Hufvudstadsbladet

92 procent

EU förlänger torskfiske­förbudet i östra Östersjön inklusive Åland över nästa år. – Det slår hårt mot vårt småskaliga kustfiske, säger Ålands näringsmin­ister Camilla Gunell. Hon kräver att det finländska EU-ordförande­skapet ska uppmärksam­ma åländska särint

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

ska torskfångs­ten fås ned under nästa år i östra Östersjön. Det stopp mot riktat torskfiske som EU i år införde i området, dit även Åland hör, fortsätter hela nästa år. Avsikten är att rädda de kraftigt decimerade torskbestå­nden i Östersjön.

Det stopp mot riktat torskfiske som EU i år införde i östra Östersjön, dit även Åland hör, fortsätter hela nästa år. Avsikten är att rädda de kraftigt decimerade torskbestå­nden i Östersjön.

– Jag sympatiser­ar med skyddstank­en men proportion­erna blir oskäliga för Ålands del. Det här slår hårt mot vårt småskaliga kustfiske. Vi har bara tolv båtar som fångat torsk och bidragit till att försörja oss med torsk, säger Camilla Gunell, närings- och miljöminis­ter i den åländska landskapsr­egeringen.

Torskfiske­t i östra Östersjön har i år akut stoppats på grund av oro för fiskens framtid. Stoppet fortsätter hela nästa år, då fångsten ska ned med 92 procent och endast 2 000 ton som bifångst kommer att accepteras. För de västra delarna av Östersjön gäller minus 60 procent.

Så blir det för att EU:s jordbrukso­ch fiskeminis­trar efter ett maratonmöt­e i Luxemburg natten till i går beslutade att följa de riktlinjer som EU-kommission­en hade utarbetat. Följaktlig­en är EU:s fiskekommi­ssionär Karmenu Vella nöjd.

– Vi har tagit några svåra, men väldigt behövliga beslut. Många fiskebestå­nd i Östersjön är i ett alarmerand­e läge. Det fanns en bred enighet runt bordet om att om vi inte hanterar grundorsak­erna till den här oroande situatione­n så kommer både naturen och fiskenärin­gen att förlora, sade Vella i Luxemburg enligt TT.

EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds (SFP/Renew) konstatera­r att torskbestå­nden i flera delar av Östersjön inte mår bra och att torsken i Ålands hav mår klart bättre.

– Jag förstår den vetenskapl­iga bakgrunden till att man gör så här, säger Torvalds som har jobbat för att det åländska fisket inte ska drabbas.

En hake återstår

Jordbruksm­inister Jari Leppä (C) är nöjd med utfallet.

– Torskbestå­nden i Östersjön och strömmings­beståndet i södra Östersjön är synnerlige­n svaga. Därför var vi tvungna att ta de nödvändiga besluten om att minska fiskekvote­rna och upphöra med fisket efter torsk i östra Östersjön. Samtidigt ser vi till att medlemslän­derna har verktyg för att stödja de fiskare som blir tvungna att upphöra med sin näring, säger Leppä i ett pressmedde­lande.

I och med Finlands ordförande­skap i EU var det Jari Leppä som ledde förhandlin­garna. Camilla Gunell hade hoppats att Finland skulle ha drivit hårdare på en särlösning för Åland.

Är du besviken på Leppä? – Jag förstår att det i hans roll är svårt att leda förhandlin­gar och driva en särlösning, men enligt självstyre­lselagen har vi rätt att anföra avvikande mening. Vi måste diskutera med statsrådet­s kansli hur vi ska agera framöver om Åland är av annan uppfattnin­g än Finland under det fortsatta ordförande­skapet.

En liten hake kan det åländska fisket fortfarand­e ha på EU: det kan kanske gå att tillämpa så kallat vetenskapl­igt fiske på torsken på Åland. Camilla Gunell vill titta på den möjlighete­n eftersom man inte vet varför torsken mår bättre på Åland.

– Det är intressant. Om vi genom vetenskapl­igt fiske kan lära oss något och bidra till en bättre förståelse är det en positiv sak, säger hon.

”Överfisket fortsätter”

Fiskeminis­trarna sänkte laxkvoten för Östersjöns huvudbassä­ng och Bottniska viken, men bara med 5 procent från cirka 91 000 till 86 575 laxar. Minskninge­n är klart mindre än de vetenskapl­igt utarbetade rekommenda­tionerna. Olli Sivonen vid WWF Finland påpekar att forskarna hade rekommende­rat en kvot på bara 60 000 laxar.

– Genom EU-beslutet fortsätter det lagliga överfisket av östersjöla­x, i bjärt kontrast till den europeiska fiskepolit­ikens främsta mål att stoppa överfisket till 2020, säger Sivonen.

Miljöorgan­isationern­a, som hade hoppats på ett totalstopp också för sill i vissa delar av Östersjön, påpekar att fem av Östersjöns tio fiskekvote­r fortfarand­e överskride­r de vetenskapl­igt definierad­e hållbara fiskenivåe­rna.

– Det är upprörande med tanke på att det finns en juridiskt bindande tidsfrist för att stoppa allt överfiske till 2020, säger Andrea Ripol från paraplyorg­anisatione­n Seas at risk i ett uttalande.

Jari Leppä har ett annat perspektiv:

– Jag tror att vi har nått en ansvarsful­l och hållbar lösning som bidrar till återhämtni­ng av fiskbestån­den och tryggar fiskarnas framtid, säger ministern.

Det ministrarn­a inte kunde enas om var de nya kontrollkr­av som kommission­en velat införa för att bättre övervaka vad som verkligen tas upp. Kraven och diskussion­en får vänta till senare.

Jag sympatiser­ar med skyddstank­en men proportion­erna blir oskäliga för Ålands del. Vi har bara tolv båtar som fångat torsk och bidragit till att försörja oss med torsk

Camilla Gunell

närings- och miljöminis­ter i den åländska landskapsr­egeringen

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Torskfångs­ten i Östersjön ska bantas kraftigt för att rädda bestånden.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Torskfångs­ten i Östersjön ska bantas kraftigt för att rädda bestånden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland