Hufvudstadsbladet

Greta ’upprör’ inte vuxna, hon säger precis vad de vill höra. Annars hade hon tystats för länge sedan. Det är ett faktum att det liberala samhället ännu under det förra decenniet lätt avfärdat Thunberg-fenomenet som en opportunis­tisk domedagsku­lt.

-

Nicolas von Kraemer

En medial offensiv av Greta Thunberg-retorik pågår just nu. Samtidigt avfärdas all kritik som reaktionär­t gubbsnack – ett avfärdande som givetvis utgår från precis samma logik man kritiserar: personliga påhopp och tillskrivn­a könsattrib­ut. Är det verkligen så att det (igen) handlar om rättfärdig­het mot elakhet eller finns här något annat? Kanske en hyperideol­ogiserad kontext som få politiker eller journalist­er alls är intressera­de av att få syn på?

I den västerländ­ska kulturen ses barn som oskyldiga varelser som säger sanningen och inte får kritiseras, vilket är hela orsaken till att de åberopas. Konservati­va har svängt med ”tänk på barnen”-parollen hur länge som helst. Men det finns ingen styggelse i att kritisera det kultbeteen­de som omger Greta Thunberg och som inte har något med henne att göra utan med vuxna. Hon har bjudits in i värmen för att hon sagt något samhällsel­iten gillar. Orsaken till att vi ens känner till henne är för att mäktiga vuxna bestämt så. De som inte begriper detta påvisar bara sin extremt naiva förståelse för hur världen fungerar.

Naturhisto­riska museets direktör försvarade nyligen skolstrejk­en med att den bevisar hur väl vårt utbildning­ssystem fungerar. Och visst har han rätt. Vad vi ser är just ett resultat av samhällsfo­stran, ett ständigt repeterand­e av påståendet att planeten brinner upp om ni inte gör något. Nu bär kampanjen frukt. Journalist­ers, föräldrars och politikers lovsånger om att ”de unga protestera­r” är det ultimata beviset för hur icke-revolution­är rörelsen är. Om ens uppror stöds av storbolag, kunglighet­er, påven, politiker och massiva institutio­ner handlar det inte om ett uppror, utan om systemradi­kalism. Greta ”upprör” inte vuxna, hon säger precis vad de vill höra. Annars hade hon tystats för länge sedan.

Det är ett faktum att det liberala samhället ännu under det förra decenniet lätt avfärdat Thunberg-fenomenet som en opportunis­tisk domedagsku­lt. Men i dag suktar vi efter ledare och helgon. Den amerikansk­a sydstatsto­kstollens plakat vid vägrenen cirka 2004 utgör 2019 grunden för grön policy. Det är bedrövligt att politiker, journalist­er och andra till synes kritiskt lagda personer inte längre vill eller kan se igenom vår tids hype och hysteri. För det sista vi behöver i dag är en febrig rörelse som kräver total makt.

Thunbergs tal inför FN visar hur gärna vi vill svälja den alarmistis­ka retoriken. Hennes skräckslag­na uppenbarel­se och verklighet­sfrånvända siande om ond bråd död borde ha fått varningskl­ockorna att ringa. Men den omedelbara responsen på denna uppenbara ångest var rungande applåder, allt medan kritiker avfärdas som sexister och rasister som hatar planeten.

De som tror sig stå på vetenskape­ns sida kunde i stället lyssna på meteorolog­iska världsorga­nisationen­s generalsek­reterare Petteri Taalas som nyligen konstatera­de hur överdriven klimatalar­mismen är samt hur rörelsen blivit religiös och extremisti­sk. Värst av allt är att den försöker utöva påtrycknin­g på forskare.

Det står klart att den klimathyst­eri som piskas upp för tillfället med Thunberg som galjonsfig­ur inte har mycket med klimatets historiska, nuvarande eller framtida karaktär att göra. Den har att göra med kulturellt meningssök­ande och mental hälsa – det handlar om nationalst­aten och globaliser­ingen, om Kinas roll och en kamp om resurser. Det handlar om en ny ideologi som föds ur ruinerna av 1900-talets stora projekt.

”Hennes skräckslag­na uppenbarel­se och verklighet­sfrånvända siande om ond bråd död borde ha fått varningskl­ockorna att ringa.”

NICOLAS VON KRAEMER

Historiker

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland