Hufvudstadsbladet

Pukki sänkte Armenien med två mål

Finlands metodiska spel och Teemu Pukki blev för mycket för Armenien. 3–0 innebär att Finland tog ännu ett kliv mot EM 2020.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi har ju koll på dem hela vägen. De ligger och lurar på kontring men det kände vi ju till på förhand, säger Fredrik Jensen.

Att Finland hade respekt för Armeniens snabba omställnin­gar framgick inlednings­vis. Ett noggrant positionss­pel hade poängterat­s inför match.

– Vi gör en väldigt balanserad insats. Inte mycket att klaga på, säger mittfältsk­ämpen Joni Kauko.

Markku Kanerva hade gjort om en hel del i startelvan. Paulus Arajuuri och Tim Sparv saknades på grund av skador och ersattes av Sauli Väisänen och Joni Kauko. Utöver det fick Lassi Lappalaine­n och alltså också Fredrik Jensen chansen från start.

– Sett till utgångspun­kten är jag stolt över grabbarna. Vi är med bra från första början och har intensitet­en hela vägen, säger Kanerva.

Lappalaine­n skapade stundtals oreda på sin kant medan Jensen stod för matchens första mål.

Den armeniske målvakten Aram Airapetyan ingav inget större förtroende och var väldigt osäker på Finlands hörnor. Han var ute och flaxade efter Lappalaine­ns hörna en halvtimme in på tillställn­ing. Men ingripande­t var misslyckat, bollen gick till Jensen som lyfte upp lädret i nättaket från fem meter.

– Tur att jag fick foten så högt. Kändes ju helt otroligt bra att se bollen gå in i mål, säger Jensen.

Det fanns bud på ytterligar­e mål. Att Armenien hyste en stor respekt för Pukki tog stundtals smått komiska former. Fyra armenier mot Pukki gav naturligtv­is medspelarn­a ytor. Den bästa chansen fick utmärkta Robin Lod men hans rökare klarade Airapetyan.

Finland var ettrigare än nere i Bosnien. Hemmalaget tog för sig i närkampern­a och fick successivt matchbilde­n dit man ville ha den.

Pukkishow

Kanervas mannar kunde ha avgjort matchen tidigt i andra halvlek. Jensen fick ett jätteläge men en armenisk fot stoppade skottet och Lappalaine­ns skott fick Airapetyan några fingrar på.

Jensen utgick sedan med lindrig skadekänni­ng i ena knäet och in kom Joel Pohjanpalo som ryker av speliver. Det tog inte länge för Pohjanpalo att lämna ett avtryck ute på planen. Han snodde bollen och serverade Pukki en macka av modell deluxe. Pukkis avslut var delikat, som det anstår en Premier League-stjärna.

– Känns jättebra. Vi gör en väldigt bra match och jag är nöjd med min insats, säger Pohjanpalo.

Efter 2–0 var det inte längre något snack om vart segern skulle gå. Finland hade järnkoll på händelsern­a. 3–0 kom av, vem annars Teemu Pukki, med några minuter kvar.

– Jag är inte särskilt överraskad över Teemus mål. Inte alls, säger Jensen.

Många positiva insatser i Finland. Kauko var bra i sin roll, Kamara som vanligt grym centralt och Lod brukar ju leverera.

Pohjanpalo­s inhopp var riktigt bra och nu är det bara att hoppas vristen håller. I Pukki och Pohjanpalo har Kanerva ett anfallspar av tämligen hög europeisk klass.

– Jag hoppas att ”Jolle” får speltid i Leverkusen för det behöver han. Jag tycker han är värd det, så bra är han, säger Kanerva.

Starkt av Finland att göra en så helgjuten insats med tanke på vissa skadebekym­mer och den klara förlusten i Zenica i bagaget. Både tränarstab­en och spelarna verkade ha kommit över 1–4 mot Bosnien och insatsen mot Armenien var, om inte bländande, alldeles tillräckli­gt bra.

– Armenien är ju inte Bosnien. De håller inte samma nivå men visst är det ändå ett hyfsat lag. Vi gör dem sämre, säger Jensen.

Tre poäng innebär att Finland kröp ytterligar­e några steg närmare EM-slutspelet 2020. Laget har allt i egna händer. Liechtenst­ein väntar i Helsingfor­s om en månad innan kvalet avslutas i Aten några dagar senare.

– Spekulatio­ner hit och dit får andra hålla på med. Det kan svänga åt många håll ännu men det viktigaste är att vi har vårt öde i egna händer, säger Jensen.

– Vårt utgångsläg­e kunde knappast vara så mycket bättre än så här, säger Kanerva.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Fredrik Jensen jublar efter 1–0 mot Armenien.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Fredrik Jensen jublar efter 1–0 mot Armenien.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Teemu Pukkis ruskiga målform håller i sig.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Teemu Pukkis ruskiga målform håller i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland