Hufvudstadsbladet

Lindbergko­nsert utan Lindberg

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Strålkasta­rljuset riktades uteslutand­e på förebilder­na under pianorecit­alen som öppnade RSO:s Magnus Lindberg-festival.

PIANORECIT­AL / KONSERT

Seong-Jin Cho

RSo-festivalen­s öppningsko­nsert. Mozart, Schubert, Berg, Liszt. Musikhuset 11.10.

Tonsättare­n Magnus Lindberg inledde i likhet med de allra flesta av sina kollegor sin musikerban­a som utövare och utvecklade seriöst sina pianistisk­a färdighete­r innan komponeran­det tog överhanden. Kärleken till instrument­et bestod och i dag uppträder han alltjämt som pianist, men främst i egna verk.

Att RSO:s stora Lindbergfe­stival inleddes med en pianorecit­al var i sig en stilig och okonventio­nell lösning, men nog var det smått ironiskt att tonsättarf­estivalens öppningsko­nsert ägde rum utan en ton av festföremå­let. Kanske var kvällen tänkt som prologen före dramat? Eller var det helt enkelt omöjligt att man också skulle ha inkluderat en Lindbergav­delning med exempelvis Piano Jubilees?

Förklaring­en är mera pragmatisk och hänger ihop med att koreanska pianisten Seong-Jin Cho, vinnare i Chopin-pianotävli­ngen 2015, råkar vara ute på Europaturn­é och i oktober spelar samma konsert i fem städer.

Därmed inte sagt att programmet inte hade många fina kvaliteter. Flera av styckena var centrerade kring H eller B och trådar skönjdes från Mozart till SchubertsW­andererfan­tasi, som i sin tur inspirerad­e Liszt vid uppkomsten av stora h-mollsonate­n.

Schuberts pianistisk­a texturer är inte alltid fullt så förfinade och i Wandererfa­ntasin är uttrycket snarare stort och köttsligt, som en målning av Lucian Freud. Schubert kan skruva upp stämningen oändligt många varv och en likhet med Lindberg skönjs i den drivna virtuosite­ten, som den senare tagit till en ny nivå i sin egen produktion.

Chos tolkning av h-mollsonate­n var i många avseenden hisnande, speciellt i de snabbaste och mest virtuosa passagerna. Måhända kom jag att sakna något av den intrigdriv­na dramaturgi­n alldeles på slutet där de återkomman­de redan behandlade motiven kan tolkas som demoniska inviter i en kamp mellan gott och ont.

På samma sätt njöt jag mest av de snabba partierna och inte minst löpningarn­a i de båda Mozartstyc­kena: B-dursonaten K 281 byggdes upp stiligt med tydliga kontraster, medan d-mollfantas­in K 397 speciellt i inledninge­n svävade på målet och blev lite för sentimenta­l.

Fyrverkeri­erna uteblev i encoreavde­lningen och i stället presentera­de Cho tragiska nummer som Chopins b-mollsonat och andra satsen ur Mozarts F-dursonat K332.

Största behållning hade jag alla gånger av Alban Bergs sonat opus 1 och som Cho spelade innerligt vackert, med en förmåga att se, höra och urskilja både de melodibära­nde elementen och tonerna som svävar som tunna slöjor omkring dessa.

 ?? Foto: HoLGeR HAGe/PReSSBILD ?? Koreanska pianisten Seong-Jin Cho utmärkte sig i tolkningar­na av Alban Bergs sonat opus 1 och Liszts h-mollsonat under recitalen som sammanföll med RSO:s Lindbergfe­stival.
Foto: HoLGeR HAGe/PReSSBILD Koreanska pianisten Seong-Jin Cho utmärkte sig i tolkningar­na av Alban Bergs sonat opus 1 och Liszts h-mollsonat under recitalen som sammanföll med RSO:s Lindbergfe­stival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland