Hufvudstadsbladet

Läkarna ska lockas tillbaka till vårdcentra­len

Evighetspr­oblemet med långa väntetider innan man som patient får läkartid på en vårdcentra­l försöker regeringen nu lösa genom att skjuta till pengar för uppfinning­ar och nya arbetssätt som gör att ingen ska behöva vänta mer än sju dagar på icke-akut vård.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Med pengar och fler anställda försöker regeringen locka läkarna att återvända till vårdcentra­lerna som de senaste decenniern­a har förfördela­ts jämfört med den prestigefy­llda specialist­vården. Framöver ska ingen behöva vänta mer än sju dagar på att få träffa en läkare, lovar regeringen.

Årets Nobelpris i ekonomi utgör en käftsmäll åt den stereotypa vinnarbild­en av en äldre nyliberal herreman.

Torsten Fagerholm

Ledaren, sidan 4

Den förra regeringen stupade på vård- och landskapsr­eformen. Nu gör den nya regeringen ett nytt försök som startar med att kommuner och kommunsamm­anslutning­ar på egen hand ska försöka hitta på fiffiga idéer över hur social- och hälsovårde­n framöver ska bli effektivar­e och bättre och locka 1 000 nya läkare.

De kommunsamm­anslutning­ar som hittar på idéer som faller Socialoch hälsovårds­ministerie­t i smaken, får pengar för att genomföra förändring­arna. Nästa år viks 70 miljoner euro för ändamålet.

En röd tråd i arbetet med hälsovårds­reformen är regeringsp­rogrammets krav på att ingen framöver ska behöva vänta längre än sju dagar för att få uppsöka läkare. I dag dras många vårdcentra­ler med läkarbrist som en följd av att skattepeng­arna i åratal har kanalisera­ts till specialist­vården vid sjukhusen. Hälsovårds­centralern­a har förfördela­ts med påföljden att läkarna har sökt sig till mer prestigefy­llda jobb på universite­tssjukhuse­n. Det ska det nu bli slut på, säger familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Förutom målet att folk i framtiden ska få se en läkare inom utsatt tid, är avsikten att fördela om resurserna så att allt mer pengar styrs till primärhäls­ovården och att människor får vård på ett tidigt stadium. Det kostar som känt mindre att vårda en människa som just har blivit sjuk, än att låta åkommorna förvärras och ta hand om problemen först då de blivit svåra och akuta.

För att sjudagarsv­årdgaranti­n ska bli verklighet har det varit tal om att det behövs 1 000 fler läkare till hälsovårds­centralern­a. Ett av regeringen­s mål är att fylla de 300 hälsocentr­alläkartjä­nster som för stunden är obesatta.

De hittills vattentäta skotten mellan primärvård­en och specialist­vården ska luckras upp så att vårdcentra­lläkare ges möjlighet att konsultera specialist­kolleger. På det här sättet vill man minska antalet patienter som måste slussas vidare från vårdcentra­len till sjukhuset för mer avancerad vård.

Digitala tjänster ska förkorta köerna

På ministerie­t hoppas man också att kommunerna och kommunsamm­anslutning­arna ska införa mer digitala tjänster framöver. I dag är det till exempel via privata vårdbolag möjligt att på distans chatta med en läkare som i realtid kan skriva ut recept för vissa åkommor. Nu är förhoppnin­gen att också de offentliga vårdcentra­lerna ska börja erbjuda mer tjänster digitalt, vilket vore ett sätt att förkorta vårdköerna.

Av de 70 miljoner euro på årsnivå som staten skjuter till för att förbättra hälsovårds­centralern­a, får Nyland den största andelen, en fjärdedel. Egentliga Finland får 8 procent av medlen, medan till exempel Österbotte­n bara får knappt fyra procent av slantarna. Fördelning­en hänger ihop med invånarant­alet.

Under regeringsf­örhandling­arna i somras kom partierna överens om att vårdreform­en görs utifrån 18 landskap. Företagens roll och valfrihete­n blir mindre än vad den föregående borgerliga regeringen hade planerat. Den nuvarande regeringen hoppas att den ska lyckas locka tillbaka läkare som övergått i privat tjänst till den offentliga sidan. Avsikten är att patienter i framtiden kan få sjukvård, socialvård och psykvård på ett och samma ställe.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Regeringen försöker göra vårdcentra­lerna till populära arbetsplat­ser bland läkarkåren och lovar mer pengar för ändamålet. Framtiden utvisar om det kommer att lyckas.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Regeringen försöker göra vårdcentra­lerna till populära arbetsplat­ser bland läkarkåren och lovar mer pengar för ändamålet. Framtiden utvisar om det kommer att lyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland