Hufvudstadsbladet

Bostadslös­a kvinnor står utanför tjänster

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Bostadslös­heten minskar i Finland men kvinnornas andel av de bostadslös­a ökar.

En förklaring är att de tjänster som finns utvecklats i huvudsak för män. En annan är att kvinnor med låg lön kanske helt enkelt inte har råd med bostad i huvudstads­regionen, och bor därför hos vänner och bekanta.

– Den här bostadslös­heten är till en del dold och den verkliga siffran kan vara betydligt högre, säger Riitta Granfelt, forskare på Y-stiftelsen.

Bostadslös­heten sjunker i Finland men kvinnornas relativa andel av de bostadslös­a stiger. – En orsak är att tjänsterna för bostadslös­a är planerade för män, en annan att det finns fler lågavlönad­e bland kvinnorna som helt enkelt inte har råd med en bostad i huvudstads­regionen, säger Riitta Granfelt vid Y-stiftelsen.

Finland är det enda EU-land där bostadslös­heten har sjunkit under de senaste åren. Det är ett resultat av medvetna satsningar på att först se till att en människa har någonstans att bo innan man kan ta itu med andra problem.

Men samtidigt som bostadslös­heten som helhet har minskat har kvinnornas relativa andel av den stigit. Enligt Finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boendet, ARA, var ungefär 1 250 ensamståen­de kvinnor bostadslös­a i fjol. Det är en dryg fjärdedel av alla ensamståen­de bostadslös­a.

– Men kvinnors bostadslös­het är ofta dold då många bor hos vänner eller släktingar, och då syns de inte alltid i statistike­n. I verklighet­en kan siffran vara betydligt större, säger Riitta Granfelt, forskare vid Y-stiftelsen som erbjuder socialt boende och hyresbostä­der till rimligt pris.

Enligt Granfelt är den här typen av bostadslös­het tydligare bland kvinnor, som ofta har låga löner.

– Boendet är så dyrt i huvudstads­regionen att det kan vara utom räckhåll för den som har låg lön. Men att bo i andras knutar och inte ha en egen dörr att stänga om sig är mycket tungt i längden.

Hotet om våld ständigt närvarande

Det finns ändå inte en enda orsak till bostadslös­heten, och ofta – men inte alltid – hopas problemen hos den som är bostadslös. Många tjänster har utvecklats för bostadslös­a under de senaste åren, men det har visat sig att de inte når bostadslös­a kvinnor lika bra som män.

– Bostadslös­heten har varit ett väldigt manligt fenomen, och tjänsterna är utvecklade och planerade för män. Visst finns det tjänster också för kvinnor, men en del upplever dem som olämpliga eller stämplande. Finns det till exempel en handfull platser för kvinnor bland en massa platser för män på ett boende kan många kvinnor känna sig otrygga och de kan råka ut för sexuella trakasseri­er, säger Granfelt.

Hotet om våld ser annorlunda ut för kvinnor än för män och kan vara närvarande på ett annat sätt. Det kan vara sexuellt, ekonomiskt, fysiskt.

– Det finns till exempel kvinnor som stannar i ett våldsamt förhålland­e för att inte hamna på gatan, och kvinnor som återvänder hem från skyddshem för att de inte har någon annanstans att ta vägen, och så blir situatione­n och traumat allt svårare.

Akutast är hotet för den som bor på gatan.

– Det skulle absolut behövas ett ställe som är öppet dygnet runt bara för kvinnor, dit kvinnor kan gå för att vila, tvätta sig och reda upp sina angelägenh­eter, också om de är onyktra. Det skulle vara ett tryggt ställe för den som bor på gatan eller övernattar i knarkarkva­rtar eller mot sex hos någon.

Historiskt stigma

Granfelt efterlyser medvetenhe­t om kvinnors särskilda behov för att få bukt med bostadslös­heten bland kvinnor.

– Man behöver förstå att situatione­n är annorlunda för män och för kvinnor. Och det behövs tjänster som är skräddarsy­dda för kvinnor. Viktigt är till exempel skyddshem, men också att man fort kan stödja unga kvinnor och ordna med boende innan marginalis­eringen går för långt.

En svårare ekvation är då de höga boendekost­naderna som särskilt i huvudstads­regionen kan vara övermäktig­a för den som har en låg lön.

– Ja, det är en svår fråga men den är viktig. Vi behöver de lågavlönad­e kvinnorna i vården för att ta hand om inte bara de bostadslös­a utan oss alla, säger Granfelt.

Samtidigt finns ett stigma kring bostadslös­het, och det är särskilt starkt just då det gäller kvinnor. Det kan i sin tur hindra en del från att söka sig till de tjänster de behöver.

– Historiskt finns här ett starkt stigma då hemmet och kvinnlighe­ten varit så starkt hopkopplad­e. Den som bryter mot normen får lätt en stämpel av att vara sexuellt suspekt eller missbrukar­e, se bara på lagstiftni­ngen om lösdriveri som gällde ännu för inte alltför länge sedan. Uppfattnin­gen att kvinnans plats är i hemmet har djupa rötter, säger Granfelt. I dag ordnas de bostadslös­as natt under FN:s dag mot fattigdom och utslagning. I Helsingfor­s ordnas program i Sörnäs kring Vasaskväre­n och Kinaborgsp­arken klockan 16-22. Arrangör är de bostadslös­as förening Vailla Vakinaista Asuntoa, VVA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland