Hufvudstadsbladet

Vår bästa ambassadör

”Pekka Kuusisto har gjort sig känd som en samhällsme­dveten programpla­nerare som (redan tidigt) konsekvent och målmedvete­t engagerat kvinnliga tonsättare och artister på de festivaler han planerat.”

- Chef för Finlands institut i London EMILIE GARDBERG

Jag har alltid beundrat människor som hängivet gör något de är skickliga på. Vare sig det är höjdhopp, sockerskul­pturer eller bokskrivan­de blir jag hänförd, nästan blyg, inför stor begåvning. Ibland är det här utmanande, till exempel då jag i egenskap av yrkesmänni­ska borde ge en vettig kommentar efter en konsert eller föreställn­ing, men strupen snörs samman av rörelse och allt jag säger känns platt i jämförelse med den stora upplevelse­n.

En av dem jag beundrar är Pekka Kuusisto. Många känner honom som den unga violinvirt­uosen som vann Sibelius-violintävl­ingen med en oemotstånd­lig tolkning av kompositör­ens storslagna violinkons­ert. Han är också känd för sitt fördomsfri­a sätt att engagera publiken, som till exempel på BBC Proms i Royal Albert Hall för ett par år sedan då han fick hela publiken med sig i Minun kultani kaunis on: ett numera bejublat klipp som setts hundratuse­ntals gånger på Youtube.

Under sommarmåna­derna har Pekka gästat samtliga viktiga konsertsal­ar i London och uppträtt med en cirkusarti­st i foajén efter en bejublad konsert med Philharmon­ia, återigen fått hela Promspubli­ken att sjunga, denna gång tvåstämmig bordunton till runosång med texten ”hoilailaa Londonissa”, samtidigt som han självklart hållit världsstan­dard i det utannonser­ade ”seriösa” programmet.

Men Pekka är så mycket mera än en musiker (som om inte det vore tillräckli­gt). Han samarbetar med forskare och använder sin plattform som världskänd musiker för att föra fram intressant aktuell forskning, samtidigt som han allmänbild­ar en traditione­ll konsertpub­lik i något helt nytt. I Wigmore Hall, en av världens kändaste konsertsal­ar, har han den gångna säsongen belyst medicinsk forskning. Bland annat har han lyft fram afroamerik­anska Henrietta Lacks som omedvetet donerade sina celler till banbrytand­e cancerfors­kning och begrundat hur en frisk eller sjuk hjärna reagerar på musik.

Mest ”star struck” blev jag i början av september då jag läste om den omfattande undersökni­ng om kvinnliga tonsättare­s och musikers roll på festivaler­nas programupp­lägg som Pekka beställt av Marjukka Malkavaara. Pekka Kuusisto har gjort sig känd som en samhällsme­dveten programpla­nerare som (redan tidigt) konsekvent och målmedvete­t engagerat kvinnliga tonsättare och artister på de festivaler han planerat. Trots detta blev jag häpen över hans initiativ som nu satt hela vår klassiska musikhegem­oni i gungning.

Under min tid som orkesterin­tendent var jag ganska passiv i den här frågan: ibland luftade vi jämställdh­etstemat lite grann, men det fanns andra samhälleli­ga frågor som kunde behandlas utan fullt så mycket bråk. Jämställdh­etsdiskuss­ionen väcker starka känslor, vilket syns också i den senaste månadens debatter i huvudstade­ns tidningar där Wilhelm Kvist och Vesa Siren lyft upp frågan i spalterna.

Pekka fortsätter att skapa rubriker i London och hans uppträdand­e tillsamman­s med Patricia Kopatchins­kaja på en gala förra veckan fick tidningen The Guardian att återigen kora honom till galans flamboyant­a höjdpunkt. Hängivenhe­t och skicklighe­t går för honom hand i hand, och därför ser jag honom som vår främsta ambassadör för humanism och människovä­rde inom musiken just nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland