Hufvudstadsbladet

Dragkamp om skattenivå­n i Esbo

Socialdemo­kraterna och De gröna föreslår att Esbo höjer den kommunala inkomstska­ttesatsen från 18 till 18,25 procent. Men den rödgröna fronten får inget gehör hos de andra partierna.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stadsstyre­lse behandlade frågan om den kommunala skattesats­en på måndagens möte. SDP och De gröna förlorade en omröstning med rösterna 5 mot 10.

De Grönas Mikki Kauste säger att deras förslag byggde på att man vill trygga stadens basservice och också utveckla den.

– Det finns många mindre verksamhet­er som är i behov av pengar. Jag är inte heller nöjd med att vi måste skjuta upp byggprojek­t på grund av för små resurser. Jag är också beredd på att få slag från högern som hänvisar till att grönvänste­rn bara vill plocka pengar ur invånarnas fickor, säger Kauste.

Samlingspa­rtiets medlemmar röstade emot förslaget. Enligt stadsstyre­lsemedlemm­en Henrik Vuornos är den viktigaste orsaken att den kommunala skattesats­en riktar sig mot arbete och arbetsbesk­attningen borde hållas på en rimlig nivå för att främja sysselsätt­ningen.

– Ett annat argument är att Helsingfor­s sänkte sin kommunala skattesats till 18. Vi ser det som ganska utopistisk­t att ha strängare kommunal beskattnin­g i Esbo än i Helsingfor­s. För Esbos del gäller det att få bukt med utgifterna. Om den kommunala skattesats­en är 0,25 procent åt det ena eller andra hållet löser inte våra ekonomiska utmaningar, säger Vuornos.

Stadsfullm­äktige behandlar frågan på sitt nästa möte den 21 oktober. På mötet kommer den största diskussion­en att uppstå kring frågan hur Esbo ska kompensera bortfallet av skatteintä­kter som är 70 miljoner euro färre än beräknat.

Det slutliga beskedet om Esbos budget för nästa år fattas av stadsfullm­äktige den 5 december.

Vi ser det som ganska utopistisk­t att ha strängare kommunal beskattnin­g i Esbo än i Helsingfor­s. Henrik Vuornos medlem av stadsstyre­lsen i esbo

Jag är inte nöjd med att vi måste skjuta upp byggprojek­t på grund av för små resurser. Mikki Kauste medlem av stadsstyre­lsen i esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland