Hufvudstadsbladet

När föreställn­ingen slutar imitera

Kan åskådaren sluta tolka dans som en representa­tion för något annat? Koreografe­n Joona Halonen utmanar publiken med ett verk som slutat imitera.

- JAN-PETER KAIKU Recensente­n jobbar som administra­tör på Teaterhögs­kolan där Marika Peura studerar.

Hetken keltainen

Koreografi och regi: Joona Halonen. Rumsdesign: Salla Salin. Ljuddesign: Viljami Lehtonen. Kostymdesi­gn: Minttu Vesala. Ljusdesign: Luca Sirviö. Dans: Arttu Palmio, Marika Peura, Guillermo Sarduy och Katri Soini. Zodiaks premiär på Stoa 8.10.

För två år sedan upplevde jag Joona Halonens verk Tight, uppfört på Cirko i Södervik, som ett av det spelårets absolut finaste och mest intrigeran­de verk på den inhemska dansscenen. Nu har Joona Halonen anlitat samma uttrycksfu­lla dansargard­e, Arttu Palmio, Marika Peura, Guillermo Sarduy och Katri Soini, för sitt nya verk Hetken keltainen som visas på Stoa.

Utöver dansarna har de två verken även annat gemensamt. De uppvisas i ett stort öppet scenutrymm­e med högt i tak, åskådarna sitter uppradade vid flankerna och ser varandras reaktioner, mycket sker i öppet övningsakt­igt ljus och helheten är renons på scenisk illusion i sedvanlig bemärkelse. Det finns en tydlig spel- och lekbaserad kompositio­n i båda verken, men för övrigt öppnar sig nästan ingenting helt entydigt för åskådaren. I Hetken keltainen är ambivalens­en och det surrealist­iska intrycket snäppet mera framträdan­de än det var i Tight. Och kompositio­nen som helhet lösare strukturer­ad.

Ställer frågor

Uppsättnin­gen och greppet i föreställn­ingen är genomgåend­e utforskand­e och experiment­erande, tydligt sökande ny terräng och mera öppet frågeställ­ande än manifester­ande.

I Zodiaks programbla­d börjar verkpresen­tationen med frågan ”Kan ett konstverk sluta imitera?” och jag märker att jag som åskådare fastnar i den tanken och iakttar sådant som undflyr representa­tion och mera bör ses som materialit­et under hela föreställn­ingens gång.

Det är ingen lätt uppgift om man som jag, och som många med mig, har ett primärt eller invant intresse för just det som kan avläsas som representa­tivt och i de banorna tematiskt. Katri Soini i yvig peruk och med tajt svart ”surfkostym”, inleder föreställn­ingen med ett långt solo som understryk­er den kroppsliga framställn­ingen i sig. Redan i den tycks mycket vara skevt eller bakvänt och mera inåtriktat än fokuserat på rummet eller på situatione­n. En basal och avgränsad rörelse som en handviftni­ng eller en fotvicknin­g eskalerar i yvigare former och sträcker sig över scenen. Mot slutet tampas levande och livlöst på jämlika villkor när en stor vit pappskiva integreras i solot.

En efter en träder de andra tre in för varsitt soloparti. De har inte peruker utan åtsittande svarta mössor. Det aviga rörelsespr­åket som undviker representa­tion går igen också i deras solon och i den avslutande gruppscene­n. Det finns annan rekvisita som vävs in i skeendet, som en mikrofon som förstärker Arttu Palmios andning när han håller den i munnen.

Det experiment­ella, öppna och utforskand­e i Hetken keltainen tilltalar mig, men min egen avläsning resulterar denna gång inte nära på i en så stark upplevelse som den tidigare inför verket Tight.

 ?? Foto: ILKKA SAAStAMoIn­en/PReSSBILD ?? Levande och livlöst på jämlika villkor när en stor vit pappskiva integreras i Katri Soinis solo.
Foto: ILKKA SAAStAMoIn­en/PReSSBILD Levande och livlöst på jämlika villkor när en stor vit pappskiva integreras i Katri Soinis solo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland