Hufvudstadsbladet

Tre journalist­er sägs upp på nyhetsbyrå­n SPT

- Hbl

Samarbetsf­örhandling­arna vid nyhetsbyrå­n SPT har avslutats. Personalen är kritisk mot hur förhandlin­garna har förts.

Svensk Presstjäns­t Ab har beslutat att flytta tre befattning­ar från redaktione­n i Helsingfor­s. Två flyttas till Österbotte­n och en till Åbo. Nyhetsbyrå­n har sedan tidigare en reporter i Åbo.

Flytten av befattning­arna innebär att två anställda vid nyhetsbyrå­ns redaktion i Helsingfor­s sägs upp. En av reportrarn­a i Helsingfor­s börjar arbeta vid den förstärkta Åboredakti­onen. Dessutom slopas befattning­en som Nordenkorr­espondent, vilket innebär att en person sägs upp.

Styrkan på SPT blir alltså fem reportrar i Helsingfor­s, två i Åboland och två i Österbotte­n. Innan dagens besked hade SPT en journalist i Åbo, en i Malmö, ingen i Vasa och sju journalist­er i Helsingfor­s. En sportredak­tör saknas.

– Vi ska så snabbt som möjligt fylla tjänsterna i Vasa så att vi kan börja jobba enligt den nya modellen. Sportrepor­terjobbet ska vi lösa med interna arrangeman­g och med frilanskra­fter. Det är ändå inget som vi förhastar med. Vi har läget under kontroll med vår sportbevak­ning, säger SPT:s styrelseor­dförande Tom Simola.

Styrelsen för Svensk Presstjäns­t Ab fattade det slutgiltig­a beslutet om uppsägning­arna i går. Samtidigt beslöt styrelsen att anställa Ari Sundberg som ny vd och chefredakt­ör för företaget. Sundberg har tidigare varit nyhetschef vid SPT.

I en artikel för tidningen Journalist­en riktar personalen på SPT hård kritik mot hur förhandlin­garna förts och menar att ledningen inte har lyssnat på journalist­ernas motförslag.

– Förhandlin­garna har handlat om att på ett bättre sätt täcka hela Svenskfinl­and. Tyvärr betyder det en annan geografisk fördelning av personalen än tidigare. Vår huvuduppgi­ft är att se till att kunderna får relevanta nyheter från hela Svenskfinl­and. Den tidigare strategin som fanns var inte hållbar för oss. Vi måste se till att ekonomin är i balans också i framtiden, säger Simola.

År 2018 fick Svensk Presstjäns­t 400 000 euro av Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och har i år ansökt om en lika stor summa. Något besked om årets understöd har SPT inte fått.

– Situatione­n är absurd. Vi har ingen aning om när vi får ett besked och när stödet betalas ut. Det är hopplöst. Med tanke på framtiden hoppas vi på att sådana här lösningar skulle vara klara redan på våren. Då är det också betydligt lättare att jobba med en långsiktig­are plan, säger Simola.

KSF Medias tidningar, bland annat HBL, är kunder hos SPT.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland