Hufvudstadsbladet

Pitkämäki avslutar karriären

Finlands överlägset mest framgångsr­ika friidrotta­re Tero Pitkämäki avslutar sin karriär.

- FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA

Spjutkasta­ren Tero Pitkämäki debuterade i ett seniormäst­erskap i OS i Aten 2004. Sedan dess har Finland vunnit fjorton friidrotts­medaljer i OS, VM eller EM.

Pitkämäki har tagit sju av dem. Det säger någonting om hans betydelse för blåvit friidrott. Nu är karriären över.

– Bara att få delta i OS i Tokyo räcker inte för att motivera mig. Jag har alltid varit fascinerad av att tävla och göra tunga resultat, säger Pitkämäki.

– Det stod klart för mig att jag inte längre når upp till den nivå som jag vill. Då försvann också motivation­en.

Pitkämäki var som bäst i VM i Osaka 2007, då han vann VM-guld med resultatet 90.33. Han satte sitt PB 91.53 2005. Sedan dess har han inte nått över den magiska 90 meters gränsen, men i VM i Peking 2015 tog han brons och i VM i London 2017 var han bäst av finländarn­a med sin femte plats. Snittet för hans hundra bästa kast i karriären är hisnande 87.05 m.

Knäskada

Han skadade knät förra sommaren och tvingades till en operation. Det avslitna korsbandet kunde redan ha inneburit slutet för hans karriär, men han beslöt sig att försöka ännu en gång.

– Rehabilite­ringen gick helt enligt planerna, jag började kasttränin­gen i januari och kunde kasta med fart i april-maj på Teneriffa. Knät var helt smärtfritt i juni, säger han.

Mer tid för familjen

Knät var smärtfritt, men Pitkämäki fick inte samma sting i sina kast som han haft förut. Träningska­sten landade som bäst kring 75 meter och Pitkämäki visste själv att det inte räcker till för att slåss om mästerskap.

– Jag lyckades inte träna upp benmuskler­na som jag hade velat. För mig har de långa kasten alltid grundat sig på styrka i benen, säger han.

Det var redan under våren som beslutet började mogna. Senare under sommaren meddelade Pitkämäki att han står över den här säsongen.

– Det tar en stund att bearbeta det här. Jag har vetat att den här dagen kommer och har haft tid att förbereda mig, men det känns ändå tomt och deppigt, säger han.

– Lyckligtvi­s är spjutkast bara idrott. Jag har tre barn där hemma som jag tänker tillbringa mera tid med.

 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Tero Pitkämäki meddelade i går att han avslutar sin karriär.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Tero Pitkämäki meddelade i går att han avslutar sin karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland