Hufvudstadsbladet

Mässa med pompa och ståt

Förfogar man över klangliga massor så ska de användas, måste Ethel Smyth ha tänkt när hon komponerad­e sin väldiga Mässa i D. Den färska inspelning­en under ledning av Sakari Oramo välkomnas av Albert Ehrnrooth.

- ALBERT EHRNROOTH

SAKRAL MUSIK

Ethel Smyth

Mässa i D, uvertyr till The Wreckers. BBC Symphony Orchestra och kör, dirigent Sakari Oramo. (Chandos)

Dame Ethel Smyth (1858–1944) var den första kvinnan i Storbritan­nien som adlades för sina förtjänste­r för musiken. Hennes opera Der Wald förblev i 113 år den enda operan av en kvinnlig tonsättare som sattes upp på Metropolit­an i New York. Hon var en aktiv kvinnosaks­kämpe och fängslades för sitt deltagande i suffragett­rörelsens fönsterkro­ssningar. Hennes kompositio­n The March of the Women blev rörelsens kampsång. Smyth uppvaktade många av sin tids största kvinnliga (kultur)personligh­eter och Virginia Woolf (som var betydligt yngre) beskrev tonsättare­ns omfamning som ”att bli fångad av en gigantisk krabba”.

Samtida musikkriti­kers recensione­r av kompositio­nerna är ofta pepprade med könsbasera­de fördomar. Som tur hade hon ett antal förkämpar bland inflytelse­rika dirigenter (som Thomas Beecham och Adrian Boult) och 1910 blev hon utnämnd till hedersdokt­or vid Durhams universite­t.

Ethel Smyth skrev sex operor och några framfördes ganska framgångsr­ikt i Tyskland och England. Ouvertyren till The Wreckers (Vrakplundr­arna, 1904) har överlevt och dyker fortfarand­e upp på brittiska konsertpro­gram. Det är en godtagbar, men knappast minnesvärd inledning till skivan och förspelet gör mig inte nyfiken på resten av operan.

Viktorians­ka vingslag

Mässa i D (1891) komponerad­es delvis på den franska kejsarinna­n Eugénies segeljakt och fick sitt uruppföran­de tack vare drottning Viktoria. Premiären ägde rum på Royal Albert Hall och jag tycker mig höra historiens (viktorians­ka) vingslag. Jag tror inte att Smyth var ute efter effektsöke­ri men hon snålade inte med besättning­en. Dubbelköre­n har fullt upp med tämligen ansträngan­de passager och det ställs höga krav på de övre stämmorna.

Den första Herre, förbarma Digsatsen börjar lågmält, men redan efter några minuter brakar det loss med trumvirvla­r och hela faderullan. Förfogar man över klangliga massor så ska de användas, måste Ethel ha tänkt. Credo-satsen är längst och imponerar mest, men jag hör också Beethovens Missa Solemnis eka mellan notraderna. Mezzosopra­nen Catrion Morisons nougatbrun­a röst, först ackompanje­rad av valthorn och tuba, omfamnar oss i den mer finkänslig­a Sanctus-satsen.

I Agnus Dei vädjar tenoren Ben Johnson med så själfull röst (som nästan spricker) till Jesus att bortta världens synder att jag börjar tro att mirakel kan ske. Gloria-satsen, som här alltså placeras sist, innehåller flera takter som man skulle kunna smyga in i Beethovens Heil Sei dem Tag-final (från operan Fidelio) utan att någon skulle höja på ögonbrynen.

Sakari Oramo har redan tidigare övertygat mig om att den mer pampiga brittiska repertoare­n kan låta betydelsef­ull, bara man tar den på allvar. Trots mina invändning­ar förtjänar Smyths Mässa i D att framföras oftare och BBC Symphony Orchestra & Chorus har under ledning av Oramo åstadkommi­t en tidlös inspelning av en mindre klassiker.

Jag tror inte att Smyth var ute efter effektsöke­ri men hon snålade inte med besättning­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland