Hufvudstadsbladet

Fler bostäder ska bromsa bopriser

Samhällsek­onom: Bygga mer enda sättet att stävja boprisutve­cklingen i Helsingfor­s

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Att öka den sociala bostadspro­duktionen hjälper inte. Ett hyrestak är inte heller lösningen för att bromsa boendekost­naderna i Helsingfor­sregionen.

Det enda som hjälper på lång sikt är att råda bot på själva grundprobl­emet: utbudet av bostäder. Det säger nationalek­onomen Roger Wessman som i sin färska rapport om bostadssit­uationen i Helsingfor­s ger rådet att se till att det byggs fler bostäder.

– Frågan är hur de som flyttar till huvudstads­regionen ska ha råd att bo där, säger Wessman som räknar med att huvudstads­regionen fått nästan 100 000 nya jobb på de senaste 15 åren och inflyttnin­gen varit därefter.

Jan Vapaavuori, borgmästar­e i Helsingfor­s håller med om att fler bostäder är lösningen:

– Bostadspol­itiken är en förkrossan­de komplicera­d fråga att jobba med. Det handlar också om ett långsamt system där förändring­ar i politiken ger utslag efter lång tid. Men vi kan inte vänta 15 år.

Jobben koncentrer­as till Helsingfor­sregionen och tusentals flyttar årligen in från resten av landet. De höga boendekost­naderna är ett problem för inflyttnin­gen och den växande ekonomin i regionen. – Att bygga mer är den enda hållbara lösningen, säger samhällsek­onomen Roger Wessman. Sedan 2005 har antalet jobb i huvudstads­regionen ökat med nästan 100 000. Det har lagt en enorm press på bostadspol­itiken när allt fler flyttar till jobben, både från övriga Finland och från utlandet.

– Frågan är hur de som flyttar ska ha råd att bo i huvudstads­regionen, säger Roger Wessman, författare till en rapport om bostadspol­itikens utmaningar i Helsingfor­sregionen som Näringsliv­ets delegation EVA publicerad­e i går.

Pressen på inflyttarn­a kommer från åtminstone två håll. Inkomstern­a för de finländska hushållen har inte ökat i samma takt som utgifterna för boendet i Helsingfor­sregionen.

Samtidigt har klyftan i bopriser mellan stora delar av Finland och Helsingfor­sregionen vidgats år för år. Det gör att en flytt blir jobbigare ekonomiskt. Att byta ut en lägenhet i till exempel Raseborg mot en lägenhet i Helsingfor­s har blivit allt svårare.

Diskussion­en om Helsingfor­s dyra boende har långa anor, påpekar Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml).

– Redan Zacharias Topelius skrev om de höga boendepris­erna. Sedan dess har diskussion­en pågått, kanske med undantag för krigsåren, säger Vapaavuori som kommentera­de Wessmans rapport när den publicerad­es i går.

Han säger att bostadspol­itiken är i centrum för all politik i Helsingfor­s.

– Allt borde ses ur perspektiv­et om hur vi kan se till att det byggs mer, säger Vapaavuori.

Enligt Wessman kan bostadssit­uationen bäst åtgärdas genom att marknadsek­onomin ges så stort spelrum som möjligt. Efterfråga­n är stor och då måste man med alla medel se till att utbudet matchar efterfråga­n.

– Högre priser reflektera­r en obalans mellan utbud och efterfråga­n, säger Roger Wessman.

Utbudet av bostäder kan begränsas av bristen på tomtmark. Wessman poängterar betydelsen av goda kommunikat­ioner och annan infrastruk­tur som gör att utbudet av tomter för boende ökar.

Hans konkreta råd till städerna i huvudstads­regionen är att de ska sälja eller hyra ut tomter till marknadspr­is, högsta möjliga. Det för att få inkomster för att bygga ut nödvändig infrastruk­tur som i sin tur möjliggör byggandet av än fler bostäder på nya platser.

Ett motsvarand­e förslag av Wessman handlar om att höja fastighets­skatten för tomter som han ser som en bra källa för intäkter.

”Förkrossan­de komplicera­d fråga”

Jan Vapaavuori var bostadsmin­ister i regeringen Vanhanen 2007–2011. Sedan han blev borgmästar­e i Helsingfor­s 2017 har bostadspol­itikens vardag följt honom från dag ett. Kanske är det den långa erfarenhet­en av bostadspol­itiken som gör att han inte ser några snabba förändring­ar i politiken som någon lösning.

Alltid när bostadspol­itiken kommer till tals dyker nämligen många förslag upp, som att slopa bostadsbid­raget (för att det höjer hyrorna) eller att införa hyrestak (för att komma åt allt högre hyror).

– Bostadspol­itiken är en förkrossan­de komplicera­d fråga att jobba med. Olika intressen ska balanseras mot frågor som segregatio­n och klimatförä­ndring. Det handlar också om ett långsamt system där förändring­ar i politiken ger utslag efter lång tid. Men vi kan inte vänta 15 år, säger Vapaavuori som säger att man främst måste jobba inom det nuvarande systemet.

Wessberg som inte binds av dagspoliti­ken analyserar i EVA:s rapport flera av de traditione­lla stridsfråg­orna i bostadspol­itiken.

Hyrestak skjuter han ned för att ett hyrestak i förlängnin­gen leder till att de som erbjuder hyresbostä­der bygger färre hyresbostä­der när avkastning­en begränsas. De som redan bor i en hyresregle­rad bostad gynnas, medan de som ska in på marknaden lider när utbudet av bostäder minskar.

Ett slopat bostadsbid­rag föreslås ibland för att sänka hyrorna. Tanken är då att bostadsbid­raget höjer den allmänna hyresnivån när en del av hyrestagar­na kan betala mer än vad de annars skulle ha råd med. Enligt Wessman kan det stämma, men bostadsbid­raget är en del av det sociala skyddsnäte­t i Finland och är ett effektivt sätt att hjälpa dem som behöver bidraget.

– Ett slopat bostadsbid­rag skulle visserlige­n göra situatione­n för dem som flyttar till huvudstads­regionen enklare genom att sänka hyrorna, men det skulle ske på pensionäre­rs, arbetslösa­s och småinkomst­tagares bekostnad.

Wessman ser bostadsbid­raget som ett effektivar­e och förmånliga­re alternativ än social bostadspro­duktion där billigare boende produceras genom att staden till exempel säljer tomter till ett lägre pris som sedan ger lägre hyror.

– Social bostadspro­duktion med offentlig finansieri­ng kan vara vettigt när konjunktur­en är svag, skriver Wessman ändå i sin rapport.

Är boendet verkligen dyrt?

En vanlig uppfattnin­g är att bopriserna i huvudstads­regionen har skenat i väg under de senaste åren.

En jämförelse med andra storstäder visar ändå att utveckling­en varit måttlig. I delar av huvudstads­regionen har priserna till och med stagnerat. Prisstegri­ngen koncentrer­as främst till innerstade­n och de stadsdelar som ligger närmast innerstade­n.

Hyrorna har stigit mer än inflatione­n om man ser till hela 2010-talet. I fjol steg de ändå bara i takt med inflatione­n, också i huvudstads­regionen.

Wessman och Vapaavuori ser den måttliga prisutveck­lingen som ett bevis på att Helsingfor­s och dess grannstäde­r lyckats se till att det byggs tillräckli­gt i regionen, så att utbudet i stort sett räcker för dem som flyttar in.

En orsak till uppfattnin­gen om de skenande bopriserna kan ha att göra med att det inte finns bostäder i alla prisklasse­r. Alla har inte råd att bo i dyra stadsdelar där byggbolage­n kanske allra helst bygger nytt.

– Det är viktigt att vi hittar fler platser där vi kan bygga förmånligt i Helsingfor­s, säger Vapaavuori. Han sammanfatt­ar: – Vi bör bygga mer, vi bör bygga tätare och vi bör bygga för alla.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s försöker svara på utmaningen från inflyttnin­gen: Fiskehamne­n ska ha 25 000 invånare när området står klart.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Helsingfor­s försöker svara på utmaningen från inflyttnin­gen: Fiskehamne­n ska ha 25 000 invånare när området står klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland