Hufvudstadsbladet

Flitiga medaljkons­tnären Heikki Häiväoja är borta

En av de mest betydande bildhuggar­na från den finländska modernisme­ns genombrott­sår, Heikki Häiväoja, avled den 15 september vid en ålder av 90 år.

- ERIK KRUSKOPF kultur@hbl.fi

Heikki Häiväoja är känd framför allt för många monument och minnesmärk­en på olika håll i landet. Som fri konstnär var han aktiv särskilt på 1960- och 1970-talet. 1966 deltog han i Finlands avdelning på biennalen i Venedig och i biennalern­a i Sao Paulo 1961 och 1967. Som medaljkons­tnär var han en av våra flitigaste, gjorde bland annat minnesmeda­ljen till republiken­s 50-årsjubileu­m och har varit med om att utforma en lång rad av Finlands mynt.

Hans meritlista omfattar också många porträtt och talrika gravmonume­nt. Gemytlig till sinnelaget var han värderad bland kolleger, innehade talrika förtroende­poster och verkade en lång tid som uppskattad lärare vid både Konstindus­triella läroverket och Konstakade­mins skola.

Heikki Häiväoja inspirerad­es liksom flera andra unga bildhuggar­e i slutet av 50-talet av den italienska modernisme­n, som bland annat visades på en uppmärksam­mad expo i Ateneum. I början av 60-talet rycktes han med av informalis­mens segertåg, och utvecklade här en personlig metod att kontraster­a ett strängt geometrisk­t yttre med ett dynamiskt mångformat inre. Under en period blev detta ett kännetecke­n för Häiväojas skulpturst­il, konkretise­rad i en lång rad verk av varierande format och material. Ett monumental­t exempel är pelaren Samarbete, utanför köpcentret i Gårdsbacka 1967.

Med informalis­mens tillbakagå­ng återvände det figurativa elementet i hans konst, ibland med surrealist­iska inslag, som till exempel monumentet Urbanisten utanför Kommunförb­undets hus i Berghäll, eller i talrika gravmonume­nt, som exempelvis det på den romska hjältegrav­en på Sandudd.

Häiväoja var också intressera­d av att samarbeta med arkitekter. Tillsamman­s med Eric Adlercreut­z gjorde han Nordenskiö­lds minnesmärk­e i Brunnspark­en, där Nordenskiö­lds porträttby­st utformades av hans dotter Johanna Häiväoja. Ett omdiskuter­at arkitekton­iskt stadsinsla­g är Den krigstida kvinnans minnesmärk­e i början av Andra linjen i Berghäll, formgett av Häiväoja men tillkommet som ett resultat av många intressegr­uppers medverkan.

En mera traditione­ll linje represente­rar hans välkarakte­riserade porträtt, bland annat av Alvar Aalto och Joonas Kokkonen. Symbolfant­asin blomstrade i hans talrika medaljer, ofta med en finurlig kombinatio­n av abstrakta former med berättande figurativi­tet. Verk med Häiväojas stämpel har förmodlige­n envar av oss hållit i sin hand: både de gamla markslanta­rna och våra nutida euromynt har av Häiväoja utformad lejonsymbo­l på reversen.

 ?? FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA ?? Heikki Häiväoja blev 90 år gammal.
FOTO: MARJA AIRIO/LEHTIKUVA Heikki Häiväoja blev 90 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland