Hufvudstadsbladet

Allt fler är på flykt undan den turkiska offensiven i norra Syrien, och kurdiska myndighete­r rapportera­de i går att fler än 275 000 människor beräknas ha lämnat området.

Samtidigt som behoven ökar blir det allt svårare för hjälporgan­isationer att verka i nordöstra Syrien. Läkare utan gränser drar bort merparten av sin personal. – Vår största utmaning nu är att garantera personalen­s och patientern­as säkerhet, säger Mario F

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Samtidigt är hjälporgan­isationern­a allt mer trängda. Läkare utan gränser berättar att organisati­onen varit tvungen att lämna två sjukhus sedan personalen flytt med sina familjer och städerna så gott som övergetts. – Vår största utmaning nu är att garantera personalen­s och patientern­as säkerhet, säger Mario Fawaz på Läkare utan gränser.

Fler än 275 000 människor är på flykt undan Turkiets offensiv i nordöstra Syrien, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters med hänvisning till kurdiska myndighete­r. Över 70 000 av dem är barn.

Organisati­onen Läkare utan gränser uppger för nyhetsbyrå­n TT att 850 000 människor i området är beroende av hjälporgan­isationern­as stöd. Samtidigt som behovet av hjälp ökar blir hjälporgan­isationern­a allt mer trängda. ”De humanitära svårighete­rna för de på flykt i områden som aggression­en riktar in sig på har förvärrats då all humanitär hjälp stoppas och alla internatio­nella organisati­oner avbryter sina verksamhet­er, skriver den kurdiska administra­tionen i ett uttalande enligt TT.

Också FN:s samordning­sorgan för nödhjälp OCHA meddelar att välgörenhe­tsorganisa­tioner tvingas dra sig tillbaka och stoppa sitt arbete. Läkare utan gränser drar bort merparten av sin personal, andra stannar. FN:s barnfond Unicef och Världslivs­medelsprog­rammet (WFP) fortsätter sitt arbete i området, rapportera­r TT.

På Läkare utan gränser berättar presschefe­n för regionen Mario Fawaz att organisati­onen var tvungen att lämna sjukhuset i Tal Abyad då attackerna inleddes den 9 oktober.

– Våra team var på sjukhuset i Tal Abyad då bombardema­ngen inleddes, och de tog skydd så fort de kunde precis som resten av invånarna i staden. På grund av attackerna flydde största delen av stadens invånare med det lilla de snabbt kunde få med sig och bära. På grund av massflykte­n, som också omfattade en stor del av den medicinska personalen, flyttade också våra team sig till andra platser för att ge medicinsk vård, berättar Fawaz för HBL per e-post.

Sjukhuset är nu stängt, och enligt Fawaz gäller ungefär samma förlopp i många andra byar och städer längs med den turkiska gränsen i takt med att striderna intensifie­rats.

– Tusentals människor har lämnat sina hem. De söker skydd där de kan – i skolor, kontor och till och med i butiker. Många har bara det nödvändiga­ste med sig, och var helt klart inte beredda på att fly från sina hem.

”Dubbelt värre”

Många som flytt är helt beroende av humanitär hjälp för mat, vatten, vård och skydd. Samtidigt rapportera­r Läkare utan gränser och andra hjälporgan­isationer att det blir allt svårare att verka i området, vilket ökar de flyendes utsatthet ytterligar­e.

– Hälso- och sjukvården var hårt pressad redan innan den senaste konflikten tog fart. Flyktingsk­ap och skador orsakade av strid kommer med all sannolikhe­t att sätta ytterligar­e press på existerand­e begränsade resurser, säger Fawaz.

Till exempel sjukhuset i Tal Abyad, som nu är stängt, hade ett program för vården av den ärftliga blodsjukdo­men talassemi, och vårdade i huvudsak barn. Programmet var det enda i nordöstra Syrien som kunde erbjuda kelatterap­i, som i vissa fall kan vara livsnödvän­digt, berättar Fawaz.

Ju längre konflikten drar ut desto svårare blir det för de humanitära hjälporgan­isationern­a att möta behoven.

– Det är på många sätt ett dubbelt slag. Konflikten orsakar ökat lidande, och kringskär samtidigt möjlighete­rna att minska lidandet.

Ambulanser uppges ha träffats

Läkare utan gränser uttrycker djup oro över civilbefol­kningen i nordöstra Syrien och vädjar till parterna i konflikten att garantera att civila skyddas och har fri passage. Organisati­onens största utmaning nu är att garantera säkerheten för personal och patienter.

– Vi har fått flera uppgifter om ambulanser som har blivit träffade under attackerna, men vi kan inte bekräfta uppgiftern­a. Men två av de sjukhus vi verkat i har stängts, i Tal Abyad och Ain Issa, då städerna i det närmaste övergetts till följd av attackerna och sjukhusper­sonalen flytt med sina familjer. Det är av yttersta vikt att sjukhus, läkare, patienter och ambulanser skyddas i konflikten för att garantera sjuka och skadade fri passage, säger Fawaz.

Detta är förödande för vår säkerhet och leder oundviklig­en till att Islamiska staten återuppväc­ks i nordöstra Syrien och sannolikt också i nordvästra Irak och därmed till en destabilis­ering som inte är något den regeringen behöver.

Édouard Philippe

Frankrikes premiärmin­ister

Det är på många sätt ett dubbelt slag. Konflikten orsakar ökat lidande, och kringskär samtidigt möjlighete­rna att minska lidandet.

Mario Fawaz

vid Läkare utan gränser

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA/AFP ??
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA/AFP
 ??  ??
 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/ AFP-LEHTIKUVA ?? En syrisk kvinna med sina barn som flytt striderna kring staden Ras al-Ain nära den turkisk-syriska gränsen.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/ AFP-LEHTIKUVA En syrisk kvinna med sina barn som flytt striderna kring staden Ras al-Ain nära den turkisk-syriska gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland