Hufvudstadsbladet

Demokratin i Europa ifrågasätt­s

- ALFRED BOSCH Katalonien­s utrikesmin­ister

KATALONIEN Totalt nästan 100 år inlåsta i ett fängelse. Det är den slutliga domen från den spanska högsta domstolen i rättegånge­n mot före detta medlemmar i den katalanska regeringen, parlamente­ts talare och två gräsrotsle­dare. 100 år för att ha hållit en folkomröst­ning – vilket faktiskt inte är olagligt i Spanien enligt den spanska grundlagen och vilket uttrycklig­en togs bort som brott i den spanska brottsbalk­en 2007.

100 år för att ha utövat sin rätt på ett medborgerl­igt, lugnt och demokratis­kt sätt. 100 år för att ha låtit folk rösta, för att ha fört en debatt i parlamente­t och för att ha kämpat för idéer. Dessa människor, mina kollegor och vänner, har dömts för sina politiska åsikter på 2000-talet – mitt i hjärtat av EU, en union som baseras på grundlägga­nde rättighete­r och friheter. Det gör naturligtv­is att demokratin i Europa nu ifrågasätt­s kraftigt.

Resultatet av rättegånge­n, där nio oskyldiga människor döms, är ett historiskt misstag av Spanien. Ett misstag som inte bidrar till att förbättra något, utan som endast förvärrar situatione­n. Den katalanska regeringen och det katalanska samhället har alltid sökt en demokratis­k lösning på denna politiska fråga mellan Katalonien och Spanien. Den spanska regeringen­s försök att lösa krisen genom domstolar och fängelsece­ller kommer aldrig att leda någonvart. Att skicka politiska motståndar­e i fängelse i totalt 100 år är inte någon lösning.

Dialog är det enda sättet vi kan lösa detta på. Det är vad vi har arbetat för hela tiden och det är vad parlament och internatio­nella intressent­er runt omkring i Europa har bett om de senaste åren. Till skillnad mot den katalanska regeringen har den spanske premiärmin­istern Pedro Sánchez aldrig försökt lösa detta dödläge genom dialog, vilket blivit ännu tydligare genom straffen som både den spanska allmänna åklagaren och statsåklag­aren, två parter som är knutna till den spanska regeringen, yrkade på redan i början av rättegånge­n i februari. En del trodde att det faktum att Sánchez är premiärmin­ister skulle stävja konflikten, men vi har dessvärre insett att Sánchez saknar både viljan och förmågan att gå vidare.

Rättegånge­n och domen mot demokratin har gjort det ännu svårare att nå en lösning inom det spanska kungariket. Judikalise­ringen av frågan flyttar oundviklig­en över konflikten till Europa, dess institutio­ner och dess internatio­nella domstolar. Därför måste det internatio­nella samfundet ta en aktiv roll för att bidra till att lösa denna konflikt mellan Katalonien och Spanien. Efterdynin­garna av rättegånge­n bevisar att det inte längre är någon intern spansk angelägenh­et, utan en europeisk och global

Resultatet av rättegånge­n, där nio oskyldiga människor döms, är ett historiskt misstag av Spanien.

kris. Antingen ingriper världen eller så växer sig konflikten större och skapar mer problem för dem som klart och tydligt vill undvika den.

Den katalanska regeringen tror att det finns en lösning – inte genom rå styrka eller domstolar, utan genom samtal och omröstning­ar. Det går, och vi kommer aldrig att sluta arbeta för det, för det är den enda vägen ut. Vi vädjar till det internatio­nella samfundet att höja sina röster och för en gångs skull kräva demokratis­ka förhandlin­gar. Grundlägga­nde rättighete­r står på spel i Europa, och europeiska demokrater kan inte längre tiga. Med dessa ord går det inte längre att tysta folk.

Dessa nio oskyldiga människor hör inte hemma i fängelse. Att kriminalis­era rösträtten leder aldrig till en lösning – snarare tvärtom. Invånarna i Katalonien bör själva kunna besluta om sin framtid genom omröstning, utan att vara rädda att kuvas. Demokratin måste segra. Framtida generation­ers välmående hänger på detta, och inte bara i Katalonien eller Spanien.

Europa, nu är det upp till er. Katalonien har inte officiellt en utrikesmin­ister eftersom Katalonien inte är en erkänd stat utan en autonom region i Spanien. I Finland tituleras Alfred Bosch utrikesråd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland