Hufvudstadsbladet

Finland firar 10 år av öppna data: ”Det är en råvara för tillväxt”

Det sägs att data är den nya oljan. Men enligt en del forskare har öppna data inte uppfyllt alla förhoppnin­gar om att skapa nya jobb.

- SÖREN JONSSON/SPT

I Helsingfor­s firades förra veckan att det har gått tio år sedan staden öppnade data för allmänhete­n på sajten hri.fi. Öppna data är just vad det låter som. Det är offentlig informatio­n som har gjorts gratis tillgängli­g för vem som helst att använda.

Tanja Lahti, projektche­f vid Helsingfor­s stadskansl­i, säger att det finns många användning­sområden för öppna data: stadens egna tjänster blir effektivar­e och bättre, invånarnas påverkning­smöjlighet ökar, journalist­er har data att granska och företag kan frodas.

– Data är råvara för företag. Data kan användas till innovation­er eller för att förstå marknaden bättre.

Hon har flera gånger blivit positivt överraskad över entreprenö­rers påhittighe­t.

– Ett bra exempel på hur öppna data har förädlats på ett innovativt sätt är mobilappli­kationen Blindsquar­e. Ingen av oss tjänstemän skulle ha kommit på att utveckla något som har gjort staden mer tillgängli­g för personer med synnedsätt­ning.

Blindsquar­e är en app som hjälper synskadade personer att hitta rätt. Appen känner bland annat av om man färdas med bil, buss eller tåg och läser upp namnet på nästa hållplats och kan också läsa upp gatukorsni­ngar och intressant­a byggnader i omgivninge­n.

Demokrati och data

Enligt Matti Nelimarkka, forskare vid Helsingfor­s universite­t och konsult vid databolage­t Futurice, lovar öppna data runt men håller tunt. Åtminstone ännu.

– I proportion till den stora hajpen har öppna data inte levererat. De flesta användning­sområdena inom öppna data är små, pragmatisk­a hjälpmedel.

Särskilt i USA har diskussion­en om öppna data kopplats ihop med demokrati.

– Trots att städerna har öppnat upp sina datakällor har det inte lett till att människor har fått en bättre insikt i hur beslutsfat­tandet sker i en kommun eller en stad, säger Nelimarkka.

Helsingfor­s stad erbjuder till exempel en tjänst där man på en karta kan se vilka beslut som har fattats i ens närhet. Problemet med den är att bakgrunden till besluten saknas, tycker Nelimarkka.

– I min närhet har jag sett att många har halkat på vägarna. Men jag vet inte om det beror på att staden har minskat på mängden sand på vägarna, eller hur det var förut. Det hjälper mig inte att förstå stadens politiska beslutsfat­tande som är relevant för mig.

Öppnar upp dörren för framtiden

Asta Manninen är en eldsjäl inom öppna data. Hon var en av dem som grundade Helsinki Region Infoshare (HRI) när det begav sig och är numera pensionera­d. Hon har dessutom tagit del av en del europeiska projekt om öppna data. Hon håller inte med om den kritiska synen på öppna data som Nelimarkka målar upp.

– Du måste se på öppna data ur ett större perspektiv. Utan öppna data skulle det inte vara möjligt att förverklig­a de digitala strategier som Finland vill genomföra.

Hon säger att mycket redan har gjorts och att man redan märker nyttan. Men man måste också kavla upp ärmarna och göra ännu fler satsningar på öppna data.

Till exempel inom forskninge­n har öppna data blivit ett krav för att få EU-finansieri­ng. Forskare måste publicera sina data så att andra kan granska och återskapa forsknings­resultaten. En annan trend som Manninen ser just nu är att EU också försöker få företag att öppna upp sina data.

– Öppenhet är en strategi som Finland ska värna om. När HRI grundades var vi unika i världen. Vi är fortfarand­e ett av de ledande länderna.

Datajourna­listik kan ge svaret

Enligt Carl-Gustav Lindén, universite­tsforskare vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t, säger att öppna data ger oanade möjlighete­r för journalist­er.

– För journalist­er finns det en onödig misstro till öppna data. Journalist­er tror att de intressant­aste datakällor­na hålls hemliga och att öppna data är tråkig data. Men det går att göra otroligt intressant­a saker genom att kombinera dataset och få fram ny spännande informatio­n.

Med hjälp av data går det att skapa personifie­rade nyheter, säger Lindén. Det är sådant som berör läsarna och som kan ge en ny puff för lokaljourn­alistiken. Han ger ett exempel från Sverige.

– Förr valde journalist­er kanske ut några fastighets­affärer och skrev en artikel om dem, nu kan journalist­er göra det automatisk­t och på husnivå. I Sverige kan du till exempel få veta vilka fastighets­affärer som har gjorts i ditt husbolag, till vilket pris, vem som köpte och vilken granne det var som sålde bostaden.

 ?? Foto: Pixabay ?? Kommunprot­okoll och nämndproto­koll skrivs och sparas på många olika sätt. Det kan vara svårt att få en struktur på dessa data, därför har de sex största städerna i Finland enats till ett projekt.
Foto: Pixabay Kommunprot­okoll och nämndproto­koll skrivs och sparas på många olika sätt. Det kan vara svårt att få en struktur på dessa data, därför har de sex största städerna i Finland enats till ett projekt.
 ??  ?? Tanja Lahti, projektche­f vid Helsingfor­s stadskansl­i, säger att det är värt att fira att Helsingfor­s stad har kommit så långt på tio år. Men det finns fortfarand­e mycket kvar att göra.
Tanja Lahti, projektche­f vid Helsingfor­s stadskansl­i, säger att det är värt att fira att Helsingfor­s stad har kommit så långt på tio år. Men det finns fortfarand­e mycket kvar att göra.
 ?? Foto: Sören JonSSon/SPt
Foto: Sören JonSSon/SPt ?? Enligt Otso Kivekäs (Gröna), ordförande för Helsingfor­s stadsfullm­äktige, gynnar öppna data alla invånare.
Foto: Sören JonSSon/SPt Foto: Sören JonSSon/SPt Enligt Otso Kivekäs (Gröna), ordförande för Helsingfor­s stadsfullm­äktige, gynnar öppna data alla invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland