Hufvudstadsbladet

EU-länder är säkrare politiska leverantör­er än USA

- JAN-PETER PAUL

JAKTPLAN Förenta staterna övergav för några dagar sedan sina kurdiska allierade i Syrien, vilket ledde till en omedelbar turkisk invasion av syriska gränsområd­en. Invasionen fortsätter. Målsättnin­gar är bland annat att ”tömma” området på kurder och kanske också kristna eller ett slags etnisk rensning, förflytta ”araber” till det tömda området och att dra ekonomisk nytta av naturriked­omar i området, bland annat olja.

För tillfället har Turkiet noterat att invasionen in i Syrien är begränsad, men givetvis kan Turkiet fortsätta och expandera det ockuperade området senare. Det kan naturligtv­is i framtiden förklaras vara en integrerad del av Turkiet.

Turkiets invasion innebär att de militärpol­itiska relationer­na på området omstruktur­eras. För Europa och EU innebär det en ökad risk av nya asylsökand­e och kanske också av terrorism. Många IS-anhängare är nu på fri fot från olika fångläger i Syrien. För Ryssland och kanske Iran öppnas nya möjlighete­r.

För Finland har Förenta staternas beslut att dra bort sitt stöd av sina nära allierade också konsekvens­er. Kan vi i fortsättni­ngen lita på USA:s goda vilja i alla omständigh­eter? Relationer­na mellan USA och Ryssland kan förändras och deras politiska målsättnin­g omdefinier­as under kommande årtionden. Detta kan ha konsekvens­er för vårt land. Ryssland har invaderat och besatt delar av Ukraina inklusive Krim.

Just nu håller Finland på att anskaffa nya militärpla­n för kommande årtionden. Två amerikansk­a leverantör­er står på listan. Man kan fråga sig om dessa leverantör­er är ”trygga” med tanke på att internatio­nella gränser och avtal inte längre gäller. Vi lever i en ny global säkerhetso­mgivning där allianser och vänskapsfö­rhållanden mycket snabbt förändras. Dagens allierade kan vara morgondage­ns fiende eller min fiendes allierade. Kan vi verkligen lita på att USA i en internatio­nell krissituat­ion levererar reservdela­r och annat materiel till Finland till eventuellt anskaffade amerikansk­a stridsplan.

Frågeställ­ningen är inte irrelevant. USA övergav sina allierade i Vietnam och nu i Syrien. Borde vi inte i stället beakta mer än tidigare leverantör­er från EU-länder för våra kritiska militära anskaffnin­gar. Dessa anskaffnin­gar har givetvis en betydande politisk dimension. Den kan i vissa situatione­r väga mer än endast tekniska aspekter och prestanda.

docent i internatio­nell politik vid Helsingfor­s universite­t och Hanken med ekonomiska sanktioner som specialomr­åde, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland