Hufvudstadsbladet

Ryssland står mellan parterna i Syrien

Rysk militärpol­is patrullera­r utefter gränsen mellan syriska och turkiska styrkor i norra Syrien, uppger landets försvarsmi­nisterium.

- TT-AFP-REUTERS

Den turkiska offensiven i nordöstra Syrien är oacceptabe­l och har inte förankrats hos Ryssland i förväg, säger Rysslands Syriensänd­ebud Alexander Lavrentjev. Han bekräftar att Ryssland mäklat fram en överenskom­melse mellan den syriska regeringen och de kurdiska styrkorna.

Offensiven kommer att fortsätta fram till att Turkiets mål har nåtts, säger den turkiska president Recep Tayyip Erdogan. Turkiet vill upprätta en så kallad säker zon i norra Syrien för att kunna flytta dit upp till 2 miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.

– Om Gud vill säkrar vi snabbt regionen som sträcker sig från Manbij till vår gräns mot Irak och försäkra oss om att syriska flyktingar kan återvända till sina hem av egen fri vilja, säger han i ett tv-sänt tal.

Erdogan uppger att 1 000 kvadratkil­ometer av syriskt territoriu­m hittills har ”befriats från separatist­ernas terrororga­nisation”.

”Inga IS-krigare kan fly”

President Erdogan anser att många västländer hycklar när de oroar sig för vad landets offensiv i Syrien skulle kunna leda till.

”Vi kommer att försäkra oss om att inga som strider för IS lämnar nordöstra Syrien”, skriver presidente­n i Wall Street Journal.

Kurdiska myndighete­r har uppgett att det är svårt att upprätthål­la säkerheten i provisoris­ka fängelser under Turkiets offensiv. Enligt deras uppgifter flydde runt 800 familjemed­lemmar till IS-anhängare från ett läger i Ain Issa i helgen, och fem jihadister flydde från ett annat fängelse i fredags.

”Öka kaoset”

Kurdiska styrkor har enligt Turkiet medvetet satt frihetsber­övade ISanhängar­e på fri fot ”för att öka kaoset i området”. Även några anhöriga till IS-anhängare har uppgett samma sak.

”Vi är beredda att samarbeta med hemländer och internatio­nella organisati­oner om återanpass­ning av utländska terroriste­rs fruar och barn”, skriver Erdogan i tidningen.

Turkiet har lovat att ta kontroll över alla provisoris­ka fängelser i området.

Kina ansluter sig till de länder som uppmanar Turkiet att avbryta sin offensiv i området och ”återvända till rätt sätt för politisk lösning”.

I dag väntas FN:s säkerhetsr­åd sammanträd­a med anledning av läget i nordöstra Syrien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland