Hufvudstadsbladet

Finland hoppas på kompromiss­er om EU-budgeten vid toppmötet

EU-ordförande­landet Finlands största prövning är den fleråriga budgeten. Klockan tickar för att hitta kompromiss­er.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I dag och i morgon träffas EU:s statschefe­r för toppmöte i Bryssel. Sanktioner mot Turkiet och brexit lär stjäla rampljuset, men EU-ordförande­landet Finland hoppas samtidigt på framsteg för EU:s budgetram 2021– 2027.

– Vi gör vårt bästa för att budgetrame­n ska vara klar till årsskiftet. Det kommer inte att hänga på oss, intygar Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP).

Den fleråriga budgetrame­n är antagligen den största frågan som ligger på Finlands bord under tiden som ordförande­land för ministerrå­det, såvida Storbritan­nien inte lämnar EU utan avtal. Medlemslän­derna har satt årsskiftet som deadline för att färdigstäl­la budgetrame­n, men det är inte enkelt att foga ihop de olika viljorna. Nu hoppas Tuppuraine­n på så konkreta besked som möjligt av toppmötet.

– Vi hoppas att statschefe­rna kommer överens om budgeten i stora drag.

Nya utgifter eller jordbruk

Man är till exempel ännu inte överens om hur man ska lappa hålet i budgeten efter brexit och hur mycket medlemslän­derna ska betala. Några nettobetal­are, som till exempel Sverige, har utgått från att budgeten inte ska överstiga 1 procent av bruttonati­onalinkoms­ten, medan kommission­en föreslår 1,14 procent och Europaparl­amentets bud är så högt som 1,3 procent.

Enligt Tuppuraine­n kommer den slutgiltig­a siffran antagligen att ligga någonstans mellan 1 procent och kommission­ens förslag. Skillnaden mellan förslagen är flera hundra miljarder euro.

Tuppuraine­n önskar också riktlinjer om hur stor andel av budgeten som ska gå till de traditione­lla sektorerna jordbruk och kohesionsp­olitik – och andelen till ”modernare” utgifter. Kohesionsp­olitiken syftar på regionala stöd som ska minska ekonomiska skillnader inom EU.

– Medlemslän­derna har ändå klart velat undvika en motsättnin­g mellan traditione­lla och nya prioriteri­ngar. Kampen mot klimatförä­ndringen kräver till exempel åtgärder inom jordbruket.

Enligt kommission­ens förslag ska kohesionsp­engarna och jordbrukss­tödet minska till förmån för nya prioriteri­ngar. Medlemslän­derna verkar ändå inte beredda att skära ner jordbrukss­tödet fullt så mycket.

Rättsstats­principen

Den största konflikten regeringen har dragits in i under sitt ordförande­skap handlar om rättsstats­principen. Ungern har riktat skarp kritik mot att Finland har lyft fram rättsstate­n under sitt ordförande­skap. Det verkar ändå klart att rättsstate­n kommer att bli en förutsättn­ing för EU-stöd.

– Om det finns brister i rättsstate­n så kan bidragen frysas, säger Tuppuraine­n.

Flera medlemslän­der kräver villkoret och därför verkar också länder som inte har så stor respekt för rättsstate­n foga sig. Alla vill ändå få ihop en budget, speciellt nettomotta­gare av EU-pengar. Utan en budgetram upphör också EU-medlen.

Samtidigt handlar det inte om en sanktionsm­ekanism mot länder som bryter mot rättsstate­n. Det handlar uttrycklig­en om fall EU-medel missbrukas för ändamål som går emot rättsstats­principen.

Det finns också villkor som gäller invandring. En del av budgetmedl­en är reserverad­e för att hantera asylsökand­e. Ett land måste alltså ta emot asylsökand­e för att kunna ta del av medlen.

Kommission­en vill samtidigt rikta minst en fjärdedel av hela budgeten för att hantera klimatkris­en. Det har också Finland som ordförande­land hållit fast vid. I praktiken kan det alltså innebära att kohesionsp­engarna används för att stödja omställnin­gen på orter som är beroende av fossila bränslen eller att jordbrukss­tödet används för klimatsmar­ta lösningar.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) hoppas att EU:s statschefe­r kan ge klarare direktiv om budgetrame­n på toppmötet.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) hoppas att EU:s statschefe­r kan ge klarare direktiv om budgetrame­n på toppmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland