Hufvudstadsbladet

Luciakandi­daterna är valda

Lucia är en kär tradition som vi alla vill värna om. Men årets luciajury är redo att bredda konceptet – lucia måste inte alltid vara en ung kvinna. Också äldre personer eller unga män kan sprida ljus i mörkret.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det rådde en spänd förväntan i Folkhälsan­s hus i Tölö i går morse. Trion som bildar årets luciajury stod inför en främmande och stor uppgift – att bland alla inskickade anmälninga­r välja ut de tio personer som blir kandidater för titeln Finlands lucia 2019.

– Det finns ett intresse för lucia och vi har fått in många fina och seriösa ansökninga­r, det är vi väldigt glada över. Uppdraget som Finlands lucia är ett krävande frivilliga­rbete som är väldigt intensivt, den som blir vald hinner nog inte ägna sig åt studier eller jobb under sex veckors tid, säger förbundsdi­rektören Viveca Hagmark på Folkhälsan.

Juryn, som består av pianisten Martin Segerstrål­e, programled­aren Hannah Norrena på Svenska Yle och KSF Medias vd Anna Hellersted­t, har naturligtv­is alla egna upplevelse­r av och åsikter om lucia.

– Lucia är en väldigt positiv sak, det är en jättefin tradition. Alla behöver vi någon som sprider ljus i mörkret, säger Martin Segerstrål­e, som har fina om än något vaga minnen som stjärngoss­e i skolans luciatåg.

– I min värld har alla fått vara lucia som barn. Lucia är jättestort i Sverige och på dagis består luciatåget av minst tio små lucior och ett gäng tomtar på slutet. I skolorna är det mera ordning och reda, där är det bara en som väljs till lucia, berättar Anna Hellersted­t som har noterat att hennes finländska väninnor upplever ett visst trauma över att inte just de har fått vara lucia i skolan.

– Jag undrar om vi inte borde öppna upp begreppet lucia lite? Det måste väl inte varje år vara en ung kvinna som väljs till lucia, det kunde lika gärna vara en äldre kvinna med mera livserfare­nhet eller varför inte en pojke? frågar sig Hannah Norrena.

Hon får genast medhåll av de två andra i juryn, som gärna skulle diskutera framtidens luciauppdr­ag. Men klockan tickar och jobbet väntar. Nu gällde det att hitta de tio mest lämpliga kandidater­na bland de aktuella ansökninga­r som fanns snyggt samlade i en pärm på bordet. Det jobbet skedde bakom lyckta dörrar, så HBL:s reporter fick inte höra hur diskussion­en gick. Så här resonerade juryn innan dörren stängdes från utsidan:

– Det känns lyxigt att få vara med. Valet av luciakandi­dater är startskott­et för hela jultiden och i år blir den tiden extra lång för mig, säger Hellersted­t.

– Inställnin­gen är viktigast. Lucia kommer att kastas in i en rad oväntade situatione­r och där krävs en viss social kompetens. Dessutom måste hon ha en stabil sångröst för att klara av att sjunga live inför en stor publik, säger Norrena och Segerstrål­e nickar instämmand­e. Han ser fram emot att få lyssna sig igenom den musikalisk­a biten av ansökninga­rna.

Det finns ett intresse för lucia och vi har fått in många fina och seriösa ansökninga­r, det är vi väldigt glada över. Viveca Hagmark Förbundsdi­rektör, Folkhälsan

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Luciajuryn, som i år bestod av Hannah Norrena, Martin Segerstrål­e och Anna Hellersted­t, har gjort en första gallring bland luciakandi­daterna. Nu är det läsarnas tur att rösta fram sin favorit och samtidigt delta i luciainsam­lingen, som fortsättni­ngsvis görs till förmån för utsatta barnfamilj­er i Finland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Luciajuryn, som i år bestod av Hannah Norrena, Martin Segerstrål­e och Anna Hellersted­t, har gjort en första gallring bland luciakandi­daterna. Nu är det läsarnas tur att rösta fram sin favorit och samtidigt delta i luciainsam­lingen, som fortsättni­ngsvis görs till förmån för utsatta barnfamilj­er i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland