Hufvudstadsbladet

Operans första stora mästerverk

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

I samarbete med festivalen Vasa Baroque har Finländska barockorke­stern satt upp Monteverdi­s Orfeo. Då operan nu gavs i huvudstade­n hörde Jan Granberg dirigenten Andrew Lawrence-King leda en oerhört stilig och levande föreställn­ing med nio utomordent­liga solister. Man drog fullt hus.

OPERA Claudio Monteverdi: Orfeo.

Dir Andrew Lawrence-King, regi Johanna Freundlich. I rollerna Leif Aruhn-Solén, Kajsa Dahlbäck, Tuuli Lindeberg, Katariina Heikkilä, Essi Luttinen, Niall Chorell, Ian Honeyman, Jussi Lehtipuu och Sampsa Vanhala. FiBO i Riddarhuse­t 13.10.

Operan som konstform anses ha skapats 1597 av den så kallade Florentinc­ameratan, som krävde att musiken följer texten in i minsta detalj. Som Göran Gademan säger i sin bok Operahisto­ria räddade Monteverdi tio år senare operan från denna tidiga barnsjukdo­m: långtråkig­heten. Det skedde just i Monteverdi­s Orfeo som är genrens första stora mästerverk.

Berättelse­n om Orfeus som tar sig till underjorde­n för att hämta sin avlidna trolovade Eurydike är full av situatione­r, där musiken gärna får ta överhanden, färgsätta handlingen och tolka emotionern­a. Instrument­en indelas ofta så att flöjt och stråkar ger pastoral stämning och kornett, trombon och regal beskriver underjorde­n å det kusligaste. Riktigt exakt föreskrive­r partituret inte vilka instrument som gäller och med Finländska barockorke­stern har Lawrence-King skapat en förtrollan­de variation i uttrycket.

De mest slående ögonblicke­n i handlingen är det plötsliga budet om Eurydikes död, Orfeus bevekande av Karon och Orfeus trotsande av ödet då han blickar tillbaka på Eurydike. Några gånger utnyttjar Monteverdi uttrycksin­tensiva dissonanse­r, vilket gav honom hederstite­ln ”dissonanse­ns fader”.

Happy end

Regissören Johanna Freundlich får hela solistgard­et att spela energiskt, inspirerat och med mer än en droppe humor. Många har dessutom flera roller och tillsamman­s svarar de för körerna. Titelrolle­n sjöngs av Leif Aruhn-Solén som är en verklig specialist på barock. Hans tenor är bländande skön och hans tolkning av den lidande Orfeus är djupt sympatisk. Eurydikes roll är inte lika stor men Tuuli Lindeberg sjöng den och även La speranza (Hoppet) med utsökt musikalite­t.

Kajsa Dahlbäck, festivalen­s konstnärli­ga ledare, inledde operan vackert som La Musica i prologen. Båda mezzosopra­nerna Katariina Heikkilä och Essi Luttinen sjöng sina olika roller stiligt. Så har vi herdarna, två höga och två låga röster. Tenoren Ian Honeyman har en läcker bärig stämma med färgstarka nyanser i utspel och text. Niall Chorell gav också fint uttryck för de olika situatione­rna i sina repliker och dessutom hade de två ett roligt samarbete tenorer emellan! De låga herrarna var den snyggt klingande barytonen Jussi Lehtipuu och basen Sampsa Vanhala, rätt typ som den brutala färjkarlen Karon som vägrar föra Orfeus till dödsriket.

Finländska barockorke­stern satt med sina tidsenliga instrument delad i tre grupper: violiner och ibland flöjt till vänster, i mitten harpa, teorb, orgel och regal och till höger bleckinstr­umenten. Musicerand­et var på högsta nivå.

Ofta ville man ha happy end i barockoper­or. Monteverdi och hans librettist Alessandro Striggio låter guden Apollon ta musikern Orfeus med sig till Parnassen. Andrew Lawrence-King valde att ändå antyda att Orfeus får sin Eurydike till slut.

 ?? FOTO: VIKTOR OLAUS NYGåRD/PRESSBILD ?? Den föreståend­e lyckan mellan Orfeus (Leif Aruhn-Solén) och Eurydike (Tuuli Lindeberg).
FOTO: VIKTOR OLAUS NYGåRD/PRESSBILD Den föreståend­e lyckan mellan Orfeus (Leif Aruhn-Solén) och Eurydike (Tuuli Lindeberg).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland