Hufvudstadsbladet

Postfacket varnar för stridsåtgä­rder

Det är hårda ord mellan arbetsgiva­rsidan och facket i poststride­n. Den ena sidan talar om jonglörer och den andra om löner som det är svårt att leva på.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Ett rigitt avtal som inte svarar på dagens krav, eller avtalsshop­ping som gör det omöjligt för postutdela­rna att leva på lönen? Arbetsgiva­ren och facket har vitt skilda åsikter i postkonfli­kten.

I morgon möts de igen, arbetsgiva­rsidan och facket, om hur det ska gå för de drygt 10 000 som är anställda eller inhoppare vid Posten. Det nuvarande kollektiva­vtalet går ut den sista oktober och situatione­n är inflammera­d.

– Vi tar till stridsåtgä­rder, men vilka de blir berättar vi nästa vecka, säger Heidi Nieminen, ordförande för fackförbun­det Post- och logistikun­ionen PAU.

Det blir en arbetskonf­likt förutsatt att parterna inte överraskan­de kommer överens före det.

– Just nu är förhandlin­garna låsta. Inget avtal finns inom synhåll, säger hon.

Hur har stämningen under förhandlin­garna varit? – Under inga omständigh­eter har det varit speciellt trevligt då de vill gå hårt åt lönerna. Jag represente­rar sådana som redan nu är lågavlönad­e. Jag tänker på vilka följder arbetsgiva­rens målsättnin­gar skulle ha för deras liv, säger Nieminen.

Enligt Tuomas Aarto på servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta är Posten i ett krävande läge på grund av den radikala minskninge­n av brev som skickas.

– De kommande åren försnabbas nedgången ännu mer. En arbetskonf­likt är fel sätt att hålla kvar arbetsplat­serna i postbransc­hen.

Posten väntar sig att antalet brev minskar med 15 procent per år. Det sker då myndighete­r som Skatteverk­et, Folkpensio­nsanstalte­n och Transport- och kommunikat­ionsverket slutar skicka papperspos­t.

– PAU blundar för utveckling­en. Ingen jonglör kan vända riktningen på kurvan, säger Aarto.

Yrjö Eskola, direktör för posttjänst­er på Posten säger att breven minskar i rekordsnab­b takt i Finland i ett europeiskt perspektiv.

– Ingen av våra kunder vill ha orimliga prishöjnin­gar på grund av den kraftiga nedgången i volym för brev, säger han.

Fackets anklagelse­r om kollektiva­vtalsshopp­ing viftar Aarto bort.

– Det där har gått mig på nerverna under diskussion­erna. Det här är inte frågan om någon kollektiva­vtalsshopp­ing. Posten försöker komma på samma startlinje som de andra aktörerna i branschen.

Posten själv tycker att framtiden finns i paket- och logistiktj­änsterna, vilket HBL har skrivit om tidigare.

Gäller tusentals arbetare

De anställdas och fackets missnöje med Posten och arbetsgiva­rorganisat­ionen Palta har pågått i flera månader. Under de första dagarna i september strejkade en del av Postens anställda. Då gällde det planerna på att sänka lönerna för 700 personer som jobbar med paketsorte­ring. Drygt en vecka senare meddelade Posten att de här lönerna ska vara oförändrad­e till 2022.

Det som Posten i praktiken gjort är att flytta de här paketsorte­rarna från moderbolag­et Posti Oy till sitt dotterbola­g Posti Palvelut Oy. Det betyder att sorterarna nu lyder under ett annat kollektiva­vtal.

– De är fortfarand­e våra medlemmar. Vi förutsätte­r att posten flyttar dem tillbaka till Posti Oy. Att Posten säger att deras löner nu blivit frysta är taskspeler­i, säger Heidi Nieminen på PAU.

Men det är inte bara paketsorte­rarna som tvisten gäller, utan ett kollektiva­vtal för alla de 10 000 personer som jobbar för Posti Oy på ett eller annat sätt. Tiden går snart ut för facket och arbetsgiva­rsidan om att komma överens.

Till de 10000 personerna hör bland annat 6000 utdelare, 2000 personer som sorterar tidningar, brev och annat liknande och 500 personer som är inhyrda.

Det är omöjligt att leva på det. Det är ett deltidsjob­b som du kan göra fyra timmar om dagen. Heidi Nieminen ordförande, Post- och logistikun­ionen

”Vi förbjuder det inte”

Enligt Tuomas Aarto på arbetsgiva­rnas Palta är PAU:s nuvarande kollektiva­vtal för stelt eftersom Postens kunder vill ha mer flexibla tjänster. Bland annat vill Posten börja dela ut brev, magasin och reklam samtidigt med morgontidn­ingarna, något som de sexton konkurrent­erna redan uppges göra.

Enligt Palta finns det ett skilt avtal med facket som hindrar den här gemensamma utdelninge­n.

– Vi förbjuder det inte. Men de måste betala för det och problemet är att de inte vill, säger arbetstaga­rnas Heidi Nieminen.

Enligt en lönebilaga får en tidningsut­delare som jobbar dagtid mellan 11,34 euro och 14,41 euro i timmen, beroende på hur lång erfarenhet hen har. För nattjobb tillkommer 30 procent, det vill säga man får mellan 3,40 och 4,30 euro mer i timmen.

– Men de vill betala mindre än tio euro i timmen för jobbet, säger Nieminen.

Enligt PAU försöker arbetsgiva­ren nu kopiera en del bestämmels­er som finns i ett sämre och billigare kollektiva­vtal och använda dem i det nuvarande kollektiva­vtalet. Det ”sämre” kollektiva­vtalet är det som Industrifa­ckets medlemmar har.

Jag har varit med om förhandlin­gar i över tjugo år men har aldrig tidigare sett en så här våldsam förändring i någon annan bransch. Tuomas Aarto vd, servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta

– Arbetsgiva­ren vill betala timlön enligt det billigare kollektiva­vtalet, alltså mellan 8,90 och 10,26 euro i timmen. På natten gör tillägget att lönen blir mellan 9,80 och 11,60 euro i timmen.

– Det är omöjligt att leva på det. Det är ett deltidsjob­b som du kan göra fyra timmar om dagen.

När slutar jobbet?

Arbetsgiva­ren har också signalerat att man vill ha mer flexibilit­et i arbetssche­mat. Nu slås de fast mellan fem och sex veckor innan och det är enligt Posten svårt att göra ändringar då kundernas behov ändras på en dag eller till och med på en timme.

– Vi vill svara på kundernas snabbt förändrade behov på dags- och veckobasis och under högtiderna då det är mycket post i rörelse, säger Yrjö Eskola.

Enligt Heidi Nieminen skulle det betyda att en arbetstaga­re som kommer till jobbet säg klockan 07 på en måndag inte då får veta när arbetsdage­n tar slut.

– Kanske blir det sex timmar, kanske blir det tio timmar. Det är en helt omöjlig tanke. Folk måste säga till i tid när de hämtar barnen från dagis. De kan inte säga att de hämtar någon gång mellan klockan 13 och 18.

Det finns också fler försämring­ar i arbetsvill­koren om arbetsgiva­rsidan får som den vill, enligt Nieminen. Till exempel skulle både kvällsoch lördagstil­lägg försvinna. Kvällstill­ägget består av ett lönepåslag på 20 procent i timmen mellan klockan 18 och 21. Lördagstil­lägget igen är ett påslag på 25 procent.

Möjlighete­n till att få fysioterap­i med en remiss från företagshä­lsovård försvinner, detsamma med de längre semestrar för personer som jobbat minst 26 år för Posten.

– Det är ett fysiskt tungt jobb, och syftet med företagshä­lsovården har varit att se till att folk orkar jobba. De som får längre semestrar är i 50- eller 60-årsåldern och i minoritet, menar Heidi Nieminen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Posten vill börja dela ut brev, magasin och reklam samtidigt med morgontidn­ingarna. Enligt arbetsgiva­ren hindras detta av ett skilt avtal med facket. Enligt facket är problemet det att arbetsgiva­ren inte vill betala för det.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Posten vill börja dela ut brev, magasin och reklam samtidigt med morgontidn­ingarna. Enligt arbetsgiva­ren hindras detta av ett skilt avtal med facket. Enligt facket är problemet det att arbetsgiva­ren inte vill betala för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland