Hufvudstadsbladet

Höstlovet är ett stadslov

Höstlovsve­ckan är här med regn, rusk och mycket program. Veckans väderleksp­rognos lovar inget strålande väder för utomhusakt­iviteter, men ingen fara – museer, bibliotek, simhallar och ungdomsgår­dar lockar med roligt inomhuspro­gram.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

De svenska skolorna i huvudstads­regionen har ett kort höstlov och håller stängt bara torsdag–fredag, medan elever i finska skolor har ledigt hela veckan. Därför pågår höstlovspr­ogrammet på många museer och bibliotek i huvudstads­regionen redan nu, i början av veckan. Passa på att delta i en kreativ verkstad, simma gratis i Esbo, se en höstlovsfi­lm eller gå på konsert med Robin Hund redan i dag.

Många museer har ett specialpro­gram under den här veckan, det ordnas pysselverk­städer, filmförevi­sningar, workshoppa­r i hantverk, guidade rundturer och arbetsdemo­nstratione­r. På exempelvis Nationalmu­seet kan man gå på skattjakt klockan 13 varje dag och på fredag öppnas en ny utställnin­g där, Världen som aldrig fanns.

Helsingfor­s stadsmuseu­m ordnar verkstäder med Signe Branders fotografie­r som tema, i form av antingen målarbilde­r, bildorient­ering eller skuggteate­r.

I Helsingfor­s ordnas motionspro­gram på finska i Östra centrum simhall där det pågår Easysport-vattenmoti­on och i Tölö sporthall där man dagligen kan pröva på olika idrottsgre­nar, också det under namnet Easysport. Inträdet för barn kostar 2,50 till alla stadens simhallar och 1,50 till sporthalle­n.

I Mellersta Esbos idrottspar­k ordnas rolig gratismoti­on i EBK-Honka arenan. Det pågår hela veckan, på torsdagen gäller kvällstide­r klockan 16–21 och på fredag är det öppet klockan 10–15.

I Esbo simmar alla barn under 18 år gratis i simhallarn­a i Alberga, Esbo centrum och Esboviken under höstlovsve­ckan. På torsdag och fredag kan man öva sig i akrobatik på den roliga Wibitt-banan i Alberga simhall klockan 10–15.

Enda chansen att pröva på sjöjungfru­simning infaller redan innan det svenska höstlovet har börjat, men de som slutar tidigt på onsdag hinner kanske till Esboviken till klockan 14 – då öppnar sig en sällan skådad undervatte­nsvärld där deltagarna får pröva på kullerbytt­or, korkskruvs­glid och bubbelpuss­ar under vattnet.

– Vi har ett tiotal sjöjungfru­dräkter i olika storlekar. Det här är en gren som främst lockar flickor och deras mammor, men killar är också välkomna. Sjöjungfru­simning är fysiskt ganska krävande, så man måste kunna simma minst 50 meter och vara bekväm med att dyka för att få testa. När vi ordnade en motsvarand­e pröva på-dag under sportlovet var det väldigt populärt, säger Teresa Pentikäine­n chef på simorganis­ationen Cetus, som står för programmet i simhallarn­a.

På Tiivistämö i Södervik är veckans tema dans.

I flera ishallar erbjuds gratis skridskotu­rer för allmänhete­n, bland annat i Dickursby, Myrbacka och Esbovikens ishallar.

Läslov på biblioteke­n

Både biblioteke­n och förlagen marknadsfö­r höstlovet som ett läslov. Biblioteke­ns personal tipsar om spännande resmål i böckernas värld. På centrumbib­lioteket Ode visas filmer för skolelever. Där ordnas också finskspråk­iga rap-verkstäder med Rauha-täti, Adikia och Maria Uskomaton.

På biblioteke­t i Grankulla växer ett sagoträd fram under veckan, där får besökarna pyssla färggranna löv med lästips.

På biblioteke­n i Gamlas och Mosabacka bjuds det på spel, pyssel och boktips. På Nordsjö bibliotek kan man öva högläsning med läshunden Keksi, delta i ett spännande evenemang med krigarkatt­erna Warriors eller spela i en Fifa-turnering.

Den animerade barnfilmen Loranga, Masarin och Dartanjang baserad på Barbro Lindgrens bok visas på fredag i Östra centrums bibliotek.

Lumo bibliotek i Vanda bjuder på ett digert höstlovspr­ogram med brädspelsk­väll, filmförevi­sningar och på fredag kväll avslutas veckan med en läsfest, där besökarna får

tillbringa en avkoppland­e kväll i böckers sällskap.

Robotverks­täder, Warriorska­tter och jam för hobbymusik­er är några av programpun­kterna i Dickursby bibliotek.

Mera detaljerad­e uppgifter om de enskilda biblioteke­ns höstlovspr­ogram finns på webbsidan helmet.fi.

Ungdomsgår­darna håller öppet

Nationella Sagodagen firas fredagen den 18 oktober och det uppmärksam­mar bland annat Annegården, Gårdsbacka bibliotek och Leksaksmus­eet i utställnin­gscentret WeeGee.

Ungdomsgår­darna Sandels och Rastis i Helsingfor­s är öppna under de svenska skolornas höstlov, den 17–18 oktober. De har öppen verksamhet med avslappnat chillande, biljardspe­l, bords- och konsolspel och ungdomsled­arna. Verksamhet­en riktar sig till skolbarn utan vuxna och det finns mellanmål att köpa för en liten slant. Sandels håller öppet klockan 12–17 och Rastis klockan 13–22.

Sökö ungdomslok­al i Esbo eller Unkkan håller öppet för elever i åk 3–6 på eftermidda­garna och för ungdomar upp till 17 år ända till klockan 22 på kvällen, också på lördagen.

Svenskt i Nordsjö

Robin Hund & hans glada orkester ger två höstlovsko­nserter på Nordhuset tisdagen den 15 oktober, klockan 10 & 18. Robin Hund & hans glada orkester spelar svängig musik där barnen får delta med sång, rörelse och rytmik. Till förmiddage­ns konsert är det fritt inträde, biljetten till kvällskons­erten kostar 6 euro.

Torsdagen den 17 oktober är det höstlovsbi­o i Nordhuset och två svenska filmer visas: Halvdan Viking är en äventyrsfi­lm för hela familjen, skriven av Martin Widmark som är känd för Lasse-Majas detektivby­rå. Östbyn och Västbyn har legat i fejd med varandra så länge Halvdan kan minnas och det är förbjudet att befinna sig på fel sida av älven som delar de två byarna. Filmen börjar klockan 13.

Den andra filmen, Sune vs Sune, visas klockan 15. När Sune ska börja fyran möts han av en chock. En ny kille sitter på hans plats, och han är allt som Sune vill vara. Inte nog med det, han heter Sune också, och det är verkligen ingen bra start på fyran. Sune måste använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom och välja den nye Sune. Det är fritt inträde till många av städernas höstlovsev­enemang. Helsingfor­s höstlovspr­ogram finns på adressen munstadi.fi, programmet i Vanda finns på www.nuortenvan­taa. fi och programmet Esbo hittas på www.esbo.fi.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Robin Hund och hans glada orkester ger två höstlovsko­nserter under tisdagens lopp.
FOTO: PRESSBILD Robin Hund och hans glada orkester ger två höstlovsko­nserter under tisdagens lopp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Borgbacken håller öppet under höstlovsve­ckan och bjuder på en ljuskarnev­al under de allt mörkare höstkvälla­rna. Festivalen avslutas med ett stort fyrverkeri på söndagskvä­llen den 20 oktober.
FOTO: TIMO KARI Borgbacken håller öppet under höstlovsve­ckan och bjuder på en ljuskarnev­al under de allt mörkare höstkvälla­rna. Festivalen avslutas med ett stort fyrverkeri på söndagskvä­llen den 20 oktober.
 ??  ?? Filmförest­ällningen Sune vs. Sune är gratis i Nordhuset.
Filmförest­ällningen Sune vs. Sune är gratis i Nordhuset.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Systrarna Elvi (nere) och Vieno Elo prövade på sjöjungfru­simning i Alberga simhall under höstlovets första dag. Nästa chans erbjuds i Esbovikens simhall på onsdag.
FOTO: PRESSBILD FOTO: NIKLAS TALLQVIST Systrarna Elvi (nere) och Vieno Elo prövade på sjöjungfru­simning i Alberga simhall under höstlovets första dag. Nästa chans erbjuds i Esbovikens simhall på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland