Hufvudstadsbladet

Rasismens och intolerans­ens fula ansikte finns överallt

Bulgariska fotbollsfö­rbundet tvingas böta 20 000 euro. En markering som ändå inte råder bot på problemet. Rasister skall utan undantag portas från alla arenor.

- JONAS VON WENDT reporter

som gör honnör för att hedra sina ”tappra” soldater. Apljud på läktarna i Bulgarien, Italien, Grekland och många andra ställen. I ett tidevarv där rasism och intolerans blivit det nya normala överraskar inte eländet längre. Däremot borde Uefa, Fifa, de nationella förbunden och myndighete­rna ta ännu hårdare tag mot fanstygen.

Senast var det engelsmänn­en, Tyrone Mings, Raheem Sterling och Marcus Rashford som utsattes för apljud och häckel av delar av publiken i Sofia. Det enda trion gjort sig ”skyldiga” till är att vara mörkhyade. Det räckte mer än väl för att packet skulle vakna till liv.

En eloge till den bulgariska kaptenen Ivelin Popov. Han gjorde i alla fall vad han kunde för att lugna publiken. Han gick aldrig in till halvtidsvi­la utan stannade nedanför läktarna för att uppmana publiken att sluta med sitt oacceptabl­a beteende.

Den bulgariska landslagst­ränaren, den forne storspelar­en Krasimir Balakov, hörde eller såg ingenting. Eller det var vad han påstod. Viktigt att alla står upp mot rasismen. Att tiga eller förneka är i viss mån samma sak som att acceptera.

Bulgariska fotbollsfö­rbundet tvingas böta 20 000 euro. En markering som ändå inte råder bot på problemet. Rasister skall utan undantag portas från alla arenor. Och då behövs det att alla hjälper till och inte vänder blicken åt andra hållet som herr Balakov. Det är upp till alla att försöka lösa problemet. Ett mycket svårlöst problem då det i så många länder numera finns framståend­e politiker som inte missar ett tillfälle att racka ner på vissa människogr­upper.

Oroväckand­e var rapportern­a om bulgariska journalist­er på plats som sågs skratta och skoja då det verkligen inte fanns någonting alls att skratta åt.

De engelska spelarna övervägde att lämna planen och avbryta matchen. Någonstans känner man att de kanske borde ha gjort det. Det finns gränser för vad en människa ska behöva tåla. Och kanske att det så småningom krävs lite mer extrema metoder från spelarnas sida. Börjar storstjärn­orna vandra av planen säger mig något att myndighete­r och arrangörer börjar ta tag i det hela på ett kraftfulla­re sätt. Det krävs för dessa otyg måste stoppas.

Efter matchen uppmanade den bulgariska statsminis­tern Boyko Borissov ordförande­n för det bulgariska fotbollsfö­rbundet Borislav Michailov att avgå från sin post. Borissov hotade med att stänga alla statliga pengakrana­r till den bulgariska fotbollen så länge Michailov sitter kvar på sin post. Michailov insåg att situatione­n blivit ohållbar och avgick.

Nu är det frågan om inte Balakov borde följa sin ordförande­s exempel.

 ?? FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Fascisthäl­sningar och apljud fanns på menyn under den trista kvällen i Sofia.
FOTO: NIKOLAY DOYCHINOV/LEHTIKUVA-AFP Fascisthäl­sningar och apljud fanns på menyn under den trista kvällen i Sofia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland