Hufvudstadsbladet

SKA TVÅ HÖSTLOVSDA­GAR BLI TRE?

Just nu finns inga samlade uppgifter om hur många familjer i Helsingfor­s som bett om extra höstledigh­et för sina barn i år, men läget granskas innan beslutet om nästa års höstlov tas.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Den här veckan firar nästan alla svensksprå­kiga grundskolo­r i huvudstads­regionen höstlov i två dagar, medan de finskspråk­iga skolorna håller stängt i en vecka. Inför nästa år kommer man att titta på hur många elever som de facto är borta hela veckan då beslut fattas om längden. I Esboviken kan de som är lediga i början av veckan prova på sjöjungfru­simning. Vi tipsar om fler höstlovsak­tiviteter.

Den här veckan firar eleverna i Helsingfor­s svenska grundskolo­r höstlov på torsdag och fredag. De finskspråk­iga skolorna har lov hela veckan och det ger en möjlighet till en veckas semesterre­sa med familjen för den som vill och kan åka bort. Om de svensksprå­kiga familjerna vill göra detsamma måste de ansöka om extra lediga dagar för barnen.

– Någon informatio­n om hur många familjer som har ansökt om mer ledigt för barnen har vi inte kunnat samla ännu, säger direktören för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, Niclas Grönholm.

Längden på höstlovet fastställs på nytt för varje år i stadens utbildning­snämnd och som grund ligger då en förfrågan till skolornas direktione­r och elevkårer. De har tillfrågat­s åtminstone under de senaste tio åren.

”Kulturfråg­a”

När tvådagarsb­eslutet fattades för hösten 2019 godkändes också ett tillägg i nämndens mötesproto­koll. På begäran av Martina Harms-Aalto (SFP) i nämndens svenska sektion beslutade man att följa upp statistike­n över elevfrånva­ron under höstlovsve­ckan.

Beslutet om höstlovets längd 2020 i de svensksprå­kiga skolorna tas av nämndens svenska sektion under oktober eller november och inför mötet pejlas dels önskemålen från direktione­r och elevkårer, dels elevfrånva­ron under skoldagarn­a i höstlovsve­ckan.

– Frånvaron behöver då jämföras med frånvaron under andra skolveckor, säger Grönholm.

När beslutet om ett två dagars höstlov fattats har man motiverat med att det är svårt för föräldrarn­a att organisera program för sina barn under en hel vecka medan de vuxna är bundna vid sina arbetsplat­ser.

Harms-Aalto säger att besluten om lediga dagar ska fattas efter att man hört dem som berörs och att det inte skulle skada att vidga synvinkeln lite.

– Det finns de som arbetar i skolorna som inte skulle ha något emot ett lite längre lov. Man kunde också höra personalen.

De finska skolorna i Helsingfor­s har enhälligt valt att stänga dörrarna i en vecka för att hålla höstlov. Har de familjerna inga problem med att ordna ledigt? – Det är en bra fråga, vi arbetar ju i samma miljöer, men jag tror vi talar om en kulturskil­lnad. I många tvåspråkig­a kommuner svarar man på samma sätt som i Helsingfor­s. De finska skolorna vill ha höstlov hela veckan och de svenska vill ha två dagar. Man ser samma skillnad mellan språkgrupp­erna också när det blir fråga om skolstarte­n på hösten. Många av de finlandssv­enska familjerna vill starta skolan senare i augusti, säger Grönholm.

Tre dagar också möjligt

När de svensk- och finskspråk­iga skolorna har olika långa lov drabbar det också hobbyerna.

– Till exempel i Grankulla är hobbyverks­amhet ofta tvåspråkig och på grund av olika tider är ibland hälften av barnen borta, säger Harms-Aalto.

Riktigt alla svensksprå­kiga skolor i Helsingfor­s följer inte beslutet om två dagar höstlov. För ett år sedan gav utbildning­snämndens svenska sektion i Helsingfor­s skolornas rektorer rätt att bestämma avvikande om en ledig dag under året. I lågstadies­kolorna Staffansby och Månsas har därför en extra dag nu kopplats till höstlovet, så eleverna har ledigt från onsdag till fredag.

– I stället har vi en ersättande skollördag på våren. Beslutet har fattats i direktione­rna efter att vi hört eleverna via elevkårern­a, säger rektor Heidi Purho.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Grundskolo­rna, bland andra Grundskola­ns Norsens Cygnaeusen­het, firar höstlov i veckan. Skolorna i Helsingfor­s,
■ Esbo, Grankulla och Vanda firar – med några undantag – höstlov enligt samma mönster; de svensksprå­kiga skolorna håller stängt torsdag och fredag denna vecka, de finskspråk­iga hela veckan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Grundskolo­rna, bland andra Grundskola­ns Norsens Cygnaeusen­het, firar höstlov i veckan. Skolorna i Helsingfor­s, ■ Esbo, Grankulla och Vanda firar – med några undantag – höstlov enligt samma mönster; de svensksprå­kiga skolorna håller stängt torsdag och fredag denna vecka, de finskspråk­iga hela veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland