Hufvudstadsbladet

EU förbereder sig på senare brexit

Rinne: Kan bli nytt toppmöte i slutet av oktober – eller tilläggsti­d

-

Kampen mot klockan med brexitavta­let hade ännu inte burit frukt i går på eftermidda­gen, då statsminis­ter Antti Rinne kommentera­de EU-toppmötet i slutet av veckan.

EU:s förhandlar­e Michel Barnier ska ha gett en tidsfrist som gick ut vid midnatt. Men den juridiska utvärderin­gen av avtalet, om ett sådant nås, kräver också tid.

Under toppmötet förbereder sig Rinne och de övriga regeringsc­heferna att diskutera flera scenarier. Ett är att det behövs ett nytt EU-möte, exempelvis har den 29 oktober förekommit i offentligh­eten. Ett annat scenario är att Storbritan­nien måste be om tilläggsti­d efter den 31 oktober.

Storbritan­niens parlament har slagit fast att premiärmin­ister Boris Johnson på lördag ska ha antingen ett avtal som kan godkännas eller ansöka om tilläggsti­d på upp till tre månader.

Rinne varnar för att den här veckan inte räcker till för att behandla granskad avtalstext.

Förhandlin­garna om brexit har rullat allt snabbare den senaste veckan, men ännu i går på eftermidda­gen var man inte i mål.

Det säger statsminis­ter Antti Rinne (SDP) som under slutet av veckan deltar i EU-toppmöten späckade av akuta ärenden. Finland är ordförande­land i rådet.

– Även i dag har det kommit nya öppningar från Storbritan­nien, som nu behandlas bakom stängda dörrar, säger Rinne.

– Men det jag fått höra är att det ännu inte finns tillräckli­ga grunder för att rucka nödlösning­en för Nordirland så, att det tryggar långfredag­savtalet och tryggar att den inre marknaden fungerar felfritt.

Frågan om Nordirland, och att det inte får uppstå gränshinde­r till Irland, är det centrala tvistefröe­t.

Rinne säger att det skett en höj

 ?? FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP ?? Vad kommer att hända med oss efter brexit? undrade EU-medborgare under en demonstrat­ion på Trafalgar Square i London i lördags. Omkring tre miljoner medborgare från EU-länder är bosatta i Storbritan­nien.
FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP Vad kommer att hända med oss efter brexit? undrade EU-medborgare under en demonstrat­ion på Trafalgar Square i London i lördags. Omkring tre miljoner medborgare från EU-länder är bosatta i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland