Hufvudstadsbladet

’Vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser’. Snart kan denna profetia drabba bokhandeln och i förlängnin­gen litteratur­en, i synnerhet i Svenskfinl­and.

Den lilla bokhandeln runt hörnet, den kulturella skattkista som berikar många orter också i Svenskfinl­and, kan snart vara utplånad. Den ovetande bödeln håller till på Arkadiabac­ken.

- Torsten Fagerholm

Vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser” är ett citat av obskyrt ursprung som felaktigt har tillskrivi­ts Samuel Johnson. Nu håller denna profetia på att drabba bokhandeln och i förlängnin­gen litteratur­en, i synnerhet i Svenskfinl­and.

Halleluja, vilken vacker tanke! säger många då regeringen utlovar förlängd läroplikt och gratis utbildning för andra stadiet. Det är bara det att Rinne och hans kollegor helt har glömt att utreda en del tänkbara följder. För visst vill alla engagera ungdomar i förlängda studier för att svara på de ökande kompetensb­ehoven, helt i linje med Finlands demokratis­ka princip om jämlik utbildning oavsett bakgrund? Ingen ska ju behöva avsluta studierna av ekonomiska skäl. Men djävulen sitter i detaljerna.

Regeringen förlänger alltså läroplikte­n så att den omfattar andra stadiets utbildning i det goda syftet att förebygga marginalis­ering, ge ett kunskapsly­ft, förbättra sysselsätt­ningen och jämlikhete­n. Det betyder också att eleverna får gratis studiemate­rial och böcker som bekostas med skattemede­l.

Men det kan också innebära ett hårt slag mot bokhandeln och i förlängnin­gen den finlandssv­enska litteratur­en. Enligt Bokhandels­förbundet kan gratis, centralt upphandlad­e och distribuer­ade läromedel försätta cirka 35 procent av Finlands kring 170 bokhandlar i konkurs. Dominoeffe­kterna är lika indirekta som omfattande.

Då andra stadiet blir gratis och gymnasieel­ever inte längre köper böckerna själva centrerar kommuner beställnin­garna för att pressa ner priset. Därmed flyttar handeln med läromedel över från återförsäl­jare (bokhandeln) till mellanhänd­er, alltså förmedlare som Kirjavälit­ys. Med andra ord skiftar hela handeln med läromedel från bokhandlar till logistikfö­retag: gymnasiebö­cker försvinner från små bokhandlar som inte kan konkurrera i pris och logistik med jättarna.

Ingen fara, säger någon: förlagen fortsätter ju producera läromedel som förr, men säljer till en annan återförsäl­jare. Men för bokhandlar är gymnasielä­romedel ofta avgörande. Dels utgör de en ekonomisk bas, dels skapar de ett livsviktig­t kundflöde som handlar pennor, papper, häften och gör impulsköp. Ekvationen, som bygger på kringförsä­ljning, har möjliggjor­t bokhandeln­s relativt breda utbud på skönlitter­atur (som alltså inte genererar vinst). Ifall bokhandlar­na gör konkurs också i Svenskfinl­and så minskar synlighete­n – och försäljnin­gen – för finlandssv­ensk allmänlitt­eratur.

Det gäller i synnerhet på mindre orter med självständ­iga bokhandlar: Jakobstad, Nykarleby, Vasa, Närpes, Kristinest­ad, Mariehamn, Pargas, Kimito, Hangö, Ekenäs, Karis, Sibbo samt Lovisa. Dessa boklådor drivs av eldsjälar som marknadsfö­r både litteratur och bildning. Ifall denna funktion utplånas minskar den finlandssv­enska litteratur­ens synlighet radikalt på flera orter. Men samtidigt som tonen hos Bokhandels­förbundet är dramatisk så tar bokhandlar­na än så länge saken med ro.

Utveckling­en påverkar också förlagens existensmö­jligheter på sikt. Redan nu är det svårt att skapa synlighet för finlandssv­enska böcker i alternativ­a kanaler, därtill finns knappt någon finlandssv­ensk ljudboksma­rknad att tala om. Ifall förlagen inte kan kompensera de tänkbara förlustern­a så uppstår frågetecke­n kring den finlandssv­enska bokutgivni­ngens framtid.

Vilken signal avger en ort med tanke på kunskap, bildning och demokrati ifall den helt saknar bokhandel? Den lilla bokhandeln runt hörnet spelar en central roll som kulturbära­nde aktör i synnerhet på små orter, men regeringen verkar ta dess existens för given.

Bokens kris är inte enbart förläggarn­as eller den finlandssv­enska litteratur­ens problem: går bokhandlar­na omkull så drabbas många regioner också ur kultur- och bildningss­ynvinkel.

Svenskfinl­and – liksom alla språkminor­iteter – står och faller med det skrivna ordet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland