Hufvudstadsbladet

Finländska företag ska bli bäst i världen

- SPT

En ny färdplan ska visa vägen för finländska företag så att de år 2030 kan toppa världslist­an över de bästa företagen i vattenansv­ar. I Finland är vattenkval­iteten i genomsnitt bättre än i andra länder. Även företagens vattenanvä­ndning är bättre än genomsnitt­et. De finländska företagen kan däremot bli ännu bättre på att hantera belastning­en av enskilda produktion­sanläggnin­gar, rapportera­r Teknologis­ka forsknings­centralen VTT i ett pressmedde­lande.

Nu ska Finland bli bäst på området med hjälp av en färdplan som Aalto-universite­tet, Naturresur­sinstitute­t och VTT har utarbetat med Jord- och skogsbruks­ministerie­ts finansieri­ng.

I framtiden kommer vattenansv­ar att vara ett hållbarhet­skriterium för både investerin­gar och konsumentv­al.

Jaana Husu-Kallio, Jord- och skogsbruks­ministerie­ts kanslichef, säger också i pressmedde­landet att en god hantering av vattenresu­rserna är en del av lösningen på nästan alla stora utmaningar i världen, såsom tryggad livsmedels­försörjnin­g och anpassning till klimatförä­ndringen.

Över fyra miljarder människor lider årligen av allvarlig vattenbris­t och situatione­n väntas bli sämre till följd av ändrade konsumtion­svanor, befolkning­stillväxt och klimatförä­ndringar.

Industrin svarar för 19 procent av den globala vattenförb­rukningen och jordbruket­s värdekedjo­r för upp till 70 procent. Upp till 80 procent av världens avloppsvat­ten släpps ut i vattendrag utan att renas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland