränaren Pasi Mustonen har stora planer för Nieminen i framtiden.

– Då Riikka Välilä lade av efter vårens VM visste vi att vi behöver en ny assisteran­de kapten i laget. Många kanske kunde tro att vi då automatisk­t väljer en äldre och mer erfaren spelare som varit med länge. Men vi tänker lite annorlunda och på sikt i damlejonen.

– Först talade vi om det i ledningsgr­uppen och så har vi diskuterat det med spelaren och med de övriga spelarna. Vi har sagt till henne att vi vill att hon ska vara lagkapten om tio år. I och med att hon nu tas med i kaptenstru­ppen och i spelarnas ledningsgr­upp får hon växa in i rollen med hjälp av hela laget.

Den nya assisteran­de kaptenen är just Nieminen. Och rollen som assisteran­de kapten är bara ett steg på vägen mot något större.

– Jag vill att hon ska vara redo att ta över som kapten efter Jenni Hiirikoski, säger Mustonen.

Hiirikoski är världens bästa back och lagkamrat med Nieminen i Luleå. 32-åringen har inte öppnat sitt målkonto i SDHL den här säsongen men har 0+8 på åtta matcher.

Delad skytteliga­tvåa med Hakala

HV71-anfallaren Sanni Hakala stod för tre poäng då hennes lag slog Göteborg med hela 6–1. Hakala spelade till två mål och stod för matchens prestation då hon satte 5–1 i slutperiod­en. Hakala tog emot en passning med vinklad klubba i mittzonen så att pucken gick i en

båge över den sista försvarare­n och Hakala kunde komma ensam med motståndar­målvakten och sätta pucken i mål.

21-åringen har nätat åtta gånger

den här säsongen och är delad tvåa i skytteliga­n tillsamman­s med Nieminen.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Petra Nieminen ska få en större roll i landslaget.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Petra Nieminen ska få en större roll i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland