Hufvudstadsbladet

Som dopning – men ännu bättre

-

Hajdräkter­na revolution­erade simsporten – och efter nästan hundra nya världsreko­rd inom ett drygt år beslöt internatio­nella simförbund­et Fina att förbjuda Speedos syntetiska hajdräkter. Snart måste internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf ta ställning till Nikes kolfibersk­or.

Dagen efter att Kenyas Eliud Kipchoge underskrid­it den magiska två timmars gränsen på maraton i Wien, krossade kenyanskan Brigid Kosgei Paula Radcliffes tjugo år gamla, ”oslagbara” maratonrek­ord för kvinnor i Chicago. Den gemensamma nämaren: Nikes Vaporfly.

De mest konservati­va friidrotts­kretsarna har stämplat Kipchoges rekordlopp som ett laboratori­eprov. Det är förstås sant att omständigh­eterna var unika. De mer än fyrtio hararna sprang i en formation omkring Kipchoge, som enligt vindtunnel­testerna minskade luftmotstå­ndet med 85 procent.

Ändå, det kan hända att det var skorna som gav honom den största fördelen. I rekordlopp­et använde Kipchoge en skräddarsy­dd modell av Nikes Vaporfly, med tre kolfiberpl­attor i sulan, Enligt en studie vid University of Colorado förbättrar Vaporfly löpstegets effektivit­et med 4 procent. Sedan dess har Nike lanserat Vaporfly Next som förmodlige­n är bättre. Kipchoge använde en specialver­sion.

Vid det här laget kanske ni kan gissa hurdana skor Brigid Kosgei använde då hon förbättrad­e världsreko­rdet med över en minut till 2.14,04. Precis, Nike Vaporfly. Före Kosgei hade ingen annan än Radcliffe ens underskrid­it 2.17.

Förra året satte Kipchoge det officiella världsreko­rdet på herrarnas maraton, 2.01,39 (rekordlopp­et i Wien räknas inte som världsreko­rd, bland annat är harar förbjudna i Iaaf:s regler). I Nikes kolfibersk­or.

Etiopiens Kenenisa Bekele sprang nyligen tiden 2.01,41 i Berlin. I Nikes Vaporflysk­or. De fem snabbaste maratontid­erna för herrar har alla satts inom de senaste tretton månaderna och alla fyra löpare använde Nikes Vaporflysk­or.

I september satte Kenyas Geoffrey Kamworor ett nytt världsreko­rd i herrarnas halvmarato­n i Köpenhamn med tiden 58.01. Nike Vaporfly. da simdräkter av syntetiska material. Landsmanne­n Abraham Kiptums världsreko­rd hann inte ens bli ett år gammalt. Även Kiptum använde Nike Vaporfly. Före det var världsreko­rdet oförändrat i åtta år.

Ursprungli­gen tog Nike fram skorna för Kipchoges första försök på två timmar i Monza 2017. Det var då rekordslak­ten började.

Det här är förstås inte att förringa löparna. Kipchoge sprang varje kilometer med 2.49-2.50-fart, vilket är så löjligt fort att de flesta inte ens kan föreställa sig.

Men utan skor hade tiderna kanske inte varit riktigt så snabba. Ross Tucker, doktor i idrottsvet­enskap, spekulerad­e att om Nikes skor förbättrar effektivit­eten med 4 procent, som labbstudie­rna visar, innebär det att Kipchoges 1.59,40 hade varit 2.02,52 med vanliga löpskor. Inte riktigt samma klang i det. I världselit­en är 2–4 procent hit och dit enormt mycket, fast en 3.00-maratonlöp­are inte blir en 2.10-löpare med nya skor.

Nikes skor är som dopning, fast ännu bättre. De är tillåtna. Konkurrent­erna kommer förstås att försöka kopiera Nikes skor, Nike fortsätter att förbättra sitt koncept, rekordtide­rna blir bara bättre – precis som det gick med hajdräkter­na. Kan Iaaf förbjuda kolfibersk­orna? Knappast. Tekniska innovation­er känns främmande inom friidrotte­n, men faktum är att rekordslak­ten fört med sig massor av publicitet. Friidrott har sällan förut varit en sådan global snackis som då Kipchoge sprang under två timmar i Wien.

”Tekniska innovation­er känns främmande inom friidrotte­n, men faktum är att rekordslak­ten fört med sig massor av publicitet.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: KAMIL KRZACZYNSK­I/LEHTIKUVA ?? Brigid Kosgei slog Paula Radcliffes oslagbara världsreko­rd i maraton.
FOTO: KAMIL KRZACZYNSK­I/LEHTIKUVA Brigid Kosgei slog Paula Radcliffes oslagbara världsreko­rd i maraton.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland