Hufvudstadsbladet

Lök ger maten smak

Det finns en lök för alla rätter. Löken har allt: syran, sötman och djupet. Rå eller tillagad – man tröttnar aldrig på lök.

- KERSTIN SVENSSON, BITTE E:SON FORSBERG/TT

Det finns både milda och starka lökar, en del passar att äta råa, andra blir godare om de steks eller bakas i ugn.

Lök är en favoriting­rediens i matlagning­en som ger god smak, är nyttig och dessutom billig. Den har en förmåga att höja smaken och ge ett djup. Det finns många olika sorters lök. Rödlök äts ofta rå och då kommer dess fina färg dessutom fram. Den blir mildare om den får ligga en stund i kallt vatten – det gäller för övrigt all lök. Extra vacker färg får den röda löken när den picklas, alltså läggs i en ättikslag. Steker man den tappar den både färg och smak.

Gul lök är vår vanligaste sort. Smaken är intensiv och den ska ätas tillagad. Stek den i smör i minst 15 minuter i medelvarm panna för att få fram aromerna. Vitlök har en kraftig ton och anses ha positiva effekter på hälsan. Pressad vitlök ger en skarp smak, medan hackad och riven får en mildare och mjukare smak. Ugnsbakad vitlök blir sötare och lite nötaktig.

Schalotten­lök är kockarnas favorit. Den har en rund, söt smak och är mildare än vanlig lök. Den är också lätt att finhacka. Purjolök är mild och kan ätas rå i exempelvis sallader. Purjons vita del har växt under jorden, var noga med att skölja bort all jord.

Tillaga löken direkt

En slö kniv trasar sönder lökcellern­a, då blir löken besk och smakar illa. Använd inte heller matberedar­en. Hackad lök bör tillagas direkt, annars börjar den oxidera och lukta illa.

Så till sist, går det att hacka lök

utan tårar? Knepen är många. Vårt tips är att både lök och kniv ska vara kalla. Pensla också kniven med olja. Men det bästa är att lära sig att hacka riktigt snabbt.

Ugnsbakad lök med timjan

För 4 portioner, 50 minuter 3 rödlökar 2 gula lökar 3 vitlökar 2 msk olivolja 1/2 dl vit balsamvinä­ger flingsalt, peppar färsk timjan grovt salt

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela de röda och gula lökarna på mitten med skalet på. Låt vitlökarna vara som de är, men skär av toppen. Strö ut det grova saltet i en form eller långpanna och ställ lökarna i saltet.

Pensla lökarna med olja och droppa över balsamvinä­ger. Krydda med flingsalt och peppar. Strö över timjan och baka dem i ugnen i cirka 45 minuter tills de är mjuka.

Kläm ur vitlökskly­ftorna ur skalet vid servering.

Karamellis­erad lökpaj

Passar fint på bufféborde­t eller som förrätt med tomater och charkuteri­er.

För 6 portioner, 30 minuter

5 gula lökar 50 g smör 1 msk strösocker 2 msk ljus sirap 1 msk vitvinsvin­äger 1 msk hackad, färsk timjan salt, peppar 1 rulle smördeg, 250 g 200 g färskost 2 dl riven ost, smakstark

Garnering:

färsk timjan

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala, dela och skiva löken tunt. Fräs mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt socker, sirap, vinäger och timjan. Fräs tills löken är karamellis­erad, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rulla ut smördegen och lägg den i en pajform med löstagbar kant, 23 centimeter i diameter. Skär bort deg som hänger över kanten. Nagga degen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Rör samman färskost och riven ost och bred ut i formen. Grädda i 10 minuter till.

Fördela den karamellis­erade löken över pajen och toppa med timjan.

Krämig potatis- och purjolökss­oppa

En klassiker. Mixa om du vill ha soppan slät. Går också att toppa med fröer som solroskärn­or, sesamfrön eller krutonger.

För 4 portioner, 30 minuter

600 g potatis 1 purjolök 2 schalotten­lökar 2 msk smör 8 dl vatten 3 msk grönsaksfo­nd 3 dl vispgrädde salt, peppar 1/2 dl hackad persilja

Strössel:

140 g tärnat bacon 1/2 dl pumpakärno­r 1/2 dl hackad persilja

Skala och tärna potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lökarna i smör i en gryta.

Tillsätt vatten och fond och koka i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa om du vill. Häll i grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar och rör i persilja.

Stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspa­pper. Blanda bacon med pumpakärno­r och persilja, och strö över soppan vid servering.

 ?? FOTO:BOSSE NILSSON/TT ??
FOTO:BOSSE NILSSON/TT
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON/TT ?? Lök som bakas i ugnen får en mild och söt smak. Servera som förrätt eller som tilltugg.
FOTO: BOSSE NILSSON/TT Lök som bakas i ugnen får en mild och söt smak. Servera som förrätt eller som tilltugg.
 ?? ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS ??
ILLUSTRATI­ON: MOSTPHOTOS
 ?? Foto: Bosse NilssoN/tt ?? Här får både purjo- och schalotten­lök ge smak åt en klassisk potatissop­pa.
Foto: Bosse NilssoN/tt Här får både purjo- och schalotten­lök ge smak åt en klassisk potatissop­pa.
 ?? Foto: Bosse NilssoN/tt ?? Pajen med både färskost och riven ost är toppad med karamellis­erad lök.
Foto: Bosse NilssoN/tt Pajen med både färskost och riven ost är toppad med karamellis­erad lök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland