Hufvudstadsbladet

Sanktioner kritiseras på hemmaplan

- TT-AFP-REUTERS

USA har infört sanktioner mot tre turkiska ministrar, efter landets offensiv mot Syrien. – Turkiets handlingar utgör ett osedvanlig­t och extraordin­ärt hot mot USA, säger president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har skrivit under sin tidigare aviserade presidento­rder om att införa sanktioner mot Turkiet. Sanktioner­na gäller tre ministrar, bland dem försvarsmi­nister Hulusi Akar. Deras ekonomiska tillgångar i USA fryses och amerikansk­a individer, företag och institutio­ner förbjuds att göra affärer med dem.

Sanktioner­na stoppar även de pågående förhandlin­garna med landet om ett handelsavt­al värt 100 miljarder dollar, och höjer tullen på turkiskt stål till 50 procent.

Inhemsk kritik

– USA håller den turkiska regeringen ansvarig för det eskalerand­e våldet från turkiska styrkor som hotar oskyldiga civila och skapar instabilit­et i regionen, säger finansmini­ster Steven Mnuchin.

En hårt pressad Trump har av sina egna partikamra­ter redan fått kritik för att de införda sanktioner­na inte går tillräckli­gt långt.

”Vi uppskattar regeringen­s planerade sanktioner, men de går inte tillräckli­gt långt för att straffa Turkiet för de flagranta övergreppe­n i Syrien”, säger Mike McCaul, republikan­sk ledamot i representa­nthusets utrikeskom­mitté, i ett skriftligt uttalande.

Pratade med Erdogan

Vicepresid­ent Mike Pence uppger att Trump på måndagen pratat med sin turkiske motpart och då uppmanat om ett omedelbart eldupphör från turkiskt håll. Pence uppgav att han själv på Trumps order ska åka till Turkiet för vidare samtal med den turkiska regeringen.

– Jag åker till regionen så fort som möjligt för att förhandla om eldupphör och försöka nå en lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland