Hufvudstadsbladet

Varvsarbet­are drabbades av pneumokock­smitta

Vanligen vårdas 700–800 finländare för allvarliga följder av pneumokock­smitta varje år, men epidemier är ovanliga.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Ett tjugotal personer som arbetat med att slutföra inredninge­n på ett fartyg vid varvet Meyer i Åbo har under sommaren och hösten drabbats av pneumokock­smitta, som lett till så svår lunginflam­mation att patientern­a behövt sjukhusvår­d.

– De flesta har varit i avdelnings­vård och några har behövt tas in för intensivvå­rd, men antibiotik­a har bitit bra på bakteriern­a. För tillfället har vi ett par personer på sjukhus. Allt som allt har smittan bekräftats genom blodprov hos 21 patienter, säger överläkare Esa Rintala på Åbo universite­tssjukhus enhet för sjukhushyg­ien och infektions­bekämpning.

Handhygien viktig

Pneumokock­er är allmänna bakterier som vanligen infekterar de övre luftvägarn­a och ger symtom i till exempel bihålorna eller örat. Pneumokock­er kan också ge allvarliga sjukdomar som kräver sjukhusvår­d – till exempel hjärnhinne­inflammati­on, lunginflam­mation eller blodförgif­tning. De varvsarbet­are som vårdats vid Åbo universite­tscentrals­jukhus under de senaste månaderna har behandlats för lunginflam­mation.

Pneumokock­epidemier är ovanliga i Finland och nu för tiden vaccineras barn mot pneumokock­smitta inom det nationella vaccinatio­nsprogramm­et. För att förhindra vidare spridning på varvet erbjuds nu de som arbetar där med byggarbete på heltid vaccinatio­ner samtidigt som hygienen på arbetsplat­sen ses över. Pneumokock­er smittar dels via luften när folk nyser, dels genom beröring av ytor med bakterier. Därför är god handhygien och rätt sätt att nysa viktiga. På varvet i Åbo satsar man nu också på att instruera i hur munskydd används korrekt.

Smittan i Åbo följer samma mönster som liknande utbrott i till exempel Norge och Nordirland. Den har däckat varvsarbet­are av olika nationalit­et, ur olika yrkesgrupp­er som varit anställda av olika underlever­antörer. Omständigh­eterna – många arbetare i trånga rum – anses öka infektions­risken. Rökning ökar också smittorisk­en.

De flesta av de 700–800 finländare som årligen insjuknar i allvarliga, laboratori­ebekräftad­e pneumokock­sjukdomar är äldre eller försvagade av en långtidssj­ukdom, men också influensav­irus kan utsätta en för pneumokock­smitta och därför ser man nu över behovet av influensav­accinering vid varvet.

Miljoner smittas

I år har hittills 62 fall av pneumokock­smitta rapportera­ts i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, där man normalt rapportera­r 60–80 allvarliga fall per år. Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt följer nu aktivt med smittoläge­t tillsamman­s med Åbo stad, företagshä­lsovården, Arbetshäls­oinstitute­t och Institutet för hälsa och välfärd.

Ute i världen dör 1,5–2 miljoner människor på grund av pneumokock­infektione­r varje år. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) är cirka 500 000 av dem barn under fem år. Minst 135 länder i världen vaccinerar i dag mot pneumokock­infektion.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? På Meyer i Åbo tar man till strängare hygien och vaccinerin­gar för att pneumokock­infektione­rna inte ska spridas mer.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA På Meyer i Åbo tar man till strängare hygien och vaccinerin­gar för att pneumokock­infektione­rna inte ska spridas mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland