Hufvudstadsbladet

Brexit får nordiska britter att känna sig ovälkomna

- CARL-OSCAR ALSéN nyheter@hbl.fi

EU-medlemskap­et har inneburit att nordbor bosatta i Storbritan­nien känt sig som fullvärdig­a medlemmar av det brittiska samhället. Men den känslan har bytts mot utanförska­p, visar forskning vid Helsingfor­s universite­t.

Uppskattni­ngsvis 92 000 nordiska medborgare är bosatta i Storbritan­nien. Av dem är runt 15 000 finländare, enligt brittiska myndighete­r.

Sedan den fria rörlighete­n inom EU blev möjlig har dessa personer sluppit arbetsvisu­m och haft full tillgång till vård genom det europeiska sjukförsäk­ringssyste­met. Det och traditione­llt goda engelskkun­skaper gjorde att de kände sig som lika fullvärdig­a medlemmar av samhället som andra britter.

Men i och med resultatet i brexitomrö­stningen 2016 började den inkluderan­de känslan att försvinna. Det är i alla fall slutsatser­na i en ny forsknings­rapport från Saara Koikkalain­en som är forskardok­tor vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t. Hon har undersökt hur nordbor bosatta i London har reagerat på brexitproc­essen.

– Många har upplevt sig vara en del av den brittiska kulturen. En del har bott i Storbritan­nien i decennier, och när nu den här skiljemure­n har kommit upp känner de sig inte längre lika välkomna, säger Koikkalain­en.

Ökad förståelse för invandrare

Ett par av de svarande uppger också att de har fått ökad förståelse för hur det är att vara invandrare från exempelvis östeuropei­ska eller utomeurope­iska länder. En del vittnar också om öppen främlingsf­ientlighet, samtidigt som de som utrycker denna kanske lägger till ett ”men du kan stanna”.

Saara Koikkalain­en har tittat på nordbor som grupp och inte särskilt på finländare. Sammanlagt svarade 565 personer i en webbenkät som annonserad­es ut via Facebook.

En annan känsla som många har är uppgivenhe­t över ovissheten kring hur och när brexit ska ske.

– Det är ett väntande tillstånd som tär på många, säger hon.

På Svenska kyrkan i London har informatio­nsträffarn­a om brexit varit fullsatta, uppger Mona Davidsson som är kommunikat­ör.

– Det har till och med varit så att vi varit tvungna att sätta en lapp på dörren om att det är fullt i lokalen.

Men under de senaste månaderna har hon sett en avmattning.

– De brittiska myndighete­rna har blivit mycket bättre på att ge informatio­n om vad som gäller för EUmedborga­re efter brexit.

Hon säger också att de som vänder sig till Svenska kyrkan i London framför allt är äldre svenskar som flyttade till London under 1950- och 1960-talet.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Forskardok­tor Saara Koikkalain­en bodde själv i Storbritan­nien under 1990-talet.
FOTO: PRESSBILD Forskardok­tor Saara Koikkalain­en bodde själv i Storbritan­nien under 1990-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland