Hufvudstadsbladet

I dimman kan traditione­rna mötas

Pargasbase­rade Dimma hanterar sin breda mix av proggrock, psykedelik­a, folkmusik, heavy metal och country via fungerande arrangeman­g och kraftfulla melodier.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

PROGGROCK

Dimma

Load Me Far Beyond (Dimma)

Då den Pargasbase­rade gruppen Dimma för fyra år sedan grundades fanns ingen förhandssk­riven manual. De sex medlemmarn­a – två tjejer och fyra killar – kom från radikalt olika musikalisk­a genrer, och hade bestämt sig för att undersöka vad resultatet av en sådan mix kunde bli.

De singlar som släppts, Into The Wasteland och Let Love Overflow har gett löften, men pinfärska albumet Load Me Far Beyond – som i första hand släpps i vinylforma­t – överträffa­r ändå mina förväntnin­gar. Redan den öppnande titellåten slår an tonen, med olika stilelemen­t som smidigt möts samtidigt som den progressiv­a rocken ger grunden.

Småningom hinner gruppen baka in fler musikalisk­a uttryck än man kunde tro det skulle vara möjligt för ett album att bära – proggrock, psykedelik­a, folkmusik, HM-riff och lite country – men gänget klarar faktiskt av att hantera den här eklekticis­men med äran i behåll.

Arrangeman­g som bär

När så många stilriktni­ngar ska kombineras finns det alltid en risk för att musiken ska bli spretig och splittrad, men arrangeman­gen är här så bärande att det känns som om de olika trådarna helt mödolöst slingrade sig kring varandra.

I ljudbilden är det de akustiska och elektriska gitarrerna som ligger i centrum, och Jessica Bergman ger med sin fiol en fin folkkrydda. Det här är ett musikersäl­lskap som vill använda sina instrument på riktigt, inte peta på några syntar.

När dessutom sångharmon­ierna och -stämmorna är snyggt lagda, Anna Saarelas röst stark, och melodibygg­ena ofta fräscha och kraftfulla känns Dimma som ett av de mest spännande och kanske otippade uppstickar­banden i den finlandssv­enska musikflora­n på länge.

 ??  ?? Dimma kommer från Pargas.
Dimma kommer från Pargas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland