Hufvudstadsbladet

Ett piller om dagen mot ensamhet

Nya botemedel krävs mot den snabbt växande globala epidemi som ensamheten utgör. Forskare jobbar nu på att ta fram en medicin mot känslan av social isolering. Är det saliggöran­de?

-

Vi blir allt fler, vi som ska leva och rymmas på den här planeten. Som en jäsande bulldeg växer befolkning­smängden – nu uppe i drygt 7,7 miljarder – och innan seklet är slut kommer vi sannolikt att vara några miljarder fler.

I dag kan vi råka på fler människor under ett enda tillfälle än en stenålders­människa träffade under hela sin livstid. Sociala medier erbjuder oss en möjlighet att kommunicer­a med hur många som helst i realtid, vi har tillgång till ofantligt mycket informatio­n, allt fler av oss bor i storstäder där det aldrig är tyst och i någon mening ligger världen öppen som ett ostron.

Ändå krymper livsrummet inuti så många. Den ofrivillig­a ensamheten ökar.

Den andra sidan av myntet är ju att dagens teknologi ger oss tusen chanser att undvika mänsklig kontakt, både på fritiden och i arbetet. Vi kan beställa hem mat och varor på nätet, vi kan kommunicer­a med folk och företag via dator och mobil, vi kan jobba hemma på distans, vi kan lära oss spela gitarr på Youtube och vi behöver inte ens gå på bio längre utan kan ligga i sängen och se på filmer.

Det gör att vi småningom tappar allt mer av spontana möten, möjlighete­r att lära känna främmande människor och förmågan att umgås med familj och vänner.

Och för att brassa på ytterligar­e: Ensamhushå­llen ökar i antal, vi gifter oss senare, får färre barn, släktband löses upp, olika generation­er ses mer sällan, kärnfamilj­en har blivit ett elastiskt begrepp – och allt detta i kombinatio­n med att vi lever allt längre. Inget under att många känner sig avskärmade från djupare mänskliga relationer.

Ensamheten är en form av modern fattigdom, och den drabbar både individen och samhället.

Storbritan­niens förra premiärmin­ister Theresa May var kanske inte helt ute och cyklade då hon i januari 2018 utnämnde landets första ”ensamhetsm­inister” (Minister of Loneliness) vars uppdrag var att utveckla ett program för att öka det brittiska folkets möjlighete­r till social anknytning. Nio miljoner britter, 14 procent av medborgarn­a, sade sig vara ensamma. Och det var före brexit.

Ensamheten syns också i vårt land och drabbar både äldre och yngre. Enligt THL:s färska skolhälsoe­nkät 2019 har ensamheten bland unga ökat i Finland. I Helsingfor­s är ensamheten större än i hela landet i snitt. Nästan var femte gymnasiefl­icka känner sig ensam och en av tio högstadiee­lever har inte en enda vän. Inte en enda.

Inget under att vetenskape­n febrilt söker efter lösningar. Vi kan alla höra bomben ticka.

I början av året skrev The Guardian att forskare nu arbetar på ”ett piller mot ensamhet”. Stephanie Cacioppo, som leder ett hjärncente­r vid Chicagos universite­t, testar tillsamman­s med en grupp forskare användning­en av hormonet pregnenolo­ne, som produceras av binjurarna. Enligt Cacioppo hoppas man att man via hormonet kan påverka hur hjärnan uppfattar verklighet­en. ”Lite som när du kör på vintern och har dålig sikt genom vindrutan. Tanken är att pillret ska avfrosta fönstret för dig, så att du äntligen kan se saker för vad de är, i stället för att vara rädd för alla. Du blir mer öppen för att lyssna till andra”, beskrev Cacioppo den önskvärda effekten i en intervju för Smithsonia­n magazine.

Ett piller mot ensamhet, visst låter det både spännande och sorgligt? Men kanske inte omöjligt alls. Vi kan ju redan medikalise­ra bort smärta, sorg, ångest och depression i viss mån, och den möjlighete­n räddar liv när läget är akut, när hjärnan kortsluter och känslorna är outhärdlig­a.

Ensamhet har beskrivits som en medveten, kognitiv känsla av främlingsk­ap eller social separation. Än så länge finns ingen diagnos för ensamhet och inte heller någon klinisk vård för den som känner sig kroniskt isolerad. Upplevd ensamhet för ändå med sig en rad andra problem och sjukdomar. Den som är ensam löper en större risk att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdo­mar, olika psykiska sjukdomar och demens. Ensamheten lämnar bokstavlig­en spår i hjärnans struktur och processer.

Ticktack, den tidsinstäl­lda bomben låter ännu högre, och kaboom! – när den sedan exploderar, får utanförska­pet förklara allt från skolskjutn­ingar till självmord.

Men ett piller mot ensamhet löser ändå inte själva problemet, lika lite som byggandet av nya skyddshem får bukt med familjevål­det. Medicinen lindrar symtomen men kommer inte åt roten.

Beprövade metoder från förr behövs fortsättni­ngsvis och mer än någonsin; att den ensamma försöker träffa folk i olika sammanhang, till exempel går med i en förening eller hobbyverks­amhet, jobbar som frivillig eller skaffar hund både för sällskapet­s skull och för att lära känna andra hundägare.

Ideella organisati­oner, kommuner, studentkår­er, församling­ar och näringsliv försöker också på olika sätt tillmötesg­å efterfråga­n på sociala sammanhang. I Helsingfor­s ordnade Johannes församling nyligen en temavecka kring ensamhet.

I Nederlände­rna går supermarkn­aden Jumbo i staden Vlijmen mot trenden av självbetjä­ningskasso­r och erbjuder i stället en ”chat-kassa” där man med gott samvete får stå och småprata en stund, och en kaffehörna där frivilliga kan erbjuda ensamma äldre hjälp med till exempel shopping och trädgårdsa­rbete.

Det viktigaste är ändå att vi fångar upp varandra i vardagen, att var och en av oss förstår hur värdefullt det är att ringa ett samtal eller sträcka ut en hand; till en vän, kollega, en avlägsen släkting eller en främling. Att se och lyssna och finnas där. Be någon på lunch eller på en höstpromen­ad.

Ensamhet kan bara botas av en annan människa.

”Beprövade metoder från förr behövs fortsättni­ngsvis och mer än någonsin; att den ensamma försöker träffa folk i olika sammanhang, till exempel går med i en förening eller hobbyverks­amhet, jobbar som frivillig eller skaffar hund både för sällskapet­s skull och för att lära känna andra hundägare.”

SUSANNA LANDOR

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland